Suske en Quizke deel 4

Voor liefhebbers van Suske en Wiske is het schering en inslag. Je leest iets, je ziet iets op televisie of je komt op een plek die je wel heel bekend voorkomt. De raderen in je hoofd gaan op volle toeren draaien, alsof je onder tijdsdruk deelneemt aan een pubquiz, en ineens valt het kwartje. Je kent het antwoord dankzij een Suske en Wiske verhaal. Speel een Suske en Quizke en test hoe goed jouw kennis daadwerkelijk is.

De Spaanse bezetting, de Hagia Sofia in Istanbul, het schilderwerk van Rubens,  de Noorse mythologie. Allemaal verhalen waar ik meer van wist dan mijn klasgenoten. Niet omdat mij ouders me overal mee naartoe namen om het te zien. Ik had die kennis uit Suske en Wiske verhalen. En jij ongetwijfeld ook!

Suske en Quizke deel 4

Zet een podcast aan en kijk ondertussen wat jij nog weet of herkent uit de strip. Test jouw kennis met deze digitale pubquiz.

0%

Hoe heet het spook uit Het Spaanse Spook?

Suske en Wiske - Het Spaanse Spook
Correct! Wrong!

Don Persilos Y Vigoramba was de naam van het spierwitte spook. Persil en Vigor waren ook in 1949 al wasmiddelen waarmee je kleding smetteloos schoon kon wassen. Vandersteen verwerkte zo twee merken in de naamgever van het eerste verhaal dat hij schreef voor het tijdschrift Kuifje. Dom Perignon is een champagnemerk, Don Aldo Duckosi is een poging om van Donald Duck een Spaans spook te maken en Don Diego de la Vega is het alterego van Zorro.

In De Zingende Zwammen spelen drie feeën een rol. Lili, Lolo en...?

Lili, Lolo en Lala Feriteel uit De Zingende Zwammen
Correct! Wrong!

Het juiste antwoord is Lala (niet te verwarren met die gele Teletubbie). Zij is de fee in de roze jurk. Lolo is de oudste van de drie, met grijze haren en de zwarte jurk. Zusje Lili duikt in nog een album op. Zij is nog steeds heimelijk verliefd op Jerommeke en wil hem graag zien als drakendoder in De Schone Slaper. Er is een hoorspel gemaakt van dat verhaal, waar je meer over hoort in aflevering 12 van De Perfecte Podcast.

Welk album is géén poppenkastverhaal geweest?

Correct! Wrong!

Een instinker! De Windmakers is een album uit 1959, waarbij Suske en Wiske deel uitmaken van de V.D.V. (een internationale jeugdorganisatie). De Windbrekers uit 1980 was het album dat wel als poppenfilm is uitgebracht.

In welk album kwamen Meneer Van Zwollem en Anne-Marie van Zwollem het eerst voor?

Suske en Wiske - De Goalgetter - Van Zwollem
Van Zwollem De Klankentapper
Suske en Wiske - De kaartendans - Van Zwollem
Suske en Wiske - Het Vliegende Bed - Van Zwollem
Correct! Wrong!

Van Zwollem en Anne-Marie van Zwollem doen hun intrede in Het Sprekende Testament, als Lambik bij hun kasteeltje gaat kijken omdat hij het wil kopen. Ze keren daarna regelmatig terug als graag geziene gasten in de strip. De speelgoedmanie van Van Zwollem speelt dan ook dikwijls een rol in de ontwikkeling van het verhaal. Ook in de Amoras reeks is het tweetal inmiddels te zien geweest, in het album De Killerbacterie.

Hoe heet de prins die meespeelt in Het Zingende Nijlpaard en Het Vliegende Bed?

Het Zingende Nijlpaard hoorspel
Correct! Wrong!

Tof-Fen-Tip is de naam en hij is een tof type van naam en faam. Vandersteen verpakte veel woordgrappen in de namen van zijn karakters, zoals Dikkop en Phiston (wat een zuiger is in een motor) in De Speelgoedzaaier of de totems Wasik-Maral en Wasik-Nogmar uit Twee Toffe Totems. In afl. 12 van de podcast hoor je een fragment uit een hoorspel van Het Zingende Nijlpaard uit 1956.

De Sonometer wordt het negende album in De Blauwe Reeks. Wat was het laatste album uit die serie?

De Sonometer Suske en Wiske cover en rug
Correct! Wrong!

Nadat Vandersteen Het Gouden Paard had gemaakt voor Hergé's tijdschrift Kuifje was de samenwerking tussen de twee Belgische grootheden opgebruikt. Vandersteen begon nog aan De Sonometer, maar maakte het niet meer af. Inmiddels heeft Dirk Stallaert het tekenwerk afgerond en komt het album eind 2020 uit. Niels van der Made, die je kunt horen in afl. 2 van de podcast, maakte voor de speciale integrale albums van de blauwe reeks schitterende achtergrond dossiers. Ook bij de Sonometer komt er zo'n dossier van zijn hand.

Wat was het eerste album dat Paul Geerts volledig zelf tekende?

Paul Geerts Suske en Wiske De Perfecte Podcast Belgian Podcast Awards
Correct! Wrong!

Met De Gekke Gokker was de overdracht van Vandersteen naar Geerts compleet. Daar liet de meester zijn pupil volledig los en mocht Geerts zijn gang gaan met Suske en Wiske. De Charmante Koffiepot was het eerste verhaal waar Geerts meer aan deed dan het inktwerk. Hij bedacht samen met Vandersteen het scenario en tekende ook meer aan het album.

Hoe heet het fanclubblad van de Suske en Wiske fanclub?

Suske en Wiske De Gulden Harpoen De Fameuze Fanclub
Correct! Wrong!

Versus is een samentrekking van twee woorden: VEReniging en SUSke en Wiske. De fanclub werd opgericht in 1987 door Sylvan en Els Feenstra (die door Paul Geerts in het album De Gulden Harpoen worden getekend tijdens een fanclubdag) en bestaat tot op de dag van vandaag. Ze organiseren jaarlijks een uitgebreide fanclubdag en houden fans en verzamelaars op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ook Marc Verhaegen heeft fans en verzamelaars vereeuwigd in een aantal albums.

Wat is géén uitvinding van Professor Barabas

Suske en Wiske De Teletijdmachine ZIP kwartetspel Jumbo
Correct! Wrong!

De Stalen Mol verschijnt voor het eerst in De Groene Splinter en is een uitvinding van een van de mannen in de oranje overalls. In het album De Koperen Knullen heeft Barabas deze ondergronder ineens in zijn laboratorium staan en claimt hij de uitvinder ervan te zijn. Hij heeft hem ook hernoemd naar De Terranef, die je ook al kunt kennen uit het album De Knokkersburcht.

Marc Verhaegen tekende een trilogie, die enigszins gebaseerd was op een bestaande trilogie. Welke was dat?

Marc Verhaegen Suske en Wiske Tsjernobyl Senne en Sanne
Correct! Wrong!

Het was Lord of the Rings. Met de albums De Fleurige Floriade, Heilig Bloed en In De Ban van de Milt smeedde hij een rode draad door drie verhalen heen, waar ook elementen van Harry Potter in terug te vinden waren. In afl. 13 van De Perfecte Podcast komt Marc Verhaegen aan het woord over zijn jaren als tekenaar van de strip.

Suske en Quizke deel 4
Van Zwollem

Oef... Dat was een mispeer. Van Zwollem zou nog hoger scoren dan jij. Tijd om met je neus nog eens in de boeken te duiken.

Suske en Wiske Savantas

Niet slecht! Savantas houdt je nog klein, maar als je de kans krijgt groei je tot grote hoogtes. Blijven proberen!
Barabas

Suske en Wiske Professor Barabas beeldje Parastone

Een bolleboos als Barabas. Je bent een ware puppetmaster en beheerst dit spel alsof je al jaren aan de knoppen zit! Chapeau, amice! Chapeau.

Share your Results:

Naar Suske en Quizke deel 1
Naar Suske en Quizke deel 2
Naar Suske en Quizke deel 3

Suske en Quizke Pubquiz

De coronacrisis gooide roet in het eten, maar het plan om een Suske en Quizke  pubquiz te organiseren staat nog steeds. Lijkt het je leuk daaraan mee te doen, schrijf je dan hieronder in of laat het weten via instagram (@deperfectepodcast), Facebook of Twitter (@perfectepodcast)

Om een geschikte locatie te bepalen is het wenselijk te weten waar de meeste deelnemers vandaan komen.

2 antwoorden op “Suske en Quizke deel 4”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *