Terwijl de meest recente podcast over het Suske en Wiske hommage-album ‘De Vroem-Vroem-Club’ nog geen kans heeft gehad om stof te verzamelen, komt het volgende eerbetoon alweer om de hoek scheuren.
Nou ja, scheuren. Sidonia komt in een oude , gele 2CV aanpruttelen. En laat die mate van detail nou net de charme zijn van dit hommage-album. Scenarist Marc Legendre en tekenaar Jan Bosschaert hebben voor ‘Geduvel Op De Heide’ hun ogen de kost gegeven in de uitpuilende bibliotheek van Willy Vandersteens schatkamer. In dit artikel lees je alvast waar je op kunt letten…
Wil je het album tijdig ontvangen? Bestel het dan via deze link.
Zoals je ongetwijfeld weet, was Vandersteen verzot op de Kalmthoutse heide. Hij beleefde er als kind bij de scouting veel plezier en kocht er zelfs een vakantiehuisje. Dat vakantiehuisje werd door de jaren heen grondig verbouwd, tot een riante villa. waar hij met zijn vrouw Paula ging wonen. Studio Vandersteen verhuisde naar de ruimtes boven de dubbele garage.
De heide was een plek van rust, waar hij zich met enige regelmaat terugtrok om te schilderen of paard te rijden. Maar ook zijn geesteskinderen waren er dikwijls te vinden. In ‘Het Rijmende Paard‘ uit 1962 liet hij onze vrienden ook een avontuur beleven in de natuurrijke streek, boven Antwerpen. Het eerder genoemde vakantiehuisje werd zelfs ingezet in het album, want Sidonia huurt een woning in Kalmthout die erg veel van Vandersteens woning weg heeft.
Het Geheim van de Kalmthoutse Heide
En ook in ‘Het Geheim van de Kalmthoutse Heide’ speelt Vandersteens geliefde woonplaats een rol van betekenis. Hierin beschermen Suske en Wiske de heikneuters; kleine wezentjes die op de hei leven en door een kermisklant (A. Traksie) en de stroper Kwiet worden opgejaagd.
Suske en Wiske hommage-album ‘Geduvel Op De Heide’
Geen betere plek denkbaar voor Marc Legendre en Jan Bosschaert dan de omgeving van een heideveld om het verhaal van ‘Geduvel op de Heide‘ te laten plaatsvinden. Met behulp van twee verhalen uit Vandersteens catalogus smeden ze het verhaal in elkaar. Zo wordt er een beroep gedaan op Alwina, de eigenaresse van boerderij de Ganzenhoeve uit ‘De Duistere Diamant’ (nummer 122). Die ligt echter niet op de Kalmthoutse heide, maar in Limburg. Een klein detail, dat door de uitgeverij over het hoofd is gezien. Want op de achterkant van het album en in de promotieteksten voor online verkoopsites staat vermeld dat ook dit avontuur in Kalmthout plaatsvindt.
En ook de aardmannetjes uit ‘De Verborgen Kroon’ uit de Jerom reeks geven acte de présence in het verhaal. Heb je dat album nou niet in de kast staan, maar wil je het wel graag eens lezen? Kijk dan eens of je het Suske en Wiske Familiestripboek uit 1994 thuis hebt. Daar is het verhaal in terug te vinden.
De Verborgen Kroon (1962) en De Duistere Diamant (1958)
Vandersteen had in 1962 Jerom zijn eigen reeks gegeven, wat begon met ‘Het Geheim van Brokkelsteen’. De krachtpatser uit de Suske en Wiske reeks was razend populair en kon gaan bouwen aan zijn eigen imperium. De tekenstijl van Jerom lag bij het eerste album nog dichtbij dat van ‘De Zingende Zwammen’, waarbij de held in het verhaal nog zijn ‘bobbeltjesbaard’ had.
Bij het tweede album in de reeks, ‘De Verborgen Kroon’, was de barbier echter langsgeweest. De bobbeltjes maakten plaats voor een gesoigneerde halve witte sikkelbaard, die tot op de dag van vandaag fier op zijn kaaklijn prijkt.
Er duiken nog meer oude bekenden op in het verhaal, want Sidonia schiet Jerom in het verhaal te hulp en stapt in haar te krappe, gele Citroën 2CV. Dat ze in ‘Geduvel Op De Heide’ wederom in die jarenlang uit het oog gebleven auto reizen is een mooie knipoog naar het werk van Vandersteen. Ze draagt notabene hetzelfde shirt als in 1962. En ook De Ganzenhoeve uit ‘De Duistere Diamant’ komt ter sprake. Die ligt blijkbaar pal naast de Walhoeve van Boer Sanders uit ‘De Verborgen Kroon’.
Boer Sanders heeft zich bekeerd en is een stuk vriendelijker dan voorheen. Echter bewandelen Krabbe en Koker, zijn handlangers van weleer, nog steeds het boevenpad. En hoe. Tja.. dat lees je zelf maar in het album. Geef ik je nog wel mee dat je de namen van Krabbe en Koker ook kunt kennen uit ‘Het Aruba-dossier’. Sla album 241 er nog maar eens op na, dan zie je wat ik bedoel.
Aan de hand van wat je tot nu toe hebt gelezen, belooft het weer een pracht van een hommage te worden. En de titel is ook zo treffend gekozen! Bosschaert tekende onlangs voor het logo voor de bierdrinkende vrienden van Duvelclub ”t Grensgeval‘. Daarmee krijgt ‘Geduvel op de Heide’ weer een geheel andere lading:
Wil je het album ook lezen? Bestel het dan via deze link.
Er wordt verwezen naar “de duistere diamant”en “de verborgen kroon” echter van de laatste heb ik nog nooit gehoord, of heb ik dat verkeerd?
Hi Gerard,
De Verborgen Kroon is geen Suske en Wiske, maar het tweede Jerom verhaal uit 1962. Het is terug te vinden in de familiestrip uit 1994 en heeft ook in het Suske en Wiske weekblad gestaan. Marc Legendre heeft dat verhaal gekoppeld aan De Duistere Diamant en er een vervolgverhaal van gemaakt.