‘België door de ogen van Suske en Wiske’

Op 14 februari verschijnt ‘België Door De Ogen Van Suske En Wiske‘. Een lijvig boek met essays, waarin dertien verschillende schrijvers en kenners van het werk van Willy Vandersteen België vanuit hun eigen vakgebied of expertise onder de loep nemen aan de hand van Suske en Wiske.
Bestel ‘m hier

Toen de Vlaamse krant De Standaard eind 2022 besloot te stoppen met het  dagelijks publiceren van twee strookjes van Suske en Wiske, kwam er een einde aan een traditie van 77 jaar.

Om dit historische moment niet stilletjes voorbij te laten gaan besloot Uitgeverij Houtekiet een boek samen te stellen. Hierin wordt gekeken naar de invloed die de beroemde strip door de decennia heen heeft gehad op lezers. Liza Noteris stelde het boek samen en benaderde hiervoor dertien mensen vanuit verschillende disciplines, die hun licht mochten schijnen op hoe de strip doorwerkte in ons dagelijks leven. Een van hen is Koen Maas, de maker van De Perfecte Podcast.

 • Gert Dooreman over Lambik en psychologie
 • Dirk Draulans over de toornige tjiftjaf
 • Walter Zinzen over Kongo
 • Vincent Scheltiens over de Spaanse Nederlanden
 • Erika Vlieghe over Barabas en wetenschap
 • Gert Meesters over Bob et Bobette
 • Naomi Izabela over jongerencultuur
 • Koen Maas over Suske en Wiske in Nederland
 • Walter Pauli over sociaal milieu
 • Noël Slangen over de koningskwestoe
 • Geert De Weyer over censuur
 • Diane Broekchoven over katholieke strips

Het boek is in Nederland met name online verkrijgbaar en natuurlijk ook in de betere boekhandels.

België door de ogen van Suske en Wiske

‘België door de ogen van Suske en Wiske’

De tekst die op de achterflap van het boek staat laat goed zien wat je als lezer van het boek mag verwachten.

In december 2022 verschenen de laatste stroken van Suske en Wiske in ‘De Standaard’. Daarmee kwam een einde aan een traditie van zevenenzeventig jaar. Ook al loopt de reeks nog door, het verdwijnen van Suske en Wiske als krantenstrip voelde als het einde van een tijdperk. Een tijdperk dat de reeks zelf in beeld heeft gebracht. De politieke ontwikkelingen in en de toenemende welvaart van België? Willy Vandersteen en zijn opvolgers gaven het een plaats in wat ooit Vlaanderens populairste strip was. De veranderende manier waarop wij naar Afrika kijken, onze omgang met wetenschap, met het milieu, met het wegdeemsterende katholicisme? Wie bladert door de Suske en Wiske-albums krijgt tussen de plaatjes door een ingekookte geschiedenis van het naoorlogse België te zien.

Die geschiedenis door de ogen van Suske en Wiske wordt in dit boek beschreven door meer dan tien kenners en/of fans. Onder andere Dirk DraulansWalter Zinzen, Erika VliegheNoël SlangenGeert De Weyer en Diane Broeckhoven bekijken hun favoriete albums vanuit hun persoonlijke invalshoek en expertise. Walter Pauli focust op het veranderende sociale milieu van de helden en Gert Dooreman speculeert over hoe de psyche van Willy Vandersteen doorschemerde in het leven van zijn personages. Vincent Scheltiens schrijft over de Spaanse Nederlanden in Suske en Wiske. En ook het Nederlandse en Franse perspectief op de reeks komt aan bod. Een nostalgisch boek over zevenenzeventig jaar populaire Belgische geschiedenis.

Suske en Wiske boek in de media:

NPO Radio 1 wilde hier meer over weten en dus mocht ik er over komen vertellen bij Jurgen van den Berg in Villa VdB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *