Suske en Wiske – De Nieuwe Releases

Er zijn weer veel nieuwe Suske en Wiske releases op komst dit jaar. In dit overzicht zie je welke albums Luc Morjaeu, Peter van Gucht en de andere medewerkers van Studio Vandersteen allemaal voor je op stapel hebben staan.


Suske en Wiske – ‘De Krijtkampioen’ (370)

Terug naar de roots in dit overzicht van Suske en Wiske nieuwe releases, want in dit verhaal putten de makers  deels uit het persoonlijke leven van Willy Vandersteen. Als kleine jongen tekende hij namelijk graag verhalen op de stoepen van Antwerpen, waarbij hij verhalen verzon voor zijn vrienden en die levendig vertelde. In dit album blijkt echter dat hij nog niet zo’n zelfverzekerde verteller is als in zijn latere jaren. Gelukkig wordt hij ingefluisterd door zijn vriendinnetje Wanda. Samen bedenken ze fantastische verhalen, totdat zij onverwacht naar Canada verdwijnt.

De naam van het meisjes is er een die niet geheel onbekend is voor Suske en Wiske fans. Want Suske en Wiske werd in 1976 ook in Amerika uitgegeven en wel onder de naam ‘Willy And Wanda’.

An Island Called Hoboken Het Eiland Amoras Suske en Wiske Willy And Wanda
Het Eiland Amoras is in vele vormen en vele talen uitgebrach. In Amerika heetten onze vrienden Willy and Wanda. Later werd deze naamgeving ook doorgetrokken in een reeks Engelse albums.

Luc Morjaeu, de hoofdtekenaar van Suske en Wiske, lijkt hiermee zijn laatste album te hebben gemaakt. Hij deelde de volgende woorden op zijn social media bij een tekening die hij al prijsgaf over het album.

De krijtkampioen’ gaat naar zijn eindpunt. Druk bezig met het afwerken van de cover, backcover en ex-libris, en dan zit het er op. Het was me een waar genoegen.

De Krijtkampioen Luc Morjaeu Suske en Wiske Willy Vandersteen Wout Schoonis
Voor de achterpagina van ‘ De Krijtkampioen’ tekende Luc Morjaeu Jerom en Lambik als Robert en Bertrand. Het plaatje is afgeleid van een bestaande afbeelding van de vrolijke vagebonden, alleen zijn de wandelstok en knapzak hierbij van eigenaar gewisseld.

Releasedatum 6 september 2023.  Bestel ‘m hier of bij je favoriete stripwinkel

Suske en Wiske – De Zoevende Zusters (371)

Een verhaal vol heksen. Dat is een schone traditie in de verhalen van onze vrienden, want in het verleden hadden ze al vaker te maken met toverkollen. Wiske en Sidonia komen in ‘De Zoevende Zusters’ in contact met een onbekende vrouw, die hen wil opleiden tot heks. Een zaakje dat riekt naar onraad, waar Suske en Lambik een stokje voor willen steken.

Het is het eerste verhaal waarbij Wout Schoonis als hoofdtekenaar van de reeks op de cover van het album wordt vermeld. Hij kreeg eerder dit jaar het tekenpotlood overgedragen van Luc Morjaeu.

‘De Zoevende Zusters’ verschijnt 22 november 2023 en is hier te bestellen.

De Kronieken van Amoras deel 13: De Droom van Arthur

Na het uitdiepen van de geschiedenis van Sus Antigoon is er nu een ander figuur uit de rijke Suske en Wiske geschiedenis aan de beurt. Arthur, de broer van Lambik, die we ook kennen onder zijn bijnaam ‘De Vliegende Aap’.

Hij dronk ooit in het fictieve land Dongo het sap van de Selderom Aeroplanis, waarna hij in staat was om zonder hulpmiddelen het luchtruim te kiezen. In ‘De Droom van Arthur’ krijgen we echter een ander achtergrondverhaal te lezen over dit sympathieke karakter. Lambik en Jerom krijgen dat verhaal te horen van iemand die alles van dichtbij heeft meegemaakt.

Charel Cambré Suske en Wiske De Kronieken van Amoras De Droom van Arthur de vliegende aap
Een schets uit het album, gemaakt door Charel Cambré, waarin we een tropische locatie zien, waar Lambik en Jerom in een café zitten…

Ondertussen gaan Suske en Wiske uitpluizen welke rol Barabas heeft gespeeld in de dood van de studente Passy Mukala, die in ‘De Kronieken van Amoras deel 12’ om het leven kwam.

Dat belooft een Tjip Tjip spannend avontuur te worden…

De Kronieken van Amoras deel 13 ‘ De Droom van Arthur’ komt uit op 22 november. Bestel het album hier