De Preutse Prinses van Suske en Wiske tekenaar Paul Geerts

Suske en Wiske peetvader Paul Geerts en diens trouwe inkter Eric de Rop hebben nog één keer een album gemaakt: De Preutse Prinses. De harten van vele Suske en Wiske fans maakten een sprongetje bij het horen van dit nieuws. De albumrelease werd echter opgeschort, maar gelukkig is het nu zover. Het album is uitgekomen op 20 mei 2020. Bestel ‘m!

Het nieuws dat er weer een Suske en Wiske album van de hand van Paul Geerts aankwam verspreidde zich online als een lopend vuurtje. Daaruit blijkt maar weer hoe geliefd de Antwerpenaar nog steeds is. Tijdens het Kamper stripspektakel in augustus sprak ik kort met hem over het aanstaande album. Het album heet De Preutse Prinses en is, in navolging van de hommagealbums van Gerben Valkema, Steven Dupré en Jean-Marc Krings het vierde in een reeks hommagealbums. Het verschijnt in het jubileumjaar waarin Suske en Wiske hun 75-jarig bestaan vieren. Een echt jubileumalbum dus.

Bestel De Preutse Prinses hier

 

Paul Geerts in De Perfecte Podcast

Eric de Rop en Paul Geerts hintten er al naar in hun gesprekken voor De Perfecte Podcast, waarbij Geerts deze vraag stelde aan zijn voormalige inkter:

Suske en Wiske en De Preutse Prinses

Geerts, die in 2002 met pensioen ging, heeft in de tussenliggende jaren niet stilgezeten. Na zijn periode bij Studio Vandersteen, hervond hij zijn liefde voor schilderen. Daarnaast werkte hij aan zijn eigen reeks over Mo, Jade en het draakje Plakapong. Hiervan is in 2019 het zevende deel verschenen en ligt het achtste deel al op de plank. Die draagt hij op aan zijn achterkleindochter Alice.

Paul Geerts Mo, Jade, Plakapong Suske en Wiske
Boeken van Mo, Jade en het draakje Plakapong, die Paul Geerts tekende na zijn carrière als tekenaar van Suske en Wiske

Geerts tekende het album in amper twee maanden tijd. Hij werd eind februari 2019 benaderd door de Standaard Uitgeverij en hakte de knoop begin maart door. Met een paar randvoorwaarden. Zo wilde hij graag dat Eric de Rop het weer zou inkten en dat de kenmerkende rode kaft weer terugkeerde. Hij vertelde erover aan de VTM:

De Fameuze Fanclub had de primeur van het eerste beeldmateriaal van het album:

Inmiddels is er meer beeldmateriaal gepubliceerd. Zo is de cover van het album, dat weer met de herkenbare rode kaft uitkomt, gepubliceerd én zijn er een aantal sfeertekeningen uit het album online verschenen.

Suske en Wiske en De Preutse Prinses Paul Geerts
De cover van De Preutse Prinses door Paul Geerts en inkter Eric de Rop

De Preutse Prinses boottocht

Suske en Wiske in de Telegraaf

De Telegraaf publiceert sinds 2 maart 2019 weer dagelijks Suske en Wiske in de krant. Daarmee is ook De Preutse Prinses te lezen geweest in voorpublicatie.  Het leuke daarvan is, dat je al kunt zien wat Paul Geerts en Eric de Rop ervan gemaakt hebben. Zo is te zien dat de stijl weer oud en vertrouwd is, zoals in de tijd dat het duo nog de verhalen voor hun rekening nam.

Jerommeke De Preutse Prinses

Wat opvalt is wel dat Jerom door het album heen een mengeling vertoont van Jerommeke in de stijl van de jaren tachtig / negentig en van de stijl uit de jaren vijftig. Zo loopt er van tijd tot tijd een lijntje van onder zijn neus tot aan zijn lippen. En ook zijn neus heeft soms wat weg van de stijl die Vandersteen hanteerde in de periode van De Knokkersburcht, De IJzeren Schelvis en De Circusbaron. Een voorkeursvorm die Eric de Rop ook graag bezigt bij opdrachttekeningen.

Nu is Jerom door de jaren heen ook enorm vaak van uiterlijk veranderd. Het onderstaande overzicht geeft dat goed weer:

Jerommeke door de jaren heen Suske en Wiske
Wat met name opvalt is dat Jerommeke veel rent in verhalen…

De Sonometer verrijkt de Blauwe reeks

Verder is er nog een verrassing, want er komt later dit jaar eveneens een nieuw album uit van De Blauwe Reeks: De Sonometer.

De Sonometer van Suske en Wiske
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s

Paul Geerts over Suske en Wiske

Eerder dit jaar sprak Paul Geerts in De Perfecte Podcast al uitgebreid over zijn dertigjarige carrière als tekenaar van Suske en Wiske. Dat gesprek is in twee delen terug te luisteren:

>> Luister deel 1
>> Luister deel 2

Paul Geerts Suske en Wiske De Perfecte Podcast
In zijn werkkamer in Antwerpen tekent Paul Geerts nog lustig verder

Eén antwoord op “De Preutse Prinses van Suske en Wiske tekenaar Paul Geerts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *