Suske en Quizke deel 6

0%

Wie gaat er schuil achter het masker van Uno Ogima, de Tamme Tumi?

Tamme Tumi Homspitter inka inca
Correct! Wrong!

Draai je Ogima om, dan krijg je amigo. Een vriend. Meneer Homspitter is de vorige eigenaar van Sidonia's nieuwe woning in De Tamme Tumi. Hij wil onze vrienden behoeden voor het gevaar dat de tumi's omgeeft.

Meer dan eens krijgen onze helden te maken met kwelgeesten, zoals hierboven in Lambik Baba. In welk album komen er géén kwelgeesten voor?

Correct! Wrong!

Hoewel Krimson natuurlijk ook een enorme kwelgeest is, is hij in Het Zoemende Ei slechts een eenzame slechterik en geen duivelse kwelgeest. Die kwelgeesten zie je echter wel in Het Verdronken Land, De Nerveuze Nerviërs en in Sagarmatha.

Gerben Valkema baseerde zijn tweede Suske en Wiske hommage-album op De Tuf-Tuf-Club. Hoe heet de heks in het album?

Gerben Valkema De Vroem-Vroem-Club Suske en Wiske Elsje 2021
Correct! Wrong!

Kovertol is de toverkol uit De Tuf-Tuf-Club! Antanneke is de heks uit De Zeven Snaren, die zich ontfermt over de zeven werken van barmhartigheid. Leyn Wecks is de wulpse paarsharige feeks die in 'De Mysterieuze Mijn' Lambik inpalmt. Tuttebel kennen we uit 'De Kattige Kat' en zij is de heks die Sidonia in een kat verandert.

De Suske en Wiske poppenserie was immens populair en leverde meerdere verhalen op. Welk verhaal is NIET verfilmd voor de poppenserie?

Suske en Wiske poppenkast TROS BRT
Correct! Wrong!

Het Vliegende Bed is niet gebruikt voor de poppenserie. Sterker nog, de verhalen voor de poppenserie werden speciaal geschreven voor TV en verschenen pas later als album. Heb je de podcastspecial al geluisterd? Daarin hoor je stemactrice Paula Majoor aan het woord en ook componist Piet Souer, die het aanstekelijke liedje maakte.

Ook de Noordse mythologie komt aan de orde in een aantal verhalen van Suske en Wiske. Hoe heet dit album waarin ook de goden Thor, Odin en Loki voorkomen?

De Vinnige Viking Odin Wodan Thor
Correct! Wrong!

De Vinnige Viking! Hierin wekt Barabas met de teletransfor Vrouwe Justitia tot leven. Lambik gaat er met haar zwaard vandoor om rechtvaardigheid te brengen, wat natuurlijk hopeloos mislukt. De viking Tuborg neemt hem uiteindelijk mee en... weet je wat? Lees het album maar! Veel leuker dan de samenvatting.

Vandersteen was een bekende Antwerpenaar. In welke wijk groeide hij op?

Striptekenaar Willy Vandersteen Studio Vandersteen Suske en Wiske Bessy Robert en Bertrand Familie Snoek De Geuzen
Correct! Wrong!

De Seefhoek was de plek waar de kleine Willy aan het Stuijvenbergplein zijn jeugd beleefde. Toen hij 'Op Het Eiland Amoras' tekende, liet hij Suske ook als strijdkreet 'Seefhoek vooruit' roepen. In een latere Nederlandse versie van het album is ook nog een keer 'Jordaan vooruit' gebruikt, om de Nederlandse lezer herkenning te geven.

In welk album maakten we voor het eerst kennis met Annemarie van Zwollem?

Correct! Wrong!

Onze vrienden maken kennis met Annemarie van Zwollem als ze opduikt wanneer haar vader hen de weg blokkeert in Het Sprekende Testament. Lambik wil hun kasteel kopen met het geld dat hij hoopt te winnen dankzij een mysterieus testament dat hij in handen heeft gekregen. De Van Zwollems verschijnen ook in de andere genoemde albums, maar verlaten daarna tot aan De Gladde Glipper weer het toneel. Daarna spelen ze nog enkele malen een rol in de avonturen van Suske en Wiske en ook in de Amoras reeks worden ze een keer opgevoerd.

Prins Tip-entop is een van de gekke namen uit de Suske en Wiske geschiedenis. Hoe heet zijn boosaardige neef?

Het Zingende Nijlpaard Suske en Wiske professor barabas Willy Vandersteen prins Tip-entop
Correct! Wrong!

Prins La-Meling is de neef die roet in het eten gooit in zowel Het Zingende Nijlpaard als ook in Het Vliegende Bed. Zijn naam is een verbastering van lammeling. Vandersteen maakte vaak gebruik van gekke namen in Suske en Wiske verhalen. Zo noemt hij de buikspreker in De Circusbaron B.Rabbel, is achternaam van de nicht van Sidonia Falasol (een stuk van de toonladder) en heet de verstrooide professor in 'De Gevederde Slang' Confuus met zijn achternaam.

Hoe kwam Sus Antigoon aan zijn eind?

Muurschildering Sus Antigoon Antwerpen
Correct! Wrong!

'Hij leerde zijn volk eten, maar dronk zich dood.' Dat staat te lezen op het beeld dat in Amoras voor hem is opgericht, nadat hij daar de stad stichtte. In het Amoras album 'De Zaak Sus Antigoon' doen Charel Cambré en Marc Legendre een boekje open over de geschiedenis van Sus Antigoon, over wie we niet zo veel weten.

In welk album speelt Han Peekel, die je hoort in afl 10 van De Perfecte Podcast, een gastrol?

Han Peekel Wordt Vervolgd
Correct! Wrong!

Zoals je het hem zelf al hoorde vertellen in De Perfecte Podcast aflevering 10, figureert Han Peekel in het album 'De Kleine Postruiter' aan het hof van Wenen. Paul Geerts verwerkte vaker 'portretjes' in zijn verhalen. Zo zie je aan het begin van het album twee oude mensen op een fiets, die een sterke gelijkenis hebben met de ouders van een van de medewerksters van Studio Vandersteen.

Suske en Quizke deel 6
Van Zwollem

Suske en Wiske - De kaartendans - Van Zwollem

Oef... Dat was een mispeer. Van Zwollem zou nog hoger scoren dan jij. Tijd om met je neus nog eens in de boeken te duiken.

De Sprietatoom Savantas Lambik

Niet slecht! Savantas houdt je nog klein, maar als je de kans krijgt groei je tot grote hoogtes. Blijven proberen!
Barabas

Professor Barabas Uitvinder Geleerde van het Jaar De Glanzende Gletsjer

Een bolleboos als Barabas. Je bent een ware puppetmaster en beheerst dit spel alsof je al jaren aan de knoppen zit! Chapeau, amice! Chapeau.

Share your Results:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *