Suske en Wiske – De Nieuwe Releases

Er zijn weer veel nieuwe Suske en Wiske releases op komst dit jaar. In dit overzicht zie je welke albums Wout Schoonis, Peter van Gucht en de andere medewerkers van Studio Vandersteen allemaal voor je op stapel hebben staan. Luister tijdens het lezen ondertussen naar de meest recente aflevering van de podcast, met Marc Legendre. Hij is de scenarist van Amoras.


Suske en Wiske – ‘Bolhoed Bik’ (372)

Net zoals bij het dertiende album van De Kronieken van Amoras, wordt ook in  deze eerste Suske en Wiske van 2024 het verleden van Lambiks familie onder de loep genomen. We kennen Lambiks broer (Arthur de Vliegende Aap) al uit De Tamtamkloppers, De Witte Uil, De Sissende Sampan en vele andere albums. En ook zijn vader, Papal Ambik, kwam al vaker aan bod.

Wout Schoonis Bolhoed Bik Suske en Wiske Lambik moeder Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
Op zijn tekentablet laat Wout Schoonis al een klein voorproefje zien van het volgende album, Bolhoed Bik. Helemaal rechts zien we de contouren van de moeder van Lambik en zijn broer, Arthur.

Zijn moeder kwam echter nooit in the picture. Dat komt waarschijnlijk omdat ze al geruime tijd niet meer leeft. In ‘De Tamtamkloppers’ bekent Lambik zelfs haar nooit gekend te hebben.

De Tamtamkloppers Suske en Wiske Lambik moeder familie Willy Vandersteen De Perfecte Podcast
In een emotioneel betoog laat Lambik weten zijn moeder nooit te hebben gekend. Dat lijkt nu toch wat anders te liggen dan we jarenlang dachten…

Het is niet de eerste keer dat de geschiedenis van Lambiks moeder ter sprake kwam. Al in 2007, bij het verschijnen van ‘De Joviale Gille’, blijkt hij toch een herinnering aan haar te hebben. Ze heeft hem zelfs voorgelezen in zijn jonge jaren.

Lambik Suske en Wiske De Joviale Gille moeder Willy Vandersteen De Perfecte Podcast

Deze opmerkelijke wendingen in de genealogie van Lambik blijven gespreksstof opleveren, zoveel is zeker. Want waar Marc Legendre en Charel Cambré de hiaten in de bestaande geschiedenis van Suske en Wiske gebruiken voor hun verhaallijnen, lijkt scenarist Peter van Gucht die hiaten links te laten liggen. Dat vertelt hij ook in ons gesprek voor De Perfecte Podcast:


Of ligt dat toch genuanceerder… We lezen het in ‘Bolhoed Bik’, die vanaf 31 januari 2024 in de winkels ligt.

Waarover gaat ‘Bolhoed Bik’

De omschrijving van ‘Bolhoed Bik’  bij de diverse onlinewinkels klinkt als volgt:

Wanneer Suske en Wiske toevallig een puzzeldoosje vinden bij Lambik krijgt deze een zenuwtoeval en gaat in een levensbedreigende coma. Professor Barabas vermoedt dat die veroorzaakt wordt door een onverwerkte ervaring uit zijn jeugd. Daarom gaat hij op zoek in het geheugen van Lambik. Daaruit blijkt dat zijn moeder na haar scheiding geen aandacht meer voor hem had en dat heeft er bij de jonge Lambik stevig ingehakt.

Met een bijzonder geschenk wilde ze alles weer goedmaken, maar ze stierf onverwacht in een vliegtuigongeval. Lambik wist echter niets van haar plannen en trachtte haar te vergeten. In het heden blijkt al snel dat het puzzeldoosje de aanleiding was voor een zoektocht die door de moeder van Lambik op poten was gezet.

Suske en Wiske besluiten in het verleden samen met de jonge Lambik de zoektocht tot een goed einde te brengen. Helaas is het geschenk dat de moeder van Lambik voor hem verstopte ook erg belangrijk voor iemand anders en dat zorgt voor ernstige problemen.

Suske en Wiske – ‘Klaartje Wakker’ (373)

Vanaf album nummer 373, dat ‘ Klaartje Wakker’ gaat heten, worden de Suske en Wiske verhalen een stukje korter. Waar de strip ooit nog 56 pagina’s telde, bevat een album nu 48 pagina’s. ‘Klaartje Wakker’ is het eerste album dat uit 40 bladzijdes bestaat.

Hiermee stelt de uitgeverij zich in staat om Schoonis aan een vijfde verhaal per jaar te werken. Hierdoor gaat het aantal titels op jaarbasis omhoog en ligt er vaker een nieuwe cover in de winkels. Zo kan de concurrentie met andere strips met een hogere omloopsnelheid worden aangegaan.

Avond aan avond in je bed naar het blauwe licht van je telefoon staren? Niet doen! Dat is hartstikke slecht voor je nachtrust. Je kan veel beter een stripboek lezen of een podcast luisteren.

Dat staat ook centraal in het verhaal van ‘Klaartje Wakker’, dat momenteel te lezen is in De Telegraaf. De Nederlandse krant publiceert nog steeds dagelijks twee strookjes van onze Vlaamse vrienden.

Dan het verhaal zelf. Waar Klaas Vaak met zijn slaapzand mensen helpt inslapen, is Klaartje Wakker degene die ze weer wakker maakt. Helaas kent iedereen Klaas Vaak, maar weet niemand wie Klaartje is. Daar is ze heel erg jaloers op. Zo erg zelfs dat ze Klaas Vaak een flinke loer wil draaien. Op een dag ontdekt ze dat ze heel veel energie haalt uit het blauwe licht van smartphones. Als ze daarmee in het gelaat van mensen flitst, veranderen deze in slapeloze zombies. Tot overmaat van ramp is het slaapzand van Klaas daartegen niet opgewassen.

Klaartje is vastbesloten de hele mensheid voor altijd wakker te houden. Onze vrienden proberen haar te stoppen, maar dat is moeilijker dan gedacht. Zeker wanneer ook Wiske en Sidonia slaapzombies zijn geworden en zich tegen hun vrienden keren.

Het album heeft de twijfelachtige eer om het eerste Suske en Wiske album te zijn dat bestaat uit slechts 40 pagina’s. Voorheen waren het 48 pagina’s, wat inhield dat er ongeveer vier a vijf albums per jaar werden uitgebracht. Dat aantal wordt nu opgeschoefd, maar dat heeft als consequentie dat de verhalen korter worden.

Suske en Wiske – ‘De Uil van Sidoneia’

Geen album in de rode reeks, maar een verhaal buiten de reguliere serie. Het is tevens (vooralsnog… ) het laatste verhaal van de hand van Luc Morjaeu, zo meldde hij op zijn Facebookprofiel.

Zeg nooit ‘nooit’, maar ‘De uil van Sidoneia’ is mijn laatste wapenfeit voor de verhalen van Suske en Wiske. Zelf geschreven en samen met Thijs Wessels getekend. Zodra de ex-libris klaar is, kan het album in druk. Net op tijd klaar voor de fanclubdag. De datum staat (in potlood) in mijn agenda. Misschien zie ik jullie daar.

Luc Morjaeu Suske en Wiske minerva owl uil Het Geheim van Brokkelsteen
‘De Uil van Sidoneia’ verschijnt op 14 april en is het laatste Suske en Wiske avontuur getekend door Luc Morjaeu

Het album komt op 14 april uit. Dat is de verjaardag van Eric de Rop (lange tijd inkter bij Studio Vandersteen), die je hoorde in aflevering 4 van De Perfecte Podcast:

Tevens is die dag de Suske en Wiske fandag, georganiseerd door De Fameuze Fanclub. Daarover kan je hier meer vinden.

Drie dagen later, op 17 april, verschijnt het volgende album in de reguliere reeks van Suske en Wiske verhalen, ‘ Klaartje Wakker’.