Sus Antigoon? Sus Antifoon!

Sus Antifoon? Is dat niet dat spook met die niet de legen wijnfles aan zijn enkel, afkomstig van een eiland in de stille zuidzee?  Nee, dat is Sus AntiGoon. Met een G. Toch heeft Sus Antifoon (met een eF) écht bestaan.

Hoe zat dat nou ook alweer? Suske kwam er later bij en was de achterachterkleinzoon van een spook? En wat bedoel je met die eF en die G?

Ik zal het je allemaal uitleggen. Allereerst het spook. Met de G.

Het Spook Sus Antigoon

Na het eerste avontuur van de strip in 1945 worstelde Vandersteen met een van zijn twee protagonisten. Rikki, de oudere broer van Wiske, had teveel weg van Hergé’s hoofdfiguur Kuifje. Bovendien was het leeftijdsverschil tussen de twee te groot. Hij moest dus weg. Om plaats te maken voor een nieuwe speelkameraad voor Wiske werd de kloeke jongeman er in het tweede album, Op Het Eiland Amoras, op pad gestuurd met een schoenenbon. Hij keerde pas in De Gevangene van Prisonov in 2003 weer kortstondig terug.

Rikki en Wiske
De aankondiging van het avontuur Op Het Eiland Amoras gaf een korte uitleg over het vertrek van Rikki.

Op het eiland Amoras, waar Sidonia, Wiske en Barabas eind 1945, begin 1946 terechtkomen, ontmoeten ze voor het eerst de dappere, onversaagde jongen Suske. Hij is een directe afstammeling van de stichter van het eiland, Sus Antigoon. Deze kapitein ontdekte Amoras in 1541, toen zijn schip de Antverpia er strandde.

Hij overleed er aan de gevolgen van excessief alcoholgebruik en spookt sindsdien rond met een kurkentrekker door zijn hoofd en een oneindig gevulde fles wijn (Château de Migraine du Vinaigre) aan een ketting rond zijn been.

Sus Antigoon in Op Het Eiland Amoras
Al voor het uitkomen van Rikki en Wiske had Vandersteen schetsen van een spook gemaakt. Sus Antigoon verscheen echter pas bij het tweede verhaal

De naam Antigoon is afgeleid van de sage waarbij de reus Druon Antigoon Antwerpen teisterde. Paul Geerts baseerde het verhaal van De 7 Schaken losjes op deze mythische vertelling, waaraan de stad naar verluidt zijn naam te danken heeft.

Druon Antigoon Antwerpen
Na het verslaan van de reus Druon Antigoon, hakte Salvius Brabo diens had eraf en wierp die in de Schelde. Handwerpen –> Antwerpen

Terug naar Sus Antigoon. Met enige regelmaat duikt de spokende slokop in de verhalen op om Suske en Wiske te waarschuwen, te helpen of om zelf om hulp te vragen vanuit het rijk Fantasia. Altijd met de beste bedoelingen, maar vaak ook op ietwat ongelukkige wijze…

Sus Antigoon in De Zingende Kaars
Sus Antigoon in De Zingende Kaars

Tot zover het spook. Nu Sus Antifoon. Met een eF.

De Hilversumse Schrobberdebonkipop van Sus Antifoon

Hoewel gitarist Ferry wel een voorliefde voor Suske en Wiske heeft, had de Hilversumse band Sus Antifoon de naam niet geheel ontleend aan de betoveroverovergrootvader van Suske.

Sus Antifoon ontstond eind jaren negentig in Hilversum en werd na het maken van twee albums, een videoclip in de TMF studio’s én diverse battle of the band deelnames weer opgeheven. Hun laatste optreden vond plaats op 23 november 2001 in de Hilversums Tagrijn als voorprogramma van de Tröckener Kecks.

Drummer Arthur van Westerop vormde later nog met gitaristen Ferry van der Groep en Lourens van Haaften de inmiddels ter ziele gegane Utrechtse band People You Know. Inmiddels is Ferry weer actief in Oskamp en raast toetsenist Serge Huguenin nog lustig over de toesten in de Amsterdamse coverband Soulquake.

De bandnaam is een knipoog naar de betoveroverovergrootvader van Suske, maar is met name muzikaal van aard. Je hebt sus akkoorden in de muziek en antifonie is samenzang tussen twee of meer zangers. En laat dat nou net de charme zijn geweest van Sus Antifoon:

Eén antwoord op “Sus Antigoon? Sus Antifoon!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *