Suske en Wiske jubileum: 75 jaar

Voor 75-jarigen zien Suske en Wiske er anno 2019 nog bijzonder kwiek uit. Toch is het zo dat de twee Vlaamse vrienden volgend jaar hun vijfenzeventigjarig bestaan vieren. Dat gaat gepaard met verschillende feestelijkheden. De komende tijd probeer ik hier bij te houden wat er zoal op stapel staat.

Suske en Wiske en De Preutse Prinses door Paul Geerts

Willy Vandersteen droeg de zorg over zijn geesteskinderen in 1972 over aan Paul Geerts. Die nam hen de daarop volgende dertig jaar voor zijn teke…. rekening, waarna hij in 2002 met pensioen ging. Tot in 2019, want hij werd benaderd met de vraag of hij nog één keer een album wilde tekenen.

In overleg met Eric de Rop nam hij het besluit om het te doen. Het hommage-album, dat de volgende is in de reeks die startte met Gerben Valkema, werd in een paar maanden tijd volledig bedacht, getekend en door Eric de Rop geïnkt en is klaar voor publicatie. Hij ligt vanaf 30 maart 2020 in de winkels.

Paul Geerts de Preutse Prinses
De Fameuze Fanclub had op woensdag 9 oktober de primeur van deze eerste beelden van De Preutse Prinses.

>> Luister hier deel 1 van ons gesprek
>> Luister hier deel 2 van het gesprek

De Blauwe Reeks in Kuifje

Voor veel Suske en Wiske fans zijn de albums die Vandersteen voor het tijdschrift Kuifje maakte zijn beste werk. Die albums werden later als albums uitgebracht in de zogenaamde Blauwe Reeks. Die reeks bestaat uit de volgende albums, die later ook in de reguliere rode reeks zijn opgenomen:
– Het Spaanse Spook
– De Bronzen Sleutel
– De Tartaarse Helm
– De Schat van Beersel
– Het Geheim der Gladiatoren
– De Gezanten van Mars
– De Groene Splinter
– Het Gouden Paard

Toen het werk aan Het Gouden Paard klaar was, begon Vandersteen aan een volgend album: De Sonometer.

Suske en Wiske Blauwe Reeks Kuifje Hergé Willy Vandersteen
De Blauwe Reeks bestaat uit de albums die Vandersteen tekende voor Hergé’s tijdschrift Kuifje.

De Sonometer door Dirk Stallaert

Echter, door onenigheid besloot Vandersteen de samenwerking met Hergé en diens tijdschrift Kuifje te beëindigen. Het verhaal van tot dan toe vier pagina’s verdween onafgewerkt op de plank. Merho, de tekenaar van Kiekeboe, heeft een van de prenten nog in zijn verzameling op weten te nemen. En nu, zestig jaar later, wordt het tekenwerk weer opgepakt ter gelegenheid van het Suske en Wiske jubileum.

Dirk Stallaert, die ooit door Vandersteen vriendelijk werd afgewezen voor een positie bij de studio, mag nu alsnog in de voetsporen van de meester treden.

De Sonometer van Willy Vandersteen
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s. Voor het Suske en Wiske jubileum wordt het afgemaakt.

Hij schrijft het verhaal aan de hand van het scenario dat de Franse scenarist François Corteggiani maakt. Vandersteen had slechts een beknopte start gemaakt, waarbij Suske en Wiske met Lambik naar Japan gaan en daar met de uitvinding van ene professor Tellenbol te kampen krijgen.

De Sonometer van Willy Vandersteen
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s

Begin augustus 2020 moet Dirk Stallaert het tekenwerk opleveren, zodat het album in het najaar kan worden uitgebracht.

De Sonometer van Suske en Wiske
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s