Suske en Wiske – de nieuwe releases

Er gebeurt veel rondom Suske en Wiske in hun 75ste jubileumjaar en daar horen ook nieuwe releases bij. In dit overzicht zie je welke albums Luc Morjaeu, Peter van Gucht en de andere medewerkers van Studio Vandersteen allemaal voor je op stapel hebben staan.

Suske en Wiske – De Zwijgende Zwollem (354) – 6 oktober 2020

Suske en Wiske De Zwijgende Zwollem
Waar het in Het Sprekende Testament nog vreemd werd gevonden om als volwassene een voorliefde voor speelgoed te hebben, is dat anno 2020 volledig geaccepteerd. Al trekt meneer van Zwollem het wel tot in het extreme door.

In De Zwijgende Zwollem raakt hij echter zijn fantasie kwijt. Zijn fantasie gaat een eigen leven leiden met alle gevolgen van dien.

 

De Sonometer – De Blauwe Reeks – 3 november 2020

De Sonometer Suske en Wiske cover en rug
In De Sonometer is Lambik wel erg rond afgebeeld. De achterkant van het album verklaart de oorzaak van die bolle buik

In het jaar dat Suske en Wiske 75 worden zijn er ook speciale uitgaves te verwelkomen. Zo was De Preutse Prinses eerder dit jaar een aangename verrassing van de hand van Paul Geerts.

En in november wordt er een bijzonder stukje Suske en Wiske geschiedenis voltooid als De Sonometer wordt uitgebracht. Dit is het album waar Vandersteen aan begon voor het tijdschrift Kuifje, maar dat nooit voltooid werd. Striptekenaar Dirk Stallaert  mocht met het werk van de meester aan de slag.

De Kronieken van Amoras – ‘Wie Niet Horen Wil’ – 3 november 2020

Charel Cambré, winnaar van de Bronzen Adhemar 2020, is productiever dan een dekhengst in een manege vol merries. Heb je net de nieuwste Suske en Wiske junior een plekje gegeven in je boekenkast, ligt het volgende album van zijn hand alweer op je te wachten in de winkel. Na ‘De Underdog‘ is het tijd voor deel zeven in de Kronieken van Amoras reeks: ‘Wie Niet Horen Wil‘.

Charel Cambré Amoras Wie niet horen wil
De cover van De Kronieken van Amoras deel 7 – ‘Wie Niet Horen Wil’

Ondertussen houdt Cambré zich ook nog bezig met De Perfecte Podcast, omdat Krimson deze heeft gekaapt en zijn verhaal uit de doeken doet.

Krimson kaapt de Perfecte Podcast Amoras Charel Cambré

Suske en Wiske – De Scheve Schot (355) – 1 december 2020

Suske en Wiske - De Scheve Schot Ex Libris door Luc Morjaeu
Suske en Wiske – ‘De Scheve Schot’ Ex Libris door Luc Morjaeu

Een van de nieuwe releases die in de reguliere reeks op de rol staat is De Scheve Schot. Lambik blijkt geen volbloed Vlaming te zijn. Er stroomt een vleugje Schots bloed door zijn aderen en dat stijgt hem natuurlijk naar zijn hoofd.

Hij trekt naar de Schotse hooglanden om daar zijn roots te onderzoeken. Of het Monster van Loch Ness nog een rol gaat spelen zie je rond Sinterklaastijd…

Suske en Wiske – De Fluitende Olifant (356) – februari 2021

Waar in Nederland ‘De Snelheid’ de eerste stoomlocomotief was die over de rails door het land denderde, was dat in België ‘De Olifant’.  Sterker nog, het was een van de eerste drie locomotieven in Europa die voor persoonsvervoer werd ingezet. Al in 1835 tufte de de trein tussen Brussel en Mechelen door het Belgische landschap.

Suske en Wiske - De Fluitende Olifant Locomotief

Professor Barabas’ over-over-overgrootmoeder was een van de eerste machinisten van de trein. Door  toedoen van Lambik komt er een verandering in het verleden, waardoor Barabas plotsklaps verdwijnt. Daarmee lijkt de toekomst veranderd te zijn en niet per se ten goede…

Suske en Wiske – De Zalige Ziener (357)

Het team van Studio Vandersteen werkt ondertussen stevig door. Scenaristen Peter van Gucht en Vincent Bal pingpongen ideeën voor nieuwe suske en wiske releases heen en weer via de mail, terwijl tekenaars Luc Morjaeu, Christiaan Verhaegen en Ward (niet Ward Zammatte, wat een anagram is voor Zwarte Madam) de verhalen uitwerken tot de boeken die wij verslinden.

Zo is Luc klaar met de opzet van De Zalige Ziener en is hij zelfs al begonnen aan een album met de titel ‘De Drakenprinter’.

Schetswerk Luc Morjaeu - De Zalige Ziener - Suske en Wiske
Schetswerk van Luc Morjaeu voor Suske en Wiske – De Zalige Ziener

Suske en Wiske – De Drakenprinter (358)

Op zijn Facebookpagina heeft Luc Morjaeu al een tipje van de toekomstsluier opgelicht met deze tekening, waarop ook De Fluitende Olifant terug te vinden is.

Luc Morjaeu Suske en Wiske nieuwe releases De Drakenprinter De Fluitende Olifant

Er is nog weinig beeldmateriaal voorbij gekomen van dit album, maar op Suske en Wiske op het WWW is al wel een synopsis te lezen.

Daarnaast kan je op instagram een hoop mooie voorbeelden vinden van de vele draken die Vandersteen tekende door de jaren heen.

De Naamloze Negen (359)

Er is nog geen beeldmateriaal voorbij gekomen van dit album, maar op Suske en Wiske op het WWW is al wel een synopsis te lezen.