Suske en Quizke deel 2

0%

Wie is deze duivelse figuur?

Mazoetan uit De Poenschepper © Standaard Uitgeverij
Zijn naam is ontleend aan een soort stookolie
Show hint
Correct! Wrong!

In album 67, het eerste album in de reguliere rode reeks, wordt Lambik verleid om zijn ziel te verkopen in ruil voor enorme ladingen geld. De man die dat doet heet Mazoetan. Hij wordt bijgestaan door zijn vrouwe Belzebel. Fantamoer is de zwerver die Lambik probeert te behoeden voor deze grove fout, die hem bijna in de afgrond doet storten. Mefitso is een ander addergebroed en speelt een rol in 'De Poppenpakker'.

In 2020 verschijnt De Preutse Prinses. Er was ooit al een Prinses Zagemeel. Hoe heette zij echt?

De Preutse Prinses covertekening van Paul Geerts
Correct! Wrong!

Prinses Zagemeel is de bijnaam voor Shehera-Sa-Gamell. Die naam is afgeleid van Sheherazade uit de Sprookjes van Duizend-en-één-nacht. Prinses Banylonneke is de prinses die in Het Zingende Nijlpaard in een nijlpaard verandert wordt. Nikki is het zeemeerminnetje uit De IJzeren Schelvis, die de dochter was van koning Krustax.

Er zijn meerdere albums over schilders en schilderijen gemaakt. Naar welk album verwijst dit schilderij?

Dulle Griet Pieter Brueghel Suske en Wiske in Antwerpen
Correct! Wrong!

In het album 'De Dulle Griet' wekt professor Barabas een personage op een schilderij van Pieter Brueghel tot leven. Zij staat afgebeeld als woeste vrouw die door de hel trekt en het mens en duivel moeilijk maakt. Dat doet ze ook met onze vrienden, nadat ze de teletransfor sloopt en ontsnapt.

Voor Suske was er een andere man in het leven van Wiske. Hoe heette hij en wat was hun verstandhouding

Schanulleke Willy Vandersteen Rikki en Wiske in Chokowakije Suske en Wiske 75 jaar
Correct! Wrong!

Het was natuurlijk haar broer Rikki. Vandersteen bedacht het tweetal al in de Tweede Wereldoorlog en maakte vele tekeningen om de karakters goed te krijgen. De naam van Rikki en Wiske stond echter nog wel ter discussie. Zijn uitgever stelde de naam Koen voor en Wiske had zelfs bijna Smoutje of Pukki geheten. Na één album moest Rikki plaatsmaken voor een andere knulletje. Hij was namelijk toch iets te oud voor Wiske en hij had net iets teveel weg van een ander niet nader te noemen stripkarakter uit die tijd met een vergelijkbaar kuifje in zijn haar...

In welk album verscheen Jerommeke voor het eerst?

Jerom De Gouden Stuntman
Correct! Wrong!

Jerommeke werd door de Hertog Le Handru ingezet als geheim wapen lastige tegenstanders uit de weg te ruimen. Hoe en waar hij aan deze woeste holeman kwam weten we niet. Jerom was echter verzot op anijs én op schanulleke en daarmee wisten onze vrienden hem voor zich te winnen. Later kreeg 'de sterkste man van het westelijk halfrond' zijn eigen reeks avonturen als De Gouden Stuntman en werden er wekelijks verhalen gemaakt voor de Duitse markt, genaamd 'Wastl'.

Bij welke eilandengroep speelt De Komieke Coco zich af?

De Komieke Coco monster
Correct! Wrong!

In de werkkamer van Paul Geerts ligt een Coco De Mer. Een enorme noot afkomstig van de eilandengroep de Seychellen. Hier vindt ook het avontuur van De Komieke Coco plaats, waarbij onze vrienden te maken krijgen met een reusachtig vliegend zeemonster. Het is overigens niet het eerste enorme monster waar Suske en Wiske tegen strijden, want enkele jaren eerder vochten ze in Peru al tegen een gigantische slang in De Tamme Tumi.

Welk album van Suske en Wiske is NIET als poppenkastaflevering uitgebracht?

Correct! Wrong!

Regisseur en acteur Wies (Alois) Andersen maakte in 1975 zes poppenkastverhalen voor de BRT. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS en vooral het bovenstaande introfilmpje is in ieders geheugen gegrift. Medewerkers van Studio Vandersteen, waaronder Eric de Rop en Merho werkten mee aan de decors voor de serie. De verhalen werden speciaal voor de poppenserie geschreven en later omgezet naar albums die in de reeks zijn opgenomen.

Suske en Wiske staan bekend om hun allitererende albumtitels. Toch begon dit pas in 1955. Wat was het allereerste allitererende album?

Favoriete Suske en Wiske albums kaften bronnen
Correct! Wrong!

De Kleppende Klipper uit 1955 was de eerste albumtitel waarin twee woorden begonnen met dezelfde medeklinker. Daarna volgde al snel De Brullende Berg en De Snorrende Snor. Het is echter een misvatting om te denken dat alle titels allitereren, hoewel het tot op heden nog wel een veelgebruikte stijlvorm is.

Hoeveel albumtitels zijn er in de rode reeks waarin een kat of poes wordt genoemd?

De Poezelige Poes Suske en Wiske
Correct! Wrong!

Het begon met De Koddige Kater, waarin de mysterieuze kat Siegfried opduikt. Daarna volgt in 1975 De Poezelige Poes, waarin de kattencultus bij de Egyptenaren onder de loep wordt genomen. En in De Kattige Kat uit 1986 verandert Sidonia, door toedoen van de heks Tuttebel, zelf in een kat en valt ze in katzwijm voor de leeuw van pretpark Bellewaerde.

Wat is de naam van de befaamde oranje helikopter van Professor Barabas?

Gyronef professor Barabas uitvindingen
Correct! Wrong!

Dat is natuurlijk de Gyronef. Al in het eerste album waarin de dan nog stotterende professor voorkomt, 'Op Het Eiland Amoras', vliegt het wortelvormige gevaarte van Antwerpen naar Amoras en terug. De Terranef is ook een uitvinding van de prof, maar die gaat ondergronds en niet door de lucht. De RVD is een uitvinding die qua uiterlijk veel weg heeft van De Stalen Mol uit 'De Groene Splinter', maar kan in tegenstelling tot dat apparaat ook nog vliegen en varen. De Ruimtekruiser werd ingezet in 'De Wolkeneters' om voorbij de dampkring naar andere planeten te kunnen komen. Dit apparaat duikt later ook nog op in een Jerom album én in De Tikkende Tinkan. Kunstenaar Alessandro Tardioli maakte van overtollig metaal een levensgrote versie van de Gyronef die in 2020 in Dubaï in het Belgische paviljoen komt te staan tijdens de wereldtentoonstelling aldaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *