De Perfecte Podcast tweede bij de Belgian Podcast Awards
Suske en Wiske zijn tweede geworden tijdens de uitreiking van de ‘Prijs van Oranje’ tijdens de Belgian Podcast Awards 2022. De awardshow vond plaats in het gebouw van de krant Het Laatste Nieuws‘.
Hoewel Suske en Wiske zo Belgisch zijn als Vlaamse friet en Manneke Pis, is de podcast over dit beroemde stripduo in België nog niet veel in the picture geweest. Hun Nederlandse noorderburen luisteren echter al sinds 2019 in grote getale naar de interviews met makers, kenners en liefhebbers van de strip. Dat werd ook opgemerkt door diverse kranten en radiostations. Het resulteerde in 2021 zelfs in een eigen glossy!
De strip waar Willy Vandersteen in 1945 mee begon bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds en heeft voor meerdere generaties een bijzondere plek verworven in hun hart. Met avonturen in het heden, verleden en over de hele wereld en ver daarbuiten, hebben ze jong en oud kennis laten maken met de meest uiteenlopende culturen en historische verhalen.
In De Perfecte Podcast duikt de onafhankelijke podcastmaker Koen Maas in de verhalen achter de strip. Van gesprekken met oud–medewerkers van Willy Vandersteen tot een deepdive in de vele hoorspelen van Suske en Wiske door de jaren heen.
De Belgian Podcast Awards 2022
Tijdens deze tweede editie van de Belgian Podcast Awards zijn er prijzen uitgereikt in diverse categorieën. Daarbij is ook voor het eerst de ‘Prijs van Oranje’ uitgereikt aan een Nederlandse productie, die het verdient om ook door een Belgisch publiek gehoord te worden.
Andere genomineerden in deze categorie waren o.a. ‘Een Soort God’ van de Volkskrant, ’Techlab Podcast’ van Bol.com, ‘De Tussenruimte’ van Achter de Maan Media, ‘De Moord op de Duivenmelker’ van het AD en ‘De Zaak Astronaut’ van Tomias Keno. De Podcast Psycholoog ging uiteindelijk met de winst aan de haal.
De podcast over de Vlaamse striphelden deed mee in de categorie ‘De Prijs van Oranje’ en wist het via publieksstemmen tot de tweede plek te schoppen. Een categorie waarin Vlaams cultureel erfgoed als Suske en Wiske natuurlijk niet kon ontbreken. Sinds 1945 geven zij tot op de dag van vandaag kleur aan jonge (en oudere) lezers van meerdere generaties. Maar wat zijn de verhalen achter de strips? En wat maakt nou dat Suske en Wiske zowel in Nederland als in België in het collectieve geheugen gegrift zijn? Die vragen en een ongebreidelde liefde voor de 9e kunst komen aan bod in De Perfecte Podcast.