Suske en Quizke deel 1

0%

Lambik heeft vele voorvaderen. Welke zie je hier?

Lambiorix
Er staat een beeld van een tijdsgenoot van hem in Leuven
Show hint
Correct! Wrong!

Lambiorix is een van de voorvaderen die opduikt in de eerste avonturen van Suske en Wiske. Er zijn daarna nog meer voorouders opgedoken, zoals Johan Matheus Lambik in De Bokkerijders, maar Lambiorix is de voorvader die je hierboven geportretteerd ziet. Hij is afgeleid van de Gallische koning der Eburonen Ambiorix, wiens naam 'Rijke Koning' betekent.

Hoe ontmoetten Paul Geerts en Willy Vandersteen elkaar?

Paul Geerts Suske en Wiske De Perfecte Podcast Belgian Podcast Awards
Hij vertelt het antwoord in afl. 3 van De Perfecte Podcast
Show hint
Correct! Wrong!

Paul Geerts was koperdiepdruk retoucheur bij een drukkerij. In zijn vrije tijd tekende hij een strip, De Verdwenen Smirrel. Zijn collega's spoorden hem aan om bij Vandersteen in Kalmthout langs te gaan. Met zijn vader reed hij op een avond naar Huize Vandersteen en hij belde op de bonnefooi aan. Vandersteen deed open en nam de tijd om zijn album te bekijken.

Vandersteen tekende De Geuzen voor het eerst in de jaren zeventig. Het eerste album verscheen echter pas in de jaren tachtig. Hoe heet het eerste album?

Correct! Wrong!

De Zeven Jagers was het eerste album van De Geuzen. Vandersteen introduceerde zijn hoofdrolspelers in het album incl. Knullus het minimensje, Dostranamus de alchemist en zijn vrouw Alwina. Eric de Rop inktte de eerste drie albums, waarna Eugeen Goossens het overnam tot en met het tiende album. Na de dood van Vandersteen in 1990 werd de reeks stopgezet.

Tante Sidonia stapt één keer bijna in het huwelijksbootje. Hoe heet de bruidegom?

Suske en Wiske en De Briesende Bruid Tante Sidonia
De Briesende Bruid...
Show hint
Correct! Wrong!

Fé Holksong is de man die Sidonia tot aan het altaar weet te krijgen, maar van een ja-woord komt het niet. Vandersteen steekt er een stokje voor en gumt het verhaal in De Briesende Bruid in één strook uit. Men zegt dat hij het uiterlijk van Holksong baseerde op de uiterlijke kenmerken van zijn schoonzoon Michel Vanbeneden.

Jerommeke heeft een moeder. Hoe heet zij?

Moe Mie, de moeder van Jerommeke uit Suske en Wiske en De Malle Mergpijp
Correct! Wrong!

Ze komt uit de oertijd en dook op in De Malle Mergpijp én De Slimme Slapjanus. Net de Anker is de nicht van Tante Sidonia uit De Stierentemmer. Cromimi was de vriendin van Jerom toen hij nog in de oertijd leefde en het is de titel van het hommage-album dat Gerben Valkema (afl 8.) tekende.

Suske en Wiske maken vaak gebruik van de teletijdmachine. In welk album voor het eerst?

Baron van Stiefrijke (familie van Sidonia) speelt een rol in dit album
Show hint
Correct! Wrong!

De teletijdmachine wordt voor het eerst écht gebruikt door Suske en Wiske in De Tuf-Tuf-Club uit 1951. Het is een van de eerste uitvindingen van Professor Barabas waar we als lezers mee te maken krijgen. Hij komt ook al voor in (Op)Het Eiland Amoras, maar nog niet om mee door de tijd te reizen.

Welk album is niet afkomstig uit 'De Blauwe Reeks'?

Suske en Wiske Blauwe Reeks Kuifje Hergé Willy Vandersteen
Niet nummer 100...
Show hint
Correct! Wrong!

De Blauwe Reeks bestaat uit de albums die Vandersteen van 1948 tot en met 1959 tekende voor het tijdschrift 'Kuifje'. Het Rijmende Paard is in dit geval de vreemde eend in de bijt. Die kwam pas in 1962 in de krant te staan en hierin staat het paard van Sint Maarten (Porthos genaamd) centraal. Er is wel een ander album in de Blauwe Reeks waarin een paard een letterlijke glansrol vervult. In Het Gouden Paard is Pepita het stralende middelpunt van het verhaal.

Er komen regelmatig leeuwen voor in Suske en Wiske. Echte en niet echte. Spot de onechte leeuw.

Suske en Wiske de vliegende aap
Titus de Leeuw Het Geheim van de Gladiatoren Suske en Wiske
Sleffer de leeuw uit Suske en Wiske De Bevende Baobab
Suske en Wiske Bibbergoud Leeuw
Suske en Wiske De Belhamel Bende leeuw
Correct! Wrong!

In het Geheim van de Gladiatoren is Titus de reddende leeuw. Sleffer is in De Bevende Baobab de held / leeuw op sloffen. Brutus saves the day in Bibbergoud. Of de leeuw van Bellewaerde in De Kattige Kat telt als een échte leeuw is niet duidelijk. Het kan ook zomaar iemand zijn in een leeuwenpak.

Van wie is dit een familielid?

Willemien Perenboom uit Suske de Rat
Correct! Wrong!

Dit is Willemien Perenboom. Ze was getrouwd met Cois Antigoon, wat weer een afstammeling was van Sus Antigoon, uit het album Suske de Rat. Hij is overleden en heeft een erfenis voor Suske, waarbij zijn familiehistorie zich aan hem openbaart. Cois Antigoon moest als kind op de vlucht in de Eerste Wereldoorlog en groeide uiteindelijk op in de Jordaan in Amsterdam.

Welk duo hoort niet thuis in dit rijtje?

Suske en Wiske duo tekening Paul Geerts
Slechterikken...?
Show hint
Correct! Wrong!

Nello en Patrasche zijn de zachtaardige jongen en zijn lieve herdershond uit Het Dreigende Dinges. De rest is tuig van de richel. Geteisem. Schorriemorrie. Rapalje!

Suske en Quizke deel 1
Van Zwollem

Oef... Dat was een mispeer. Van Zwollem zou nog hoger scoren dan jij. Tijd om met je neus nog eens in de boeken te duiken.
Savantas

Suske en Wiske Savantas

Niet slecht! Savantas houdt je nog klein, maar als je de kans krijgt groei je tot grote hoogtes. Blijven proberen!
Barabas

Suske en Wiske Professor Barabas beeldje Parastone

Een bolleboos als Barabas. Je bent een ware puppetmaster en beheerst dit spel alsof je al jaren aan de knoppen zit! Chapeau, amice! Chapeau.

Share your Results:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *