De Geplaagde Plantijn en Het Verhaal van Vlaanderen met Tom Waes

Suske en Wiske schieten Tom Waes te hulp als hij vanaf 1 januari ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ presenteert op de VRT. Met hun nieuwe album ‘De Geplaagde Plantijn’ belichten ze het verhaal van een van de prominente Vlamingen uit de geschiedenis. Het album werd op 9 januari in Antwerpen gepresenteerd in het Museum Plantin-Moretus door de Vlaamse Minister-President Jan Jambon.

Een opmerkelijke ontwikkeling in het landschap van de Vlaamse media. Het betreft de aftrap van het TV-programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Daarin neemt presentator en acteur Tom Waes een periode van 38.000 jaar geschiedenis met zijn publiek door. Tot zover niks vreemds. Ook in Nederland is er al zo’n project voorbijgekomen met Daan Schuurmans als presentator. ‘Het Verhaal van Nederland‘. Maar daarbij werden niet de hulptroepen van Suske en Wiske ingezet! Zij worden in 2023 ingezet als onderdeel van de cross-mediale formule van de VRT, die ook op radio en in merchandise gestalte krijgt.

Suske en Wiske - De Geplaagde Plantijn

Suske en Wiske – De Geplaagde Plantijn

Nu beslaat het verhaal ‘De Geplaagde Plantijn’, dat op 9 januari in Antwerpen gepresenteerd werd, slechts een klein facet van de omvangrijke Vlaamse geschiedenis. Het is echter wel een enorm invloedrijk deel geweest. Christoffel Plantijn, een bepalende uitgever in de zestiende eeuw, speelt een belangrijke rol bij het uitgeven en drukwerk van boeken ten tijde van de heerschappij van Filips II. Dat doet hij vanuit zijn uitgeverij Officina Plantiniana in Antwerpen en Leiden, die daarna uitgroeit tot een van de grootste uitgeverijen van Europa.

De presentatie van album nummer 366 van Suske en Wiske vindt dan ook plaats in het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen. Een bijzondere locatie, die al sinds 2005 op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Minister-President Jan Jambon, die tevens Minister van Cultuur is, gaf bij de albumpresentatie een toelichting.

Suske en Wiske - De Geplaagde Plantijn (366)
Tekening door Wout Schoonis, medewerker van Studio Vandersteen.

Meer informatie over aankomende releases van Suske en Wiske vind je hier.

Tom Waes en Suske en Wiske

Wat is nu de link met Suske en Wiske en Tom Waes en ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, hoor ik je denken? Wel, deze Plantijn speelt een rol in de aankomende Suske en Wiske ‘De Geplaagde Plantijn’. Daarnaast wordt er op de cover van het album met een groot gouden zegel verwezen naar de TV-serie. En Tom Waes? Die heeft in 2016 zelf een Suske en Wiske verhaal mogen bedenken. Hij maakte samen met Charel Cambré ‘De Spitse Bergen’, voor de speciale SOS Kinderdorpen verhalen.

Tom Waes Netflix Undercover Suske en Wiske

Bestel hier alvast ‘De Geplaagde Plantijn‘ en laat hem begin januari thuis bezorgen.

De Geplaagde Plantijn Wout Schoonis Suske en Wiske Christoffel Plantijn Antwerpen
Een schets van tekenaar Wout Schoonis, die de karakters voor veel Suske en Wiske verhalen ontwikkelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *