Suske en Wiske – De Nieuwe Releases

Er zijn weer veel nieuwe Suske en Wiske releases op komst dit jaar. In dit overzicht zie je welke albums Luc Morjaeu, Peter van Gucht en de andere medewerkers van Studio Vandersteen allemaal voor je op stapel hebben staan.


Suske en Wiske – De Harteloze Hein (367)

Een grimmige vertelling dit keer, want de dood staat op de loer voor Suske. Magere Hein heeft zijn oog op hem laten vallen, maar slaagt er niet in Suske van zijn leven te beroven. Iets belemmert hem om Suske mee te nemen naar het hiernamaals. Om te achterhalen wat dat dan is, gaat Suske als levende ziel naar het rijk der doden. Een gevaarlijk plan, waarbij het leven van een dierbare vriend in de waagschaal gelegd wordt.

Thomas Du Caju is voor dit album de tekenaar die de decors voor zijn rekening neemt.

Releasedatum 8 maart 2023

Suske en Wiske De Harteloze Hein Luc Morjaeu Willy Vandersteen Magere Hein

Suske en Wiske – ‘De Rookburgh Rookies’ (368)

Na hun vele avonturen in de Efteling is in ‘De Rookburgh Rookies’ een ander Europees pretpark de locatie waarin een Suske en Wiske avontuur plaatsvindt. Standaard Uitgeverij heeft de weg naar de commerciële markt gevonden, na de eerdere samenwerking met Mercy Ships. In dit verhaal gaan onze helden namelijk naar het Duitse Phantasialand, nabij Keulen. In het Rookburgh gedeelte van het themapark, wat een industriële setting verbeeldt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het avontuur is getekend in een steampunk stijl, een fantasygenre, waarbij wordt teruggegrepen op de periode in de negentiende eeuw, waarin de stoommachine nog als primaire energiebron werd gezien.

Zihna en Zihno De Rookburgh Rookies Suske en Wiske Wout Schoonis Willy Vandersteen
Een studie van Wout Schoonis, de tekenaar die veel van de karakters ontwerpt uit de huidige Suske en Wiske verhalen. Zo ook deze figuren uit ‘De Rookburgh Rookies’, Zihna en Zihno en een figuur die veel weg heeft van acteur Sam Elliott

Releasedatum 3 mei 2023. Bestel ‘m hier.

De Rookburgh Rookies Suske en Wiske Phantasialand pretpark achtbaan Willy Vandersteen Steampunk

De Kronieken van Amoras 12 – ‘De Val’

Een van de nieuwe Suske en Wiske releases van de komende tijd is een Amoras album. We zijn nog deels in het verleden van Sus Antigoon in dit twaalfde deel van De Kronieken van Amoras. Hij is als oprichter van het eiland en de stad nog nauw betrokken bij zijn volk. Toch leren we meer over zijn noodlottige einde, waarnaar wordt verwezen op het standbeeld dat voor hem wordt opgericht op Amoras. Je ziet het beeld terug in ‘Het Eiland Amoras’. Sidonia en Barabas nemen het daar op tegen de Vetten.

De Kronieken van Amoras 12 De Val Suske en Wiske Sus Antigoon
“Hij leerde zijn volk eten, maar dronk zich dood.” Over Vandersteen werd gezegd dat hij zijn volk leerde lachen. Een verwijzing naar Hendrik Conscience. Over hem werd gezegd dat hij zijn volk leerde lezen.

Er is verder nog maar weinig bekend. over verdere de strekking van het aankomende Amoras avontuur. Charel Cambré deelt inmiddels wel af en toe nieuwe creaties. Of deze interpretatie van de cover van ‘Het Spaanse Spook’ in het album te zien is, durf ik niet te zeggen. Maar dat het een sterk staaltje van zijn kunnen is, dat staat buiten kijf.

Het Spaanse Spook Suske en Wiske Charel Cambré Tintin Kuifje
Tijdens de periode van de beeldenstorm, aan de vooravond van de tachtigjarige oorlog, strijden onze vrienden samen met Don Persilos y Vigoramba in Kriekebeek tegen de Spanjaarden van de Hertog van Alva

Releasedatum 31 mei 2023.

Suske en Wiske – ‘De Boterhamman’ (369)

Het tempo blijft hoog, want amper een maand na ‘De Rookburgh Rookies’ is het alweer tijd voor de opvolger. Een broodnodige opvolger, zo blijkt. Want in tijden van financiële tegenslag biedt Lambik uitkomst. Hij stuit namelijk op een mysterieus Egyptisch figuur, die hem een bijzondere graankorrel geeft. Daarmee kan je een brood bakken dat nooit op gaat. Bescheiden als hij is benoemt Lambik zichzelf tot Boterhamman en voedt hij de hongerigen. Dat dit nog een staartje krijgt zal niemand verbazen.

Releasedatum 21 juni 2023

‘De Krijtkampioen’ (370)

Terug naar de roots, want in dit verhaal putten de makers  deels uit het persoonlijke leven van Willy Vandersteen. Als kleine jongen tekende hij namelijk graag verhalen op de stoepen van Antwerpen, waarbij hij verhalen verzon voor zijn vrienden en die levendig vertelde. In dit album blijkt echter dat hij nog niet zo’n zelfverzekerde verteller is als in zijn latere jaren. Gelukkig wordt hij ingefluisterd door zijn vriendinnetje Wanda. Samen bedenken ze fantastische verhalen, totdat zij onverwacht naar Canada verdwijnt. De naam van het meisjes is er een die niet geheel onbekend is voor Suske en Wiske fans. Want Suske en Wiske werd in 1976 ook in Amerika uitgegeven en wel onder de naam ‘Willy And Wanda’.