Suske en Quizke deel 5

0%

Wat was het laatste album dat met de oude afmetingen werd uitgebracht?

Suske en Wiske - De Rode Reeks header rode kaften de perfecte podcast De Perfecte Podcast
Correct! Wrong!

'De Heldenmaker' (338 uit 2017) was het laatste album dat even groot was als de albums met de kenmerkende rode kaft. Bij 'De Curieuze Neuzen' (296) uit 2007 verdween al de rode rand, maar daarna bleef nog lange tijd de bestaande afmeting gehanteerd. Vanaf 'De Planeetvreter' uit 2017 werden de albums groter. Dat betekende voor sommige fans een hernieuwde afstelling van de planken in hun boekenkast.

Welk album is niet van de hand van Marc Verhaegen?

Marc Verhaegen Suske en Wiske Studio Vandersteen Senne en Sanne Koen Maas
Correct! Wrong!

De Krachtige Krans is door Paul Geerts getekend en bedacht en geïnkt door Liliane Govers. De overige titels zijn allemaal door Marc Verhaegen getekend, al werkten er aan Verraad Op De Veluwe enkele andere medewerkers van Studio Vandersteen mee. Een van hen was Peter van Gucht, de huidige scenarist van Suske en Wiske.

In welk album komt géén koning voor?

Koning Cactus Suske en Wiske Wattman De Ringelingschat pubquiz Quizke
Correct! Wrong!

Hoewel het verhaal van De Schone Slaper doorspekt is van de sprookjes, is er geen koning in het verhaal te bekennen. In De Ringelingschat zijn er twee koningen: Hagen Kart-Offel von Ringeling en de dwergenkoning Faknier. Dit verhaal is deels gebaseerd op het Nibelungenlied, een heldenepos uit de middeleeuwen, waar Richard Wagner Der Ring des Nibelungen over maakte. Op Amoris van Amoras is Jef Blaaskop de koning )ondanks dat Wiske denkt dat zij het is. En in De Suikerslaven is Koning Caramel de vorst van dienst.

Wie was De Poppenpakker?

Correct! Wrong!

Het antwoord is Lambik. Mefisto is de duivelse poppenkastpop waar Lambik het strikje van steelt. Dat strikje is echter magisch en zo krijgt Mefisto Lambik in zijn macht. Krimson komt in het album niet voor en Krawaat (wat deugniet betekent in het Vlaams) is de kwaadaardige raaf uit 'De Zingende Kaars'.

Hoe heet het dinosaurusje uit De Groene Splinter?

De Groene Splinter dinosaurus Suske en Wiske
Correct! Wrong!

Het antwoord is Lollo. Jezabel is de dromedaris die Lambik redt in De Tartaarse Helm. Bobbie is het hondje van Kuifje. Tonto is de metgezel van de Lone Ranger.

Wat is de naam van de vrouw van Theofiel Boemerang?

Celestiene Boemerang De Windmakers Suske en Wiske
Correct! Wrong!

Celestien is de vrouw van Theofiel en tevens een doorn in het oog van Sidonia. bij Theofiels eerste optreden in De Texas-Rakkers' is ze er nog niet bij, maar in 'De Windmakers' woont Celestien samen met haar man pal naast Sidonia. Bij ieder bezoekje sneren de dames over en weer met nare opmerkingen over kleding, koekjes en geld.

Vandersteen tekende aan het eind van zijn carrière nog één eigen reeks. Hoe heetten zijn hoofdfiguren?

De Geuzen 1972 Willy Vandersteen
Correct! Wrong!

Hannes en Veerle waren de hoofdfiguren uit De Geuzen. Vandersteen tekende de reeks op eigen kracht en de inkting werd gedaan door Eric de Rop (deel 1 t/m 3) en daarna door Eugeen Goossens. Mjolnir en Freya zijn namen uit de Noorse mythologie. Isabel en Colombo zijn twee duiven uit het album De Ruige Regen, wat een van de laatste Suske en Wiskes was die Vandersteen zelf tekende.

Deze onlangs geveilde tekening werd door Vandersteen uitgeknipt en weggelaten uit het album. Noem het album.

Lambiorix schets Vandersteen
Correct! Wrong!

De figuur links is Lambiorix, wat is afgeleid van de naam Ambiorix. Dat was een van de twee koningen der Galliërs ten tijde van het Romeinse rijk van Julius Caesar. De man die hier tegenover Lambiorix staat afgebeeld is zijn tegenstander Arrivix. Vandersteen koos ervoor dit plaatje niet in het album op te nemen en knipte het uit. Het is een van de weinige overgebleven schetsen van Vandersteen die niet is voorzien van inkting. Het plaatje leverde tijdens een catawiki veiling 900,- euro op.

Wat was het laatste Suske en Wiske verhaal dat Marc Verhaegen tekende?

Tekenen met Suske en Wiske
Correct! Wrong!

In de podcast vertelt Marc over zijn werk als tekenaar van Suske en Wiske vanaf 1989 tot zijn ontslag in 2005. Daarbij vertelt hij ook over de verschillende albums die hij maakte én over zijn samenwerking met Paul Geerts en Willy Vandersteen. Het laatste album van zijn hand was De Formidabele Fantast (287), waarin hij een verhaal vertelt over een uitvinder in Kalmthout anno 1912. Hierin speelt ook een van Lambiks voorvaderen een rol, ene Hippoliet Lambik. 'Sulamith Schiff' is het album dat hij van plan was te maken. Daarin zou hij het verhaal van een jong Joods meisje uit Kalmthout vertellen, dat in de oorlog door de Duitsers werd vermoord. Het is er echter niet van gekomen, want Marc werd ontslagen voordat hij aan het tekenwerk begon. Hij heeft enkele maanden later alsnog een vergelijkbaar verhaal geschreven en uitgebracht met zijn eigen striphelden Senne en Sanne. Dat album heet 'Rebecca R.'.

In welk ander verhaal heeft Lambik een tatoeage van een driemaster op zijn borst?

Lambik tattoo tatoeage Het Gouden Paard Blauwe Reeks De Perfecte Podcast
Correct! Wrong!

De bovenstaande tatoeage is niet te zien in de Rode Reeks, maar zat wel in de originele versie van 'Het Gouden Paard' uit de Blauwe Reeks. Het dateert uit 1959. Lambik had echter al in 1951 een tatoeage van een driemaster op zijn borstkas in het album 'Het Bevroren Vuur'. Als Suske daar echter per ongeluk een zwaard insteekt, zinkt het schip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *