Suske en Wiske voortaan in handen van Wout Schoonis

Suske en Wiske krijgen een nieuwe hoofdtekenaar. Wout Schoonis, die al vele jaren aan Studio Vandersteen verbonden is, neemt de taak van hoofdtekenaar van de stripreeks over van Luc Morjaeu.

Standaard Uitgeverij heeft in een persbericht laten weten dat de kogel door de kerk is. Luc Morjaeu, die sinds het vertrek van Marc Verhaegen in 2005 verantwoordelijk is voor het tekenwerk van Suske en Wiske, zwaait af als hoofdtekenaar van de reeks. Daarmee maakt hij de weg vrij voor zijn secondant, Wout Schoonis.

Morjaeu neemt echter nog geen afscheid van Suske en Wiske en blijft verbonden aan de Studio. Daarnaast zal hij zich meer richten op zijn vrij werk met onder andere beeldhouwwerken, bronzen en schilderijen.

“The secret of a happy end is knowing when to roll the credits

Ik vond het een hele eer toen Leen Vandersteen me vroeg om hoofd van de tekenstudio te worden. Suske en Wiske (en Lambik natuurlijk) mogen tekenen vond ik fantastisch. Het was hard werken, maar ik heb het al die jaren met plezier gedaan en zo goed mogelijk als ik kon. Ik had daarbij het geluk om met vele getalenteerde mensen te mogen samenwerken. Het voelde voor mij aan dat nu het juiste moment was om het potlood in schoonheid (in Schoonis zei ik bijna) door te geven. Toen ik in 2005 begon waren Peter en ik goede vrienden, en zoveel jaren later zijn we dat nog steeds. Dat vat best de sfeer samen die we ook altijd  in onze ‘Suskeenwiskes’ probeerden te leggen.”

Wout Schoonis als hoofdtekenaar van Suske en Wiske

De continuïteit van Studio Vandersteen is verzekerd: Wout Schoonis verzorgt al jarenlang de figuren binnen de reeks en neemt nu de fakkel over als hoofdtekenaar van Studio Vandersteen.

Na vele jaren in de luwte is het nu tijd voor de 43-jarige Schoonis om in de schijnwerpers te treden als hoofdtekenaar. Een rol die hij prima kan vervullen, aangezien hij goed bekend is met het oeuvre. De in Pelt woonachtige tekenaar werkt al sinds 2007 voor Studio Vandersteen, tekende al veel voor de serie en was ook verantwoordelijk voor de restyle van de figuren in 2017.

Andere medewerkers bij Studio Vandersteen zijn officemanager Tom Wilequet (de oudste kleinzoon van Vandersteen), Christan Verhaeghe (decortekenaar), Thijs Wessels (inkting), Sabine de Meyer (inkleuring) en scenaristen Peter van Gucht en Vincent Bal.

Wout Schoonis groepsportret Suske en Wiske Studio Vandersteen

De jaren van Suske en Wiske onder Luc Morjaeu

Luc Morjaeu startte zijn carrière bij Suske en Wiske in 2005, toen hij de leiding van het tekenteam bij Studio Vandersteen op zich nam. Sindsdien bouwde hij de Studio uit tot een team van zeven vaste medewerkers. Daarvoor werkte hij aan verschillende projecten. Zo tekende hij Jommeke en werkte hij voor Studio 100 aan stripreeksen over Samson en Gert, Kabouter Plop en Piet Piraat.

Naast de 83 Suske en Wiske albums in de rode, reguliere reeks die hij samen met scenarist Peter Van Gucht heeft gemaakt, verschenen er ook tal van kortverhalen en opdrachtverhalen. Deze periode van meer dan 15 jaar mag dus gerust beschouwd worden als een van de meest productieve periodes van Suske en Wiske. Na Paul Geerts is Morjaeu de tekenaar met de meeste verhalen op zijn naam.

Suske en Wiske Luc Morjaeu
Een overzicht van de slechteriken die Luc Morjaeu sinds 2005 liet opdraven in de Suske en Wiske verhalen die hij tekende. Van oude bekenden tot eigen creaties.

Morjaeu’s laatste Suske en Wiske: De Krijtkampioen

Met zijn laatste verhaal brengt Luc Morjaeu hulde aan de bedenker van Suske en Wiske zelf. ‘De Krijtkampioen‘ is een eerbetoon aan Willy Vandersteen, de meesterverhalenverteller die reeds als kleine jongen verhalen in krijt op de stoep in de Seefhoek tekende. Het album is vanaf 6 september verkrijgbaar.

Meer over aankomende nieuwe releases

De Krijtkampioen Suske en Wiske Luc Morjaeu Willy Vandersteen

Ik wil Luc graag bedanken voor zijn bijdrage aan de rijke geschiedenis én toekomst van Suske en Wiske. Een prestatie van wereldformaat, waarbij hij een indrukwekkend aantal verhalen maakte. Ondanks de hoge werkdruk wist hij steeds weer verhalen af te leveren waarmee je jezelf weer even in een andere wereld kon wanen. Een wereld waar ik als maker van De Perfecte Podcast graag in verkeer. Luc, het ga je goed.

En Wout: van harte gefeliciteerd! Ik hoop snel met je in gesprek te kunnen gaan en je voor te kunnen stellen aan de luisteraars van de podcast. Speaking of podcasts….

Luister hier de nieuwste aflevering: De Poenschepper albumspecial

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *