Suske en Quizke deel 3

Tien vragen in een Suske en Quizke om jouw kennis te testen van Suske en Wiske. Een puzquiz zonder pub in tijden van thuiszitten. En zet terwijl je speelt De Perfecte Podcast lekker aan.

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen


Suske en Wiske bestaan als sinds 1945 en dat betekent dat je in meer dan 75 jaar geschiedenis van Suske en Wiske kunt duiken. Omdat er in die ruim zeven decennia nogal wat is gebeurd, is de Suske en Wiske quiz in meerdere artikelen opgedeeld.

Speel hier de voorgaande edities van het Suske en Quizke:
Suske en Quizke deel 1
Suske en Quizke deel 2
Suske en Quizke deel 4

Over delen gesproken, post deze Suske en Quizke ook op jouw social media kanalen. Dan kunnen jouw vrienden ook weer terugkeren naar de albums van hun jeugd. 

Veel succes met Suske en Quizke deel 3!

0%

Hoe heet de ingenieur in het allereerste album?

Rikki en Wiske
Correct! Wrong!

In het allereerste album is ingenieur Wargaren de man die verantwoordelijk is voor de rakettank, het voertuig dat werkt op afgeroomde melk. Hij is een uitvinder en woont naast Rikki en Wiske in De Kempen. Savantas was de doorgedraaide laboratoriumknecht van Barabas, die met zijn Sprietatoom mensen wist te verkleinen in het derde album van Suske en Wiske. Barabas was vanaf het tweede album bij de avonturen betrokken. Toen stotterde hij overigens nog, wat al snel over is gegaan. Hippoliet is de naam van een oud-oom van Lambik uit het album De Formidabele Fantast, geschreven en getekend door Marc Verhaegen in 2005. Het was zijn laatste album voordat hij werd ontslagen als tekenaar van Suske en Wiske.

Rikki verdwijnt en keert pas achtenvijftig jaar later eenmalig terug. In welk album?

Rikki en Wiske
Correct! Wrong!

Marc Verhaegen krijgt het tekenpotlood van Paul Geerts overgedragen in 2002 en werkt in de periode die volgt een album uit waarin het mysterie van de verdwenen broer van Suske wordt behandeld. Rikki neemt na het eerste album 'Rikki en Wiske' in 1945 de benen en niemand kijkt ooit nog naar hem om. In het album 'De Gevangene van Prisonov' wordt verklaard waarom dat zo is.

Wie van deze schurken zijn Snoeffel en Gaffel?

Knoeft en Kwakkel uit De Minilotten van Kokonera
Snoeffel en Gaffel uit De Gouden Cirkel en het Suske en Wiske kwartet
Mussels en Nukkels uit Suske en Wiske en Tedere Tronica
Krabbe en Koker uit Het Aruba-Dossier
Suske en Wiske De Natte Navajo Ham en Bras
Suske en Wiske Kludde en Lange Wapper Antwerpen
Correct! Wrong!

Er zijn door de jaren heen vele schurken geweest die Suske en Wiske een hak probeerden te zetten. Snoeffel en Gaffel deden dat vakkundig in De Gouden Cirkel en hebben later nog meerdere malen pogingen gewaagd. Zo ook in Het Kregelige Ketje, De Verdwenen Verteller en Het Verloren Verleden. Knoeft en Kwakkel probeerden met Krimson de meteoor te bemachtigen die alles in goud kan veranderen in De Minilotten van Kokonera. Mussels en Nukkels bespioneren professor Barabas in Tedere Tronica en Luciano en Pietro komen uit het album Het Lekkere Lab.

In welk album speelt Professor Barabas geen rol?

Professor Barabas Jerom de Gouden Stuntman
Correct! Wrong!

In Het Statige Standbeeld wordt Lambik vereeuwigd in steen op de Azoren. Hoewel je met de bouw van zo'n gigantisch standbeeld - serieus, het was net Mount Rushmore...- prima een bouwkundig onderlegd persoon erbij kon hebben, was de professor echter in geen velden of wegen te bekennen. In de andere albums is hij wel betrokken bij het avontuur. In De Slimme Slapjanus onderzoekt Barabas waarom Jerom zijn kracht verloren heeft, in De Glanzende Gletsjer wordt hij uitgeroepen tot geleerde van het jaar en ontvoerd en in De Snorrende Snor is hij het snode brein achter de robots die de mensheid willen vernietigen. Hij blijkt echter geen kwade bedoelingen te hebben en beëindigt zijn actie ten overstaan van de wereled met de woorden 'Bemint Elkander'.

Paul Geerts heeft weer voor één keer een album getekend. Hoe heet dat?

De Preutse Prinses covertekening van Paul Geerts
Correct! Wrong!

De Sonometer is de titel van een album dat ook dit jaar verschijnt, maar van de hand van Dirk Stallaert. Daarmee wordt een album van de blauwe reeks afgerond dat Vandersteen nooit afmaakte. De Verdwenen Smirrel is het verhaal waarmee Paul Geerts in mei 1967 aanklopte bij Vandersteen. De Teruggekeerde Tekenaar is een verzonnen titel, die lijkt op het eerbetoon van Marc Verhaegen uit 2002, De Verdwenen Verteller. De Preutse Prinses is het juiste antwoord. Het album zou op 30 maart verschijnen, maar dat is vanwege het coronavirus uitgesteld.

Na zijn reis naar Azië in 1959 maakte Vandersteen een paar avonturen die zich afspeelden in de landen die hij had bezocht. Welk album hoort daar niet bij?

Willy Vandersteen - Suske en Wiske - De Nare Varaan
Albumhoes De Gouden Cirkel Suske en Wiske
Suske en Wiske - De Stemmenrover
Suske en Wiske - De Sissende Sampan
Suske en Wiske - De Wilde Weldoener
Correct! Wrong!

Ondanks dat De Stemmenrover zich wel afspeelt in Japan, is dat album al gemaakt voordat Vandersteen een reis naar de Oriënt maakte. De andere albums vloeiden voort uit de reis die hij maakte, samen met de Kalmthoutse journaliste Maria Rosseels, die het boek 'Oosters Cocktail' schreef over hun trip. Vandersteen komt ook voor in het boek en maakte de illustraties erbij. Rosseels won de prijs van de Vlaamse Journalistenclub voor het beste journalistieke werk van 1959 met haar schrijfsel.

Dit is Zwitser August Piccard. Wat is zijn link met Suske en Wiske?

Auguste Piccard
Correct! Wrong!

Vooropgesteld: August Piccard was een genie. Hij was natuurkundige, uitvinder én ontdekkingsreiziger. Dat laatste deed hij graag onder water, vandaar dat hij een onderzeeër bedacht, de Bathyscaaf. Vandersteen gebruikte dat vaartuig later in De IJzeren Schelvis in een race onder de zeespiegel. Verder stond hij model voor Hergé's professor Zonnebloem én was zijn achternaam de inspiratiebron voor de naam Captain Piccard in Star Trek: Next Generation. De man is al met al het googelen wel waard!

Wie van deze karakters is géén familie van Sidonia?

Stamboom Sidonia
Correct! Wrong!

De Snor is de vader van Sidonia. Rosse John is haar neef uit Alaska. Carmencita Falasol (ook wel bekend als Net de Anker) is haar nichtje en de operazangeres uit De Stierentemmer. Baron van Stiefrijke is een adelijke voorvader van Sidonia in De Tuf-Tuf-Club. Koning Cactus is de slechterik uit De Koning Drinkt. Daarin zit ook nog familie van Sidonia, maar Koning Cactus is slechts de boze buurman in dat verhaal.

Lambik en Jerom vielen vaak op dezelfde vrouwen. Hoe heet deze vrouw?

Suske en Wiske Tedere Tronica
Correct! Wrong!

Professor Barabas doet een uitvinding van wereldformaat. Hij maakt in het geheim de robot 'Tronica'. Zij jaagt de harten van Jerom en Lambik op hol, maar kiest aan het eind van het verhaal voor haar mannelijke tegenhanger, Ordi Nator. Die is eveneens door Barabas gemaakt. Ordi Nator is afgeleid van het Franse 'ordinateur', wat een ander woord is voor computer.

Marc Verhaegen bracht in 2011 een album uit over van Gogh. Er is ook een Suske en Wiske over de schilder gemaakt. Hoe heet dat album?

Marc Verhaegen Vincent van Gogh
Correct! Wrong!

De Kleurenkladder verschijnt 100 jaar na het overlijden van Vincent van Gogh in 1990. Bobby, het hondje van Kuifje duikt ook kort op in het album. Een jaar later verschijnt er weer een album rondom een bekend historisch figuur. Ter gelegenheid van het Mozartjaar wordt Het Wondere Wolfje uitgebracht. Studio Vandersteen eert wel vaker kunstenaars in het jaar dat zij centraal staan. Het bekendste voorbeeld hiervan is het album De Raap van Rubens uit 1977, waarbij Lambik in de leer gaat bij Rubens. Paul Geerts tekent zijn toenmalige zwager als de schilder Jordaens in dat album. In De Kunstkraker staat het schilderwerk van Salvador Dali centraal en komt ook René Margritte's werk aan bod.

Bij genoeg animo organiseer ik een keer een Suske en Quizke als pubquiz. En lijkt het jou leuk om daaraan mee te doen, meld je dan hieronder aan of laat het weten via instagram (@deperfectepodcast), Facebook of Twitter (@perfectepodcast)

Om een geschikte locatie te bepalen is het wenselijk te weten waar de meeste deelnemers vandaan komen.

Eén antwoord op “Suske en Quizke deel 3”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *