Wout Schoonis

Aan het verschijnen van het nieuwste Suske en Wiske album ‘De Zoevende Zusters‘ kleeft een gouden randje. Het is namelijk het eerste album van Wout Schoonis als hoofdtekenaar.  Hiermee treedt hij in de voetsporen van Willy Vandersteen, Paul Geerts, Marc Verhaegen en Luc Morjaeu. Reden te meer om hem te spreken over zijn aanstelling en persoonlijke drijfveren in De Perfecte Podcast.

Spotify openen iTunes openen Soundcloud openen YouTube openen


 

Tijdens de fanclubdag in Oudenbosch in april deed het gerucht al de ronde. Luc Morjaeu was niet aanwezig aan de signeertafel, maar tekenaar Wout Schoonis zat wel klaar om te signeren. Zou dit een voorteken zijn?

Schoonis werkt al sinds 2007 voor Studio Vandersteen en is al lang en breed bekend met de werkwijze en werkdruk die bij het maken van de stripreeks komt kijken. Dat hij ooit het tekenpotlood van Morjaeu zou overnemen was dan ook wel te verwachten. Toch kwam het nieuws deze zomer ineens uit de lucht vallen. Gelukkig was hij bereid om tijd vrij te maken voor een opname van De Perfecte Podcast.

Wout Schoonis Suske en Wiske De Perfecte Podcast Pelt De Kempen striptekenaar Studio Vandersteen Standaard Uitgeverij
Wout Schoonis is al sinds 2007 betrokken bij Suske en Wiske en trad in 2023 in de voetsporen van Willy Vandersteen, Paul Geerts, Marc Verhaegen en Luc Morjaeu. In zijn mancave / werkkamer in huis tekent hij, omringd door gitaren en versterkers aan de nieuwe Suske en Wiske avonturen.

Suske en Wiske – ‘De Zoevende Zusters’

Nu is er ook wel een aanleiding voor, want op 22 november 2023 verschijnt de eerste Suske en Wiske, waarbij zijn naam op de cover vermeld staat. ‘De Zoevende Zusters‘ is een weerzien met enkele oude bekenden. Hieronder bevinden zich Sidonia’s oude buurvrouw Celestien Boemerang, Sidonia’s nicht Net de Anker (ook wel bekend als Carmencita Falasol) en Big Snowbell, de vrouw van Sidonia’s neef Rosse John.

De Zoevende Zusters Suske en Wiske Wout Schoonis

Om het hele verhaal te lezen, zal je het moeten aanschaffen. Dat kan hier of in je favoriete stripwinkel / boekhandel.

Leeslijst voor de podcast met Wout Schoonis

– ‘De Zoevende Zusters
– ‘De Koning Drinkt’
– ‘De Stierentemmer’
– ‘De Tamtamkloppers’
– ‘De Lachende Wolf’
– ‘Het Sprekende Testament’
– ‘De Windmakers’ 
– ‘Het Dreigende Dinges’
– ‘De Mooie Millirem’
– ‘De Krachtige Krans’
– ‘De Blote Belg’ 
– ‘De Joviale Gille’ 
– ‘Sterrenrood’
– ‘Sooi en Sientje’
– ‘De Rookburgh Rookies’ 

Wout Schoonis De Perfecte Podcast Leeslijstje Koen Maas Suske en Wiske

Op een grauwe novembermiddag arriveerde ik bij Huize Schoonis, waar de heer des huizes klaar was om het weekend te laten beginnen. Gewapend met een Duveltje en goede zin nam Wout Schoonis plaats achter de microfoon voor een opname van De Perfecte Podcast.

Dat vond overigens plaats tussen torenhoge versterkers en meerdere gitaren. Wout is naast zijn werk als striptekenaar ook nog een begenadigd gitarist

Wout Schoonis Suske en Wiske tekenaar De Zoevende Zusters Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
Gitaren, versterkers, strips en comfort staan centraal in de tekenkamer van Schoonis.

Suske en Wiske – De Zoevende Zusters als eerste album van Wout Schoonis

Zoals gezegd was De Zoevende Zusters een weerzien met oude bekenden uit de reeks. Ook Big Snowbel, de vrouw van Rosse John gaf acte de présence. Nu is zij een originele inwoonster van Noord-Amerika en kwam ze voor het eerst in ‘De Lachende Wolf’ voor. Een inwoonster van Alaska op dat moment. 

In latere verhalen, zoals De Curieuze Neuzen en ‘SOS Snowbell’, waarin haar naam van een tweede letter ‘L’ werd voorzien (Vandersteen had een ‘l’ te weinig gebruikt in haar naam), zeggen Rosse John en Big Snowbell echter uit Canada te komen.

Rosse John Big Snowbell De Lachende Wolf Willy Vandersteen Suske en Wiske De Perfecte Podcast Koen Maas

Gelukkig wordt er in ‘Sterrenrood’ (328 uit 2017) een poging gedaan om dit misverstand recht te zetten.

Suske en Wiske Sterrenrood De Perfecte Podcast Big Snowbell Rosse John Willy Vandersteen
Bij een bezoek aan het gebouw van de Red Star Line in Antwerpen, waar informatie te vinden is over Belgische emigranten naar Amerika, duikt Sidonia in haar familiegeschiedenis.

Net de Anker, de nicht van Sidonia, brengt ook een verhaal met zich mee, zoals te horen is in de podcast. Zij is operazangeres. Vandersteen maakt hiermee een buiging voor zijn moeder, die gek was op de Vlaamse operazangeres Luisa Ghijs. Wiske is naar haar vernoemd, want beiden heten eigenlijk ‘Ludovica’. Iets waar Wiske zelf aan refereert in ‘De Koning Drinkt’.

Wout Schoonis: “Ik ben vooral benieuwd naar de evolutie van mezelf”

We staan dus aan het beginpunt van Wout Schoonis als tekenaar van Suske en Wiske. En toch voelt dat vreemd, voor iemand die al zoveel ervaring heeft opgedaan. Hij kent de karakters door end oor en heeft de evolutie van de strip de laatste jaren van dichtbij meegemaakt.

Dat Suske en Wiske met hun tijd meegaan is evident. Dat kan ook niet anders als je al bijna tachtig jaar avonturen beleeft. Vandersteen veranderde de figuren met enige regelmaat en ook diens opvolgers veranderden van tijd tot tijd sommige elementen. Zo trok Geerts Wiske in de jaren tachtig al eens een spijkerpak aan in albums als Het ‘Dreigende Dinges’ en ‘De Mooie Millirem’.

Wiske De Mooie Millirem spijkerbroek restyle Paul Geerts De Perfecte Podcast Suske en Wiske Standaard Uitgeverij

Voor de restyle van de figuren in 2017 werd een beroep gedaan op de tekenvaardigheden van Schoonis. Hij werkte diverse varianten van de verschillende karakters uit tot de figuren zoals we ze tegenwoordig in de albums zien. Wat destijds nogal wat stof deed opwaaien, want Wiske én Sidonia werden hierbij voorzien van vrouwelijke welvingen.

Het eindresultaat van zijn werk was voor het eerst te zien in ‘De Planeetvreters’. Hieronder zie je een aantal studies die hij maakte om de karakters van een nieuw uiterlijk te voorzien.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Suske en Wiske restyle 2017 Wout Schoonis

Nu heeft iedere restyle of aanpassing wel zijn oproer gehad. Ook Marc Verhaegen en Paul Geerts kregen met reacties van lezers te maken toen zij aan het begin van het nieuwe millennium Wiske een naveltruitje gaven.

Suske en Wiske naveltruitje De Koeiencommissie restyle Marc Verhaegen Paul Geerts Guy Verhofstad
Een naveltruitje en hot pants voor Wiske, een legerbroek en stevige kisten voor Suske. De aanpassing van de kledij in 2000 / 2001 was wellicht wat rigoureus…

Dat werd uiteindelijk teruggedraaid. Het Jeugdjournaal maakte er tijdens de Suske en Wiske Fanclubdag dat jaar zelfs een item over, waarin het nieuwe jurkje van Wiske door Paul Geerts werd onthuld. De tekening die hij hiervoor maakte, werd later die dag geveild en hangt nu in het kantoor van De Perfecte Podcast.

Tekening Wiske Paul Geerts nieuwe jurk korte mouwen Suske en Wiske Jeugdjournaal Liesbeth Staats

En er is nog een bijzondere tekening om te tonen. Want na Ron van Riet heeft nu ook Wout Schoonis een bijdrage gedaan aan de ‘estafettekening‘ voor De Perfecte Podcast.

estafettekening Wout Schoonis De Perfecte Podcast Suske en Wiske
Wout heeft twee unieke dames toegevoegd aan de estafettekening van De Perfecte Podcast. Een magistrale madam en een zorgzame tante.

De moeder van Lambik in ‘Bolhoed Bik’

De volgende verrassing staat al gepland voor in 2024. Dan maken we namelijk kennis met een van de belangrijkste figuren in het leven van Lambik. We kennen al wel zijn vader, Papal-Ambik. En ook zijn broer Arthur de Vliegende Aap is al veelvuldig voorbijgekomen. Aan die stamboom wordt in ‘Bolhoed Bik’ een nieuwe tak toegevoegd, wanneer we kennismaken met zijn moeder. 

Wout Schoonis Bolhoed Bik Suske en Wiske Lambik moeder Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
Op zijn tekentablet laat Wout Schoonis al een klein voorproefje zien van het volgende album, Bolhoed Bik. Helemaal rechts zien we de contouren van de moeder van Lambik en zijn broer, Arthur.

Een opmerkelijk gegeven, aangezien we in ‘De Tamtamkloppers’ lazen dat Lambik zijn moeder nooit heeft gekend. Wellicht dat Bolhoed Bik daar meer inzicht in geeft.

Lees hier meer over de aankomende albums van Suske en Wiske
Bestel hier ‘Bolhoed Bik’ 

De Tamtamkloppers Suske en Wiske Lambik moeder familie Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
In een emotioneel betoog laat Lambik weten zijn moeder nooit te hebben gekend. Dat lijkt nu toch wat anders te liggen dan we jarenlang dachten…