Seb

SPOILER ALERT: dit artikel zit bomvol ontmaskeringen! Maskers zijn al sinds mensenheugenis een uitermate geschikte manier om je identiteit in nevelen te hullen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig in Suske en Wiske verhalen.  Deze vijfentwintig geheimzinnige onbekenden en sinistere sujetten hebben het wel érg bont gemaakt.

Maskers in Suske en Wiske

Wie is die mysterieuze man of vrouw, die altijd in de schaduw blijft, gehuld in donkere kleding, een mantel of…  met een masker? In films, theaterstukken én in strips gaan slechteriken vaak verscholen in de duisternis, het liefst met een kap over hun hoofd. Deze figuren maakten het in een aantal Suske en Wiske albums wel érg bont, al zijn ze niet allemaal door en door slecht… 😉

Let op: over de uitslag van deze lijst kan WEL gecorrespondeerd worden. Daarvoor kun je terecht op de website, Instagram, Facebook en Twitter van de Perfecte Podcast.

#25: Peter van Gucht in ‘De Drakenprinter’

Hij zegt het zelf al in de aankomende zestiende aflevering van De Perfecte Podcast. De Suske en Wiske reeks heeft nou eenmaal veel gemaskerde geheimzinnigaards gekend door de jaren heen. Dat Suske en Wiskes eigen scenarist Peter van Gucht er in ‘De Drakenprinter‘ zelf een blijkt te zijn, is een mooie easter egg van het huidige tekenteam.

Peter van Gucht Suske en Wiske De Drakendoder
Als gemaskerde puppetmaster trekt Peter al sinds 2005 aan de touwtjes van onze helden

#24: Schanulleke als De Gemaskerde Sachem in ‘Bibbergoud

Soms komt het voor dat er niet één, maar meerdere gemaskerde figuren zijn in een avontuur. Beiden strijden zij mee in het verhaal en vaak met tegenstrijdige doelen. Zo ook in ‘Bibbergoud’, waarin Schanulleke door een gier wordt meegenomen en vervolgens door een Indiaanse totempaal wordt betoverd.
Bibbergoud Suske en Wiske Schanulleke indiaanSidonia kiest in dat verhaal overigens ook voor een dekmantel en vermomt zich als beer op sokken, om zo het tij te doen keren.

Bibbergoud Tante Sidonia Suske en Wiske De Perfecte Podcast

‘Bibbergoud’ komt ook ter sprake in aflevering 1 van de podcast, als Micha van Hoorn aangeeft de term klatergoud te kennen dankzij dit album.

#23: De Kariboedoder in ‘De Lachende Wolf

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar die Rosse John vertrouwde ik al van meet af aan niet. De neef van Tante Sidonia, die onze vrienden vraagt om naar Alaska te komen, blijkt dan ook een wolf in schaapskleren te zijn. Hij is ten eerste niet (bijna) dood, zoals hij wel beweert in zijn bevroren brief.

De Lachende Wolf Suske en Wiske Rosse John

En ten tweede blijkt hij ook nog eens de gemaskerde kariboedoder te zijn. Samen met zijn vrouw Big Snowbell trekt hij aan de touwtjes in ‘De Lachende Wolf’. Het duo keerde overigens in 2018 weer kort terug in het album ‘SOS Snowbell‘.
De Lachende Wolf Suske en Wiske Tante Sidonia Rosse John De Kariboedoder

#22: De Sjaalman (Multatuli) in ‘De Halve Havelaar

Een primeur! Nooit eerder werd in de rode reeks van Suske en Wiske vertoond dat het tweetal naar school ging. Laat staan dat ze zich bogen over hun huiswerk. In ‘De Halve Havelaar’ moet Wiske een spreekbeurt houden in de klas en ze kiest ervoor om die over koffie te laten gaan.

De Halve Havelaar Suske en Wiske Max Havelaar

Om hiervoor research te doen, maakte ze gebruik van de teletijdmachine om naar het Java van 1858 af te reizen. Daar ontmoeten ze Eduard Douwes Dekker (Multatuli), die zich gedurende het verhaal ook in nevelen hult met behulp van een sjaal. De bijnaam Sjaalman is geboren!

Eduard Douwes Dekker Multatuli Max Havelaar Suske en Wiske

#21: De Dauphin in ‘De Dolle Musketiers

Het duurde zesentwintig verhalen… ZESENTWINTIG… voordat Jerom voor het eerst van zich liet horen. Deze ijzersterke oerman, die later als Gouden Stuntman furore zou maken in Duitsland, wordt geïntroduceerd in De Dolle Musketiers.

Jerom De Gouden Stuntman en Wastl
Met zijn vliegende motor gaat hij het avontuur tegemoet

Jerom is het geheime wapen van hertog Le Handru, die alles op alles wil zetten om de Dauphin (wat Frans is voor dolfijn) te pakken te nemen. Met deze troonopvolger in zijn macht, kan de hertog zelf aan de troon bestijgen. Het probleem is echter dat de Dauphin gevangen zit en een ijzeren masker op hooft. De Man in het IJzeren masker blijkt Marie Angèle te zijn. En daar stopt het niet…

De Dolle Musketiers man met het ijzeren masker Dumas Suske en Wiske

Dit verhaal, dat door Vandersteen losjes gebaseerd werd op ‘De Drie Musketiers’ van Alexandre Dumas, zit boordevol verwijzingen naar diens boek.

De Dolle Musketiers man met het ijzeren masker Dumas Suske en Wiske

Omdat dit verhaal stikt van de gemaskerde en vermomde personages, raad ik je aan om het weer eens te lezen. Al was het maar omwille van het koddige karaktertje Bikbellum…

De Dolle Musketiers Bikbellum De Drie Musketiers Suske en Wiske

#20: De Rat in ‘De Pottenproever

Dierenmaskers zijn in schwung in Suske en Wiske verhalen. Zo komt ook in ‘De Pottenproever’ een dierenmasker het verhaal binnen getrippeld. De Rat. Zoals zijn imago doet vermoeden is deze onderkruiper niet te vertrouwen. Terwijl Lambik zich ontfermt over het vinden van een geschikte drinkbeker voor Keizer Karel V, smeedt Don Pedro a.k.a. Schrale Pier a.k.a. De Rat snode plannen.

De Pottenproever Suske en Wiske gemaskerd rat

#19: Theofiel Boomerang uit in ‘De Bokkige Bombardon

Een man met een regenjas, gleufhoed en oranje sjaal breekt in bij Professor Barabas en wordt door Suske en Wiske betrapt. Hij is uit op een briefje, dat  tevoorschijn kwam uit de bombardon van Lambik, toen hij er voor het eerst hard op blies. Ze herkennen hem nagenoeg meteen, maar als lezer moet je nog even de spanning verbijten tot hij zich openbaart. Paul Geerts, master of suspense!

Theofiel Boemerang De Bokkige Bombardon Kleine percentjes grote ventjes

#18: Sherrif Cooper / Jim Parasijt in ‘De Texasrakkers

Nu Theofiel toch aan bod is gekomen, kunnen we net zo goed meteen teruggrijpen naar het album waarin hij voor het eerst zijn intrede deed. ‘De Texasrakkers’. Daarin kondigt hij zichzelf aan als vertegenwoordig / handelsreiziger Theofiel Boemerang (met een ‘oe’).

Theofiel Boemerang De Texasrakkers Suske en Wiske Gemaskerd De Perfecte Podcast

Enkele albums later, in ‘De Wolkeneters‘, schrijf je zijn naam echter met dubbel O.  En blijkbaar heeft hij een tweede naam, die hij afkort tot slechts de letter B. Waar die voor staat is nooit opgehelderd. Is het een verwijzing naar de Antwerpse voetballer Theophile Blankers van FC Antwerp? We komen het niet te weten.

Theofiel B Boomerang De Wolkeneters Suske en Wiske

Goed. Jim Parasijt dus. Hij is de bad guy in het zwart, die zijn gezicht als een echte cowboy verschuilt achter een stofdoek. Het is echter een vermomming in een vermomming, want in de dikke Parasijt gaat een dunne sherrif Cooper verscholen. Hij gebruikt een opblaasbaar pak om zich als Parasijt te vermommen.

Jim Parasijt De Texasrakkers Texas-rakkers Suske en Wiske vermomming
Mocht je je ooit hebben afgevraagd waarom je pistolen ook wel blaffers noemt, dan geeft Willy Vandersteen daar in dit plaatje antwoord op

#17: De Vrijschutter ‘Het Drijvende Dorp

De kracht van herhaling is van pas in het geval van de gemaskerde Vrijschutter in ‘Het Drijvende Dorp’. Niet alleen lijkt zijn kap ietwat op die van De Scherpschutter uit ‘Lambiorix‘, er wordt ook een grap overgenomen uit het album over de Gallische hoofdman der Eburonen.

Lambiorix Ambiorix de scherpschutter Suske en Wiske Eric de Rop
Eric de Rop werkte aan de hertekening van Lambiorix. Hij vertelt daarover in aflevering 4 van De Perfecte Podcast
De Vrijschutter Het Drijvende Dorp Suske en Wiske
Beter goed gejat dan slecht bedacht. De grap met de dubbele kap is identiek, alleen is de uitvoering net wat anders.

Toch staat juist de Vrijschutter en niet de Scherpschutter in de top 25. Het verhaal over het in de wolken zwevende dorp Stokkentoet, dat geteisterd wordt door de nar Barloef (wat ‘grote, plompe kerel’ betekent in het Antwerps), schoot in de roos bij veel lezers.

Barloef Het Drijvende Dorp Stokkentoet Suske en Wiske gemaskerde

Daarbij is het verhaal van Lambiorix in de jaren zeventig hertekend en heeft het daarmee iets van zijn charme verloren ten opzichte van de originele versie van Vandersteens hand.

#16: De kok / Monomme uit ‘De Sterrenplukkers

Opblaasbare vermommingen waren blijkbaar een ding in de fifties, want ook Monomme, de vader van het blinde meisje Marianneke, heeft er een. Hij heeft het gedurende het verhaal gemunt op het engelenbeeldje van Lambik, waarmee je alle wensen kunt laten uitkomen. Hoewel, alle wensen…

De Sterrenplukkers Suske en Wiske huwelijk trouwen Lambik Sidonia De Briesende Bruid

Lambik heeft het beeldje gebruikt om een nederzetting in te stichten voor de clochards van Parijs, die hij allemaal tot kleine kinderen omtovert. Inclusief zichzelf en Sidonia. Monomme vermomt zich als kok, om zo het beeldje te bemachtigen.

De Sterrenplukkers Monomme clochard zwerver Suske en Wiske

#15: Jerom als Inca priester in ‘De Tamme Tumi

Een niemendalletje. Een passage van niks. Geen slechterik. En toch een  noemenswaardig maskeer. Want Jerom gaat om onverklaarbare redenen weer eens niet mee op avontuur. Maar meneer krijgt wel de eer aan het eind als grote inka op te treden.

De Tamme Tumi Jerommeke Suske en Wiske

En dat op zo’n belangrijk moment in de geschiedenis van Peru, waarbij de dreiging van de reusachtige anaconda is verholpen.

De Tamme Tumi Slang Anaconda Peru Inca's Suske en Wiske

#14: ‘Het Laatste Dwaallicht‘ (Krimson)

Natuurlijk kan de aartsvijand aller aartsvijanden niet ontbreken. De Snoodste aller Snoodaards. Krimson heeft zich in vele gemaskerde gedaantes gehuld om onze vrienden een loer te draaien. Een van de bekendste vermommingen van de duistere dokter is waarschijnlijk wel zijn dwaallichtkostuum.

Het Laatste Dwaallicht Suske en Wiske Krimson poppenkast
Dit verhaal komt ook voor in de TV-serie van Suske en Wiske, waar je meer over hoort in deze podcast aflevering.

#13: Hagen Kartoffel (De Ringelingschat)

Rotzakken, schoften en schorriemorrie lopen er genoeg rond in de wereld. Maar dat een Koning onder deze noemers geschaard kan worden is opvallend. Toch valt Koning Hagen Kartoffel in De Ringelingschat behoorlijk door de mand, als het aankomt op goedertierenheid. Hij is speelt schone schijn, maar is ondertussen als gemaskerde man heel wat anders van plan.

De Ringelingschat Hagen Kartoffel gemaskerde man Wagner Das Nibelungenlied Ring des Nibelungen

Het verhaal werd door Vandersteen gebaseerd op Das Nibelungenlied, waar Wagner en Tolkien ook al inspiratie uit putten. Lees meer…

#12: Barabas als gemaskerde geheimzinnige in ‘De Snorrende Snor

‘Bemint Elkander’. Voor het uitdragen van die gedachte krijgt Professor Barabas de Nobelprijs voor de Goede bedoelingen in De Snorrende Snor.  Met zijn robots, die door Sidonia’s vader ‘Dinges’ worden genoemd, probeert hij de wereld erop attent te maken dat het belangrijk is om met zorg en aandacht naar elkaar om te kijken. Een vredelievende boodschap, die hij op een ietwat onorthodoxe wijze wereldkundig maakt.

De Snorrende Snor Suske en Wiske robot Professor Barabas

#11: Het Masker en De Dragonlady in ‘De Sissende Sampan

Nadat hij door KLM was uitgenodigd om een wereldreis te maken, perste Vandersteen er moeiteloos een reeks verhalen uit. ‘De Gouden Cirkel‘ als bekendste voorbeeld, maar ook ‘De Sissende Sampan’ is een exponent van deze expeditie.

De Sissende Sampan drugs Suske en Wiske

Evil mastermind ‘Het Masker’ is de schrik van het Verre Oosten. Met ijzeren hand regeert hij een opiumimperium. Deze demonische doerak blijkt niemand minder dan Krimson te zijn. Het is het tweede optreden van de pillenverslaafde paniekzaaier, die voor het eerst te zien was in ‘Het Rijmende Paard‘.

De Sissende Sampan Het Masker Krimson Suske en Wiske

Een andere spil in de organisatie is de Draken Lady. Een mysterieuze agent, die verscholen blijft achter een handwaaiertje. Op slinkse wijze wordt zij echter opgepakt, zonder het medeweten van Het Masker. Haar plek wordt ingenomen door Tante Sidonia. Misschien niet met een masker, maar zeker mysterieus en onverwacht.

De Sissende Sampan Suske en Wiske Tante Sidonia de Draken Lady

#10: Reservemachinist Rudolf in ‘De Fluitende Olifant

Zonder teveel met het vingertje te wijzen weten de tekenaars en scenarioschrijvers van Suske en Wiske ons morele kompas op koers te houden. Soms moeten daarvoor de zeven werken van barmhartigheid van stal worden gehaald, een andere keer zijn het tjiftjafpakken. Een stichtelijk woord, verpakt in een luchtige vorm.

De Toornige Tjiftjaf vogelvangst suske en wiske
In dit album werd de illegale vogelvangst in België aangekaart, iets wat Vandersteen destijds op veel kritiek kwam te staan.

Dat deed Vandersteen en dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Zoals ook in ‘De Fluitende Olifant’, waarin liefde voor iemand van hetzelfde geslacht aan de orde komt. Machinist Akke koestert warme gevoelens voor zijn reservemachinist Rudolf. Iets waar hij in het begin mee worstelt, maar gaandeweg het verhaal krijgt hij er vrede mee. Ook als achter het karakter Rudolf toch de vrouwelijke Miranda verscholen zit. Samen krijgen ze kinderen en worden ze zo de voorouders van professor Barabas.

De Fluitende Olifant Suske en Wiske homoseksualiteit taboe

Los van deze geschiedenis is er in het verhaal ook nog een gemaskerde antagonist, die de boel probeert te saboteren. Maar gek genoeg maakte die minder indruk dan deze taboedoorbrekende passage in de strip.

De Fluitene Olifant gemaskerde terrorist

#9: De Raaf / Antonio Watsoni in ‘Angst op de Amsterdam

Je voelt het aan je water. Die vervelende kerel met dat onprettige gezicht is niet te vertrouwen. En toch… toch valt het kwartje / frankje / twintig eurocentmuntje niet meteen. Maar als er dan een ontmaskering komt, zoals bij Anthony Watson alias Antonio Watsoni, dan valt er een last van je schouders. Zie je nou wel!

Angst op de Amsterdam VOC schip Suske en Wiske

#8: De Gezanten van Mars uit het gelijknamige album

Je voelt ‘m al het hele album aankomen en tóch wil je er niet aan. De Gezanten van Mars, met hun zwarte pakke, indrukwekkende vliegende schotel en okerkleurige ovale hoofden, palmen jan en alleman in. Lambik nog het meest. Maar aan het eind van de ruimterit, blijken het toch ordinaire oplichters te zijn geweest. Zijn we er toch weer met z’n allen ingetuind.

Suske en Wiske De Gezanten van Mars marsmannetjes UFO's

#7: De Uil uit ‘De Klankentapper

Hoe…hoe leg je aan iemand uit wie ‘De Uil’ is in De Klankentapper? Er gaan namelijk meerdere mensen schuil achter dit olijke masker van deze wijze bosbewoner.

De Klankentapper De Uil Willy Vandersteen Suske en Wiske

De eerste die zijn snuit verschuilt achter het snaveltje van de uil is Van Zwollem. Hij is de speelgoedgekke vader van Anne-Marie van Zwollem, die in 1957 voor het eerst van zich lieten horen in ‘Het Sprekende Testament’.

De Klankentapper Van Zwollem Suske en Wiske Willy Vandersteen

Dat blijkt echter een bliksemafleider te zijn voor de échte uil. Een oom van Nanette, het meisje dat bij de van Zwollems inwoont en Wiske het bloed onder de nagels vandaan haalt.

De Klankentapper Suske en Wiske Willy Vandersteen

#6: De Bok in ‘De Gouden Ganzeveer

Een pareltje uit het oeuvre van Paul Geerts, als je het mij vraagt. Alles lijkt te kloppen aan ‘De Gouden Ganzeveer’, van tekenstijl tot de inkting en scenario.  De Bok, de waarnemend schurk, in dit verhaal is door en door slecht, speelt een dubbelrol en is in het bezit van een van de tofste maskers uit de gehele reeks. Een juweel op de fonkelende kroon van de Suske en Wiske reeks.

De Gouden Ganzeveer De Bok Hendrik Conscience Suske en Wiske gemaskerd

#5 Radja de tijger in ‘De Circusbaron

De Circusbaron Suske en Wiske De Perfecte Podcast clown goochelaar gemaskerde

Een klassieker uit de lijst met een ware Vandersteeniaanse plotwending. Niet alleen zit er een gemaskerde slechterik in (de goochelaar Roberto blijkt ‘de onzichtbare’ circusdirecteur te zijn), maar aan het eind tovert Vandersteen ook nog een Deus ex Machina uit de hoge hoed.

De Circusbaron Suske en Wiske tijger radja
Tijger Radja blijkt geen echte tijger te zijn, maar een pak. Daarin zit de hypnotiseur P. Akkeman, die eigenlijk een geheim agent is van de Tegenspionage

#4 De Gebroeders Blaaskop in ‘De Stalen Bloempot

Een van de meest iconische en meteen ook meest ongemakkelijke maskers uit de stripgeschiedenis. Wie zet er überhaupt een bloempot op z’n hoofd als vermomming, laat staan eentje van staal? En waar laat je je neus? Erg onpraktisch.

De Stalen Bloempot Amoras Suske en Wiske
Op de hoes van het album uit de rode reeks heeft de inkleurder de bloempot per ongeluk een terra cotta kleur gegeven.

Het antwoord: Dokus Blaaskop. Het is een van de tweelingbroers van Jef Blaaskop, de koning van Amoras. Eerst lijkt het erop dat zijn broer Aloisius de boosdoener is, maar die verwarring heb je nou eenmaal snel met tweelingen…

De Stalen Bloempot Suske en Wiske Dokus Blaaskop Jef Blaaskop

Jef is in dat album zelf ook nog even een geheimzinnige gemaskerde, als hij met een zwart gewaad over zijn hoofd rondsluipt als ‘De Derde man van de drie mannen van de Toren van de derde man’. Snap je ‘m nog?

De Stalen Bloempot Jef Blaaskop De Derde Man

#3: De Vleermuis uit ‘De Schat van Beersel

Afkomstig uit een van de populairste albums uit de reeks en daarmee misschien wel de bekendste gemaskerde schurk is De Vleermuis. Hij duikt uit het niets op in het slot van Beersel tijdens een operavoorstelling en laat zich daarna nog maar weinig zien. Dat blijkt voldoende te zijn, want zijn iconische groene gewaad vliegt bij menig striplezer ’s nachts nog voorbij in hun nachtmerries.

De Schat van Beersel Slot Beersel De Vleermuis Suske en Wiske Blauwe Reeks Hergé Willy Vandersteen

#2: De Schim en De Purperen Mantel uit  ‘Het Geheim van de Gladiatoren‘ 

Voor de nummer één in de lijst moet er  toch een album van de grote meester zelf worden gekozen.  Wederom uit de veel geprezen blauwe reeks, waarin de verhalen werden opgenomen die Vandersteen in de jaren vijftig maakte voor het tijdschrift ‘Kuifje’.

In Het Geheim van de Gladiatioren voert hij meerdere gemaskerde figuranten op. Lambik is zelf kort vermomd met een baard en pruik, als hij met zijn leeuw Titus in een herberg gaat worstelen.

Het Geheim van de Gladiatoren Suske en Wiske Willy Vandersteen Kuifje Blauwe reeks Hergé

Gedurende het verhaal (dat in het tijdschrift Kuifje nog ‘Goud Voor Rome’ heette) zijn er twee personages die hun gezicht niet aan de buitenwereld willen tonen. Het zijn De Purperen Mantel, die Lambik ontvoerd aan het begin van het verhaal, en De Schim. Twee karakters met een sterke wil, die ieder staan voor een kant in de romeinse samenleving. De tot slaaf gemaakte inwoners en de legioenen van keizer Nero. Laatstgenoemde blijkt zelf de purperen mantel te zijn, terwijl de Schim… Nou ja, kijk zelf maar.

Het Geheim van de Gladiatoren Suske en Wiske Blauwe reeks kuifje Hergé Willy Vandersteen Lambik romeinen

Het gevecht van De Schim tegen Lambik is een hoogtepunt in het omdenken van verhalenverteller Vandersteen. Je kan immers niet tegen jezelf vechten. Daarom heeft Lambik een vernuftige stellage bedacht, waarmee hij dat gevecht toch kan laten plaatsvinden. Het is zo’n iconisch beeld, dat Parastone er zelfs een écht beeld van heeft gemaakt.

#1: Paul Geerts als De Man Met De Hoed in ‘De 7 Schaken

We sluiten deze reeks af zoals we hem begonnen. Met een verholen optreden van een van de bedenkers van de avonturen. Paul Geerts, die zich van 1972 tot 2002 ontfermde over de geesteskinderen van Willy Vandersteen, speelt een rol in ‘De 7 Schaken’.

De 7 Schaken De Zeven Schaken Suske en Wiske Paul Geerts Verdekt opgesteld in de bosjes van Sidonia’s villawoning kijkt een man met geruite hoed toe. Hij wil zijn petekinderen en hun dierbaren een kijkje geven in het leven van Vandersteens tijdens zijn kinderjaren.

De 7 Schaken De Zeven Schaken Suske en Wiske Paul Geerts Een schitterend eerbetoon aan zijn leermeester volgt, waarna onze vrienden weer ontwaken uit een roes. De man met de geruite hoed neemt afscheid zonder zijn identiteit te onthullen. De oplettende lezer weet echter genoeg…

De 7 Schaken De Zeven Schaken Suske en Wiske Paul Geerts

Disclaimer: deze lijst is echt volledig subjectief en slechts het puntje van de ijsberg. Er ontbreken nog vele gemaskerde gedaantes, waar jij misschien nu aan denkt. Zoals Tantefeer in ‘De Goalgetter‘ of Ward Zammate (De Zwarte Madam) in ‘Sooi en Sientje‘.

Staat er iemand niet tussen, die volgens jou wel onthuld mag worden? Laat het vooral weten. Dat kan onder dit bericht of op Twitter / Facebook / Instagram.