Eerste twaalf Jerom albums integraal uitgebracht

De eerste twaalf albums van Jerom worden in 2024 gebundeld en in twee lijvige boeken integraal uitgebracht, inclusief achtergronddossiers.

Nog voordat Willy Vandersteen met zijn studio-medewerkers begon aan een monsterproductie voor Duitsland, tekende hij eerste twaalf albums van de Jerom reeks nog zelf. De vriendelijke krachtpatser uit de avonturen van Suske en Wiske was mateloos populair en kreeg daarom in 1962 zijn eigen avonturenreeks.

Dat begon met ‘Het Geheim van Brokkelsteen’, dat werd voorgepubliceerd in het jeugdtijdschrift ‘Ons Volkske’.

Suske en Wiske Jerommeke Het Geheim van Brokkelsteen

De Jerom integraal boeken verschijnen in 2024

De reeks was een succes en zeven jaar verder stond Jerom als een huis. De Duitse markt toonde interesse, waarna hij als Gouden Stuntman ook de landsgrenzen overging. Dat gebeurde onder de naam Wastl. Hiervoor zette Vandersteen zijn tekenstudio aan het werk. Onder andere zijn nieuw aangetrokken medewerker Paul Geerts  werkte mee aan Jerom voor Duitsland.

De eerste twaalf albums, die door Vandersteen zelf werden gemaakt, worden nu opnieuw uitgebracht in twee integrales en zijn beiden voorzien van een veertienpagina’s tellend achtergronddossier. Hiervoor zijn bekende Vandersteen chroniqueurs Ronald Grossey en Niels van der Made in de geschiedenis van de verhalen gedoken.

Luc Morjaeu, de man die van 2005 tot 2023 als hoofdtekenaar van Suske en Wiske door het leven ging, verzorgt nieuwe covertekeningen voor de te verschijnen integrales.

Deel 1:

Luc Morjaeu Suske en Wiske Jerom Jerommeke De Bronzen Kabouter Het Geheim van Brokkelsteen Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
Thijs Wessels, een Nederlandse tekenaar uit Hengelo, helpt Luc met de tekeningen en inkting van de schetsen. Thijs werkt al enkele jaren voor Luc, sinds ‘De Nacht van de Narwal’.

Deel 2:

Jerom integrales Suske en Wiske De Perfecte Podcast Luc Morjaeu
Voor de samenstelling van een goede covertekening doorloopt Luc Morjaeu meerdere fases. Van ruwe schets naar een steeds verder uitgewerkte tekening, waarna de inkting en  inkleuring volgt.

Deel 1 verschijnt op 17 april 2024 en deel 2 staat op de rol voor oktober van dat jaar. De kosten voor de albums bedragen € 37,50 per stuk.

Big Billy Bigg Sparky Comics
In het Engelse striptijdschrift Sparky Comics werden ook verhalen van Jerom gepubliceerd. Deze ‘Big BIlly Bigg’ verhalen werden wel aangepast naar de Engelse markt, zoals te zien is in dit verhaal, waarbij het Brusselse Atomium is vervangen door een Londens museum.

‘De Blauwe Luiaard’ opnieuw uitgegeven

Opmerkelijk is dat het twaalfde verhaal in deze uitgaves ‘De Blauwe Luiaard’ is. Dat verhaal werd destijds wel voorgepubliceerd, maar verscheen niet in albumvorm. De kenmerkende groene albumkleur, waar de serie om bekend staat, kwam pas vanaf het elfde verhaal (‘De Gevaarlijke Jacht’) in omloop. In die serie was album twaalf ‘De Gouden Stuntman’.

‘De Blauwe Luiaard’ werd in 2009 door Stripwinkel Adhemar uitgebracht in een luxe uitgave op vierkant formaat, net als ‘De Gevaarlijke Jacht’. Deze werden inclusief originele tekening aangeboden.

Jerom integraal De Gevaarlijke Jacht Willy Vandersteen

Veel van deze eerste twaalf Jerom verhalen zijn nog gepubliceerd in het Suske en Wiske weekblad. Grossey was daar in de jaren negentig hoofdredacteur. Hij vertelt in de podcast over zijn werk in die periode:

Wil je meer weten over Jerom en zijn avonturen? Hier vind je nog veel meer informatie over de sterkste man van het Westelijk halfrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *