Sus Antigoon? Sus Antifoon!

Sus Antifoon? Is dat niet dat spook met die niet de legen wijnfles aan zijn enkel, afkomstig van een eiland in de stille zuidzee?  Nee, dat is Sus AntiGoon. Met een G. Toch heeft ook Sus Antifoon (met een eF) écht bestaan.  Wat weten we nou precies van Sus Antigoon?

Hoe zat dat nou ook alweer? Suske kwam er later bij en was de achterachterkleinzoon van een spook? En wat bedoel je met die eF en die G?

Ik zal het je allemaal uitleggen. Allereerst het spook. Met de G.

Het Spook Sus Antigoon

Na het eerste avontuur van de strip in 1945 worstelde Vandersteen met een van zijn twee protagonisten. Rikki, de oudere broer van Wiske, had teveel weg van Hergé’s hoofdfiguur Kuifje. Bovendien was het leeftijdsverschil tussen de twee te groot. Hij moest dus weg. Om plaats te maken voor een nieuwe speelkameraad voor Wiske werd de kloeke jongeman er in het tweede album, Op Het Eiland Amoras, op pad gestuurd met een schoenenbon. Hij keerde pas in De Gevangene van Prisonov in 2003 weer kortstondig terug.

Rikki en Wiske
De aankondiging van het avontuur Op Het Eiland Amoras gaf een korte uitleg over het vertrek van Rikki.

Waar komt Sus Antigoon vandaan?

Op het eiland Amoras, waar Sidonia, Wiske en Barabas eind 1945, begin 1946 terechtkomen, ontmoeten ze voor het eerst de dappere, onversaagde jongen Suske. Hij is een directe afstammeling van de stichter van het eiland, Sus Antigoon. Deze kapitein ontdekte Amoras in de Stille Oceaan in 1541, toen zijn schip de Antverpia er schipbreuk leed. Een verhaal dat centraal staat in het negende exemplaar van ‘De Kronieken van Amoras‘ van Charel Cambré en Marc Legendre.

De Kronieken van Amoras 9 - De Zaak Sus Antigoon #1 Suske en Wiske Charel Cambré Marc Legendre

Hij sticht er de stad Amoras. Uiteindelijk overlijdt hij er aan de gevolgen van excessief alcoholgebruik en spookt sindsdien rond. Altijd met een kurkentrekker door zijn kruin en een onuitputtelijk gevulde fles wijn (Château de Migraine du Vinaigre) aan een ketting rond zijn been.

Sus Antigoon in Op Het Eiland Amoras
Al voor het uitkomen van Rikki en Wiske had Vandersteen schetsen van een spook gemaakt. Sus Antigoon verscheen echter pas bij het tweede verhaal

De naam Antigoon is afgeleid van een sage waarbij de reus Druon Antigoon Antwerpen teisterde. Paul Geerts baseerde het verhaal van De 7 Schaken losjes op deze mythische vertelling, waaraan de stad naar verluidt zijn naam te danken heeft.

Druon Antigoon Antwerpen
Na het verslaan van de reus Druon Antigoon, hakte Salvius Brabo diens had eraf en wierp die in de Schelde. Handwerpen –> Antwerpen

Terug naar Sus Antigoon. Met enige regelmaat duikt de spokende slokop in de verhalen op om Suske en Wiske te waarschuwen, te helpen of om zelf om hulp te vragen vanuit het rijk Fantasia. Altijd met de beste bedoelingen, maar vaak ook op ietwat ongelukkige wijze…

Sus Antigoon in De Zingende Kaars
Sus Antigoon in De Zingende Kaars

Het duurde na zijn korte deelname in ‘De Zwarte Madam’ (1949) echter wel een aanzienlijke periode eer het spook zijn bleke snoet weer liet zien. Vandersteen tekende hem nog wel in ‘De Zingende Zwammen’ in 1960, maar daarin speelde hij geen grote rol.

Sus Antigoon Suske en Wiske De Zingende Zwammen Fantasia Willy Vandersteen spook ghosts

Geestverschijningen in Suske en Wiske

Pas in 1976 kreeg hij weer de kans om met zijn koddige persoonlijkheid de verhalen weer van wanorde en chaos te voorzien. Want dat is wel zijn kenmerkende kwaliteit. Waar Sus Antigoon verschijnt loopt het nooit op rolletjes. Zijn eerste geestverschijning sinds lange tijd vond plaats in ‘De Maffe Maniak’, gevolgd door ‘De Zingende Kaars’. Dat laatste verhaal werd speciaal geschreven voor de poppenserie van Suske en Wiske, die al in 1975 op televisie te zien was. Daarover hoor je meer in de onderstaande podcastspecial.

Suske en Wiske Sus Antigoon spook geest poppenkastserie poppenkastpop Wies Andersen Studio Vandersteen
De originele pop van Sus Antigoon uit de poppenserie van Wies Andersen staat op kantoor bij Studio Vandersteen.

Daarna was het hek van de dam en zetten Paul Geerts en diens opvolgers hem met enige regelmaat in. Zo reisde hij samen met Suske door Scandinavië in ‘De Lieve Lilleham‘, op zoek naar de verliefde Wiske. En recent nog was hij te bewonderen in ‘Het Gewiste Wiske‘.

De Lieve Lilleham Sus Antigoon Suske en Wiske Willy Vandersteen Paul Geerts spook ghost

Waar hij in De Zwarte Madam nog een machtige, krachtige leider van de spoken was, veranderde hij door de jaren heen echter wel van karakter. Hij is een stuk stunteliger geworden en neemt nogal eens de verkeerde beslissing. Maar altijd met de beste intenties en een hart van goud.

Tot zover het spook. Nu Sus Antifoon. Met een eF.

De Hilversumse Schrobberdebonkipop van Sus Antifoon

Hoewel gitarist Ferry wel een voorliefde voor Suske en Wiske heeft, had de Hilversumse band Sus Antifoon de naam niet geheel ontleend aan de over-over-over-overgrootvader van Suske.

Sus Antigoon Suske en Wiske
Dit plaatje van Sus Antigoon stond model voor het beeldje dat verkrijgbaar was bij het Albert Heijn bordspel begin 2000.

Sus Antifoon ontstond eind jaren negentig in Hilversum en werd na het maken van twee albums, een videoclip in de TMF studio’s én diverse battle of the band deelnames weer opgeheven. Hun laatste optreden vond plaats op 23 november 2001 in de Hilversums Tagrijn als voorprogramma van de Tröckener Kecks.

Drummer Arthur van Westerop vormde later nog met gitaristen Ferry van der Groep en Lourens van Haaften de inmiddels ter ziele gegane Utrechtse band People You Know. Inmiddels is Ferry weer actief in Oskamp en raast toetsenist Serge Huguenin nog lustig over de toesten in de Amsterdamse coverband Soulquake.

De bandnaam is een knipoog naar de bet-over-over-overgrootvader van Suske, maar is met name muzikaal van aard. Je hebt sus akkoorden in de muziek en antifonie is samenzang tussen twee of meer zangers. En laat dat nou net de charme zijn geweest van Sus Antifoon:

Eén antwoord op “Sus Antigoon? Sus Antifoon!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *