Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020

Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020. De tekenaar van de populaire Suske en Wiske spin-off reeks Amoras wint hiermee de belangrijkste prijs voor een stripauteur in België. Hij ontvangt niet alleen een geldprijs van €10.000,-, maar ook een overzichtstentoonstelling in het cultuurhuis de Warande in Turnhout. (Foto: Veronique Onderdonck)

De Bronzen Adhemar 2020

Een prachtige bekroning voor zijn harde werk aan onder meer de stripreeks Amoras, die in 2013 het levenslicht zag. Daarnaast werkt Cambré nog aan diverse andere stripreeksen. Zo tekent hij ook Suske en Wiske Junior en zijn eigen stripreeksen Jump, Pinanti United, de de persiflage op zijn leven als striptekenaar Heden Verse Vis en de koningsstrip Filip en Mathilde.

Charel Cambré Filip en Mathilde
Koning Filip van België doet alles om in De Perfecte Podcast terecht te komen

Door de jaren heen heeft Cambré zich, in de geest van Willy Vandersteen, ontpopt tot de manager van een volwaardige tekenstudio. De jury besloot dan ook unaniem om hem de Bronzen Adhemar 2020 toe te kennen voor zijn indrukwekkende oeuvre, zijn werklust, zijn ongeëvenaarde tekentalent en de voorbeeldrol die hij op zich neemt met zijn studio.

Uit het juryrapport:
Met Charel Cambré bekroont de jury een veelzijdig auteur die als een echte voortrekker van de stripsector in Vlaanderen mag beschouwd worden. Een stripmaker die mensen in de breedte aanspreekt en met ‘Amoras’ een strip heeft gecreëerd die zijn plaats heeft in de stripgeschiedenis. Vraag hem het meest waanzinnige dat in je hoofd opkomt om te tekenen en hij tekent het, schijnbaar moeiteloos. Charel Cambré is een grafische alleskunner en heeft dan ook nog eens een stijl die goed verkoopt. Hij kan enorm snel tekenen en met amper een paar lijnen een heel goede typering neerzetten. Wanneer hij plaats neemt achter zijn tekentafel, verschijnen de prachtigste dingen op het tekenpapier. Zijn tekenstijl spreekt heel veel mensen aan.

De Bronzen Adhemar 2020 wordt op 26 november uitgereikt in cultuurhuis de Warande in Turnhout door de Vlaamse Minister van Cultuur, Jan Jambon. Daar wordt die dag ook de prestigieuze overzichtstentoonstelling geopend. Die is tot 10 januari aldaar te bezoeken.

De Kronieken van Amoras deel 7: Wie niet horen wil

Ondertussen werkt de Tomeloze Tekenaar vlijtig voort en verschijnt begin november het zevende album van De Kronieken van Amoras. Het album gaat ‘Wie niet horen wil heten’ en hieronder is de cover van het album alvast te bewonderen.

Charel Cambré Amoras Wie niet horen wil
De cover van De Kronieken van Amoras deel 7 – ‘Wie Niet Horen Wil’

Daarnaast kaapt Suske en Wiskes aartsvijand Krimson, op initiatief van Cambré, vanaf vandaag voor tien weken De Perfecte Podcast. Hierin vertelt de maniakale snoodaard het onvertelde verhaal van Amoras in korte hoorspelen.


>> Lees meer over De Krimson Tapes

Charel Cambré in De Perfecte Podcast

De veelzijdige alleskunner is ook een bijzonder goede gastheer. Hij ontving De Perfecte Podcast aan zijn tekentafel in mei 2019 voor een gesprek over zijn werk als striptekenaar.

>> Luister de podcast op Apple
>> Luister de podcast op Spotify
>> Lees meer over de aflevering met Charel

Charel Cambré Suske en Wiske Amoras Gardavu! Bronzen Adhemar 2020
Charel Cambré voor de Perfecte Podcast over Suske en Wiske, Amoras en de Zwarte Madam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *