Suske en Wiske jubileum: 75 jaar

Voor 75-jarigen zien Suske en Wiske er anno 2019 nog bijzonder kwiek uit. Toch is het zo dat de twee Vlaamse vrienden volgend jaar hun vijfenzeventigjarig bestaan vieren. Dat gaat gepaard met verschillende feestelijkheden. De komende tijd probeer ik hier bij te houden wat er zoal op stapel staat.

De geboorte van de reeks met Rikki en Wiske

Nog voordat Suske zijn intrede deed in de reeks, was er al een album waarin Wiske met haar oudere broer Rikki een avontuur beleefde. Die strip verscheen op 30 maart 1945 voor het eerst in de krant. Reden te meer om op 30 maart 2020 in de media aandacht te besteden aan het illustere duo. Dat gebeurde met name op de radio.

Spijkers Met Koppen Suske en Wiske Dolf Jansen Felix Meurders
Blijkbaar praat ik veel met mijn handen of was ik het voor de doven meteen aan het vertalen

Team Krimson ter ere van 750 jaar Blankenberge

Suske en Wiske mogen dan hun jubileum vieren; Blankenberge doet er een schepje bovenop. De West-vlaamse kustplaats bestaat in 2020 zevenhonderdvijftig jaar en viert dat met verschillende festiviteiten. Blankenberge duikt dan ook op in een album (nummer 352) in de reguliere reeks, Team Krimson geheten, dat zich ook ter plekke afspeelt.

Naast een rol voor De Snor, Sidonia’s vader, doet een er een nieuw karakter haar intrede. Ene Adeline, die de moeder van Krimson blijkt te zijn, duikt op in Blankenberge, waar ze in hetzelfde sanatorium is opgenomen als De Snor. Beiden lijden aan een levensbedreigende ziekte, die alleen met een peperduur medicijn kan worden bestreden. Om het medicijn toch te kunnen bemachtigen, besluiten onze helden de handen ineen te slaan met Krimson. Dat levert een probleem op als blijkt dat er maar één dosis van het serum beschikbaar is…

Krimson door de jaren heen

Krimson verscheen in 1963 ten tonele in Het Rijmende Paard en heeft sindsdien een prominente plek aan het schurkenfirmament opgeëist. Hieronder een beknopt overzicht van zijn evolutie door de jaren heen:

Schurk Krimson Suske en Wiske

Suske en Wiske en De Preutse Prinses door Paul Geerts

Willy Vandersteen droeg de zorg over zijn geesteskinderen in 1972 over aan Paul Geerts. Die nam hen de daarop volgende dertig jaar voor zijn teke…. rekening, waarna hij in 2002 met pensioen ging. Tot in 2019, want hij werd benaderd met de vraag of hij nog één keer een album wilde tekenen.

In overleg met Eric de Rop nam hij het besluit om het te doen. Het hommage-album, dat de volgende is in de reeks die startte met Gerben Valkema, werd in een paar maanden tijd volledig bedacht, getekend en door Eric de Rop geïnkt en is klaar voor publicatie. De Preutse Prinses ligt vanaf 30 maart 2020 in de winkels.

Paul Geerts de Preutse Prinses
De Fameuze Fanclub had op woensdag 9 oktober de primeur van deze eerste beelden van De Preutse Prinses.

> Luister hier deel 1 van ons gesprek
> Luister hier deel 2 van het gesprek

Inmiddels zijn er meerdere tekeningen opgedoken online, die ik je niet wil onthouden. De cover van het album, die op voorspraak van Paul Geerts weer met de ouderwetse rode kaft verschijnt, is al in kleur verschenen. En ook de slechterik uit het verhaal en een sfeerprent met een boottocht zijn al te zien:

Suske en Wiske en De Preutse Prinses Paul Geerts
De cover van De Preutse Prinses door Paul Geerts en inkter Eric de Rop

De Preutse Prinses boottocht

De Blauwe Reeks in Kuifje

Voor veel Suske en Wiske fans zijn de albums die Vandersteen voor het tijdschrift Kuifje maakte zijn beste werk. Die albums werden later als albums uitgebracht in de zogenaamde Blauwe Reeks. Die reeks bestaat uit de volgende albums, die later ook in de reguliere rode reeks zijn opgenomen:
Het Spaanse Spook
De Bronzen Sleutel
De Tartaarse Helm
De Schat van Beersel
Het Geheim van de Gladiatoren
De Gezanten van Mars
De Groene Splinter
Het Gouden Paard

Toen het werk aan Het Gouden Paard klaar was, begon Vandersteen aan een volgend album: De Sonometer.

Suske en Wiske Blauwe Reeks Kuifje Hergé Willy Vandersteen
De Blauwe Reeks bestaat uit de albums die Vandersteen tekende voor Hergé’s tijdschrift Kuifje.

De Sonometer door Dirk Stallaert

Echter, door onenigheid besloot Vandersteen de samenwerking met Hergé en diens tijdschrift Kuifje te beëindigen. Het verhaal van tot dan toe vier pagina’s verdween onafgewerkt op de plank. Merho, de tekenaar van Kiekeboe, heeft een van de prenten nog in zijn verzameling op weten te nemen. En nu, zestig jaar later, wordt het tekenwerk weer opgepakt ter gelegenheid van het Suske en Wiske jubileum.

Dirk Stallaert, die ooit door Vandersteen vriendelijk werd afgewezen voor een positie bij de studio, mag nu alsnog in de voetsporen van de meester treden.

De Sonometer van Willy Vandersteen
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s. Voor het Suske en Wiske jubileum wordt het afgemaakt.

Hij schrijft het verhaal aan de hand van het scenario dat de Franse scenarist François Corteggiani maakt. Vandersteen had slechts een beknopte start gemaakt, waarbij Suske en Wiske met Lambik naar Japan gaan en daar met de uitvinding van ene professor Tellenbol te kampen krijgen.

De Sonometer van Willy Vandersteen
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s

Begin augustus 2020 moet Dirk Stallaert het tekenwerk opleveren, zodat het album in het najaar kan worden uitgebracht.

De Sonometer van Suske en Wiske
Willy Vandersteen begon aan De Sonometer voor Kuifje, maar stopte na vier pagina’s