Paul Geerts – Suske en Wiske tekenaar

De man die het stokje in 1972 overnam van Willy Vandersteen en Suske en Wiske dertig jaar lang gestalte gaf. Ik sprak met hem over het verleden, heden en de toekomst van Suske en Wiske. Luister naar deel 1 van het gesprek met Paul Geerts.

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Volg De Perfecte Podcast ook op FacebookInstagram en Twitter Meteen luisteren? Look no further.

Paul Geerts werd op 16 mei 1937 geboren in Turnhout, nabij Antwerpen. Als jongeman volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Door de hoge kosten daarvan was hij genoodzaakt vroegtijdig de opleiding te staken. Hij vervulde zijn dienstplicht en tekende gedurende die periode veelvuldig portretten voor zijn mede-soldaten en officieren. Daarna volgden er vele baantjes, van filmposterschilder en stofzuigerverkoper van deur tot deur (als een echte Theofiel Boomerang) tot koper diepdrukretoucheur bij een drukkerij.  Ondertussen tekende hij nog steeds veel voor de Chiro jeugdbeweging en maakte hij zelfs zijn eigen stripverhaal.

Paul Geerts met De Verdwenen Smirrel naar Willy Vandersteen

Aangemoedigd door zijn collega’s, die onder de indruk waren van zijn tekenwerk, toog Geerts in 1967 naar Studio Vandersteen. Zonder afspraak dacht hij wel bij Willy Vandersteen aan te kunnen kloppen voor werk. Het zou het begin zijn van een carrière die hem de hele wereld over deed reizen en bestsellers deed schrijven. Als peetvader van Suske en Wiske tekende hij meer dan 100 avonturen van het beroemde Vlaamse stripduo. Hoe dat in zijn werk ging vertelt Paul Geerts zelf in De Perfecte Podcast. 

De Verdwenen Smirrel Paul Geerts Suske en Wiske De Perfecte Podcast
Paul Geerts liet Vandersteen tekeningen zien van De Verdwenen Smirrel, toen hij in 1967 bij hem voor de deur stond.

Leeslijst voor deze aflevering

Er komen aardig wat albums ter sprake tijdens dit gesprek, dus als je helemaal up to speed wilt zijn, dan kan je de volgende albums alvast klaarleggen:
De Gekke Gokker (135)
De Natte Navajo (196)
Het Delta Duel (197)
Angst Op De Amsterdam
De Parel In De Lotusbloem (214)
De Kleine Postruiter (224)
Strips Tekenen Met Suske en Wiske
30 jaar Peetvader van Suske en Wiske 
De Avonturen van Mo en Jade

leeslijst podcast suske en wiske
De albums die in deel 1 ter sprake komen of kunnen helpen

Na zijn pensionering in 2002 trok Paul Geerts zich terug in de luwte van het Suske en Wiske leven. Zijn focus verlegde zich, na bijna 35 jaar, van Suske en Wiske naar een bestaan zonder zijn stripstiefkinderen.

In De Perfecte Podcast keert hij weer terug om te praten over de stripalbums die zijn leven vormden op vele manieren. Voor mij, als jonge Suske en Wiske lezer, was Paul Geerts een mysterieus figuur. In mijn ogen was Willy Vandersteen nog altijd de tekenaar van Suske en Wiske, maar wie was nou toch die Geerts, wiens naam altijd voorin de albums geschreven stond? Pas toen ik vanaf mijn twaalfde naar stripbeurzen ging – Het Turfschip in Breda, de Suske en Wiske fanclubdag in Boxtel – begreep ik hoe de vork in de steel zat.

Tante Sidonia signeren dedice Paul Geerts Suske en Wiske
Een cadeau voor een pas getrouwd docentenstel op mijn middelbare school in 1993.

Paul groeide dan ook zienderogen in mijn aanzien. En met een enorme fascinatie posteerde ik mij regelmatig naast zijn tekentafel als hij voor de vele fans albums signeerde. Zijn vaste hand, zijn immer solide en gracieuze handtekening. En bovenal zijn oprechte vriendelijkheid maakten dat ik de man nog meer waardeerde dan ik als stripliefhebber al deed. Zo ook toen ik hem sprak tijdens een expositie van zijn aquarellen en tekeningen aan de Belgische kust (getuige onderstaande foto).

Paul Geerts' tentoonstelling Lissewege in 2001
Koen met Paul Geerts in 2001 bij diens tentoonstelling in Lissewegge

Een handgeschreven brief van Paul Geerts

Het was mij dan ook van meet af aan duidelijk dat hij onontbeerlijk is in deze podcast over Suske en Wiske. Hij leerde het vak van Vandersteen. Vloog mee onder de vleugels van de meester. Nam het stokje van hem over. Een enorme verantwoordelijkheid, waar ik meer over wil weten.

Daarom besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Ik schreef Geerts een brief om hem uit te nodigen. Na mijn gesprek met Niels van der Made, de voorzitter van De Fameuze Fanclub, reed ik naar het huis van de peetvader van Suske en Wiske. Met trillende handjes gooide ik mijn uitnodiging in de brievenbus en vertrok ik weer richting huis. Onaangekondigd jezelf aandienen, zoals hij ooit bij Vandersteen deed bij hun kennismaking, ligt niet in mijn aard. Postbode Suske en Wiske Enkele dagen later liet de postbode een handgeschreven brief op mijn deurmat vallen. Mijn naam en adres waren onmiskenbaar in Geerts’ handschrift geschreven.  Zenuwen, bonkend hart en zwetende handen in één nanoseconde.  De vreugde was dan ook groot toen ik las dat hij graag instemde met een gesprek over Suske en Wiske in 2019.

De Perfecte Podcast met Paul Geerts

Dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden, maar werd na anderhalf uur onderbroken door lunchtijd. Dat deden we dan ook bij de lokale chinees, waardoor de opname is opgedeeld in twee delen. Deel 2 vind je hieronder:

Paul Geerts lunch chinees perfecte podcast
De opnames werden onderbroken voor een lunch in stijl

Biefstuk met champignons. Dat koos ik bij de lokale Chinees waar Paul Geerts me mee naar toe nam om te lunchen halverwege ons gesprek. We hadden nou eenmaal honger en op een lege maag is het moeilijk praten. Vandaar dat het gesprek in twee delen geknipt is. Want na de lunch was er nog genoeg te bespreken. Zoals hoe Paul Geerts Suske en Wiske nu ziet en waarom hij altijd ‘Meneer Vandersteen’ zei, op één keer na… Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen Er lag nog een middag voor ons en na een ritje naar de Chinees, waarbij ik mijn opname-apparatuur niet had meegenomen, schoven we aan voor het tweede deel van ons gesprek. We bespraken van alles. Mies Bouwman kwam langs, net als Han Peekel. Zo hadden we het over hoe Paul Geerts Suske en Wiske nu ziet.

Leeslijst voor deze aflevering

Ook voor dit gesprek is het leuk om met een aantal albums binnen handbereik te leggen. Dit zijn de boeken die je uit je verzameling zou kunnen plukken:

Daarnaast kan je hier ook de hele uitzending van In De Hoofdrol  terugkijken: Hieronder zie je Geerts in zijn woonkamer, gezeten voor zijn ingelijste witte shawl, die zo’n herkenbare rol speelde in De Parel In De Lotusbloem én ook in de bovenstaande TV-show. Paul Geerts Suske en Wiske De Perfecte Podcast Wat mij na deze gesprekken met meneer Geerts het meest is bijgebleven, is de hartelijkheid waarmee hij mij te woord stond. Niet alleen die dag, maar nog ook nadien. Omdat hij geen computer of smartphone heeft, is het beluisteren van een podcast uitgesloten. Daarom heb ik hem ons gesprek (en dat met Eric de Rop) op CD opgestuurd, zodat hij het kon terugluisteren. Dat werd tot twee keer toe met een telefoontje beloond, waarin hij vertelde er tevreden mee te zijn en er met plezier op terug te kijken.

Kast met herinneringen Paul Geerts
Een Coco de Mer uit de Komieke Coco, een peniskoker uit De Mompelende Mummie en steenkool uit de mijn van Beringen uit De Mysterieuze Mijn. In het midden: de Nederlandse en Belgische ridderordes die hij ontving voor zijn werk.

Han Peekel over Wordt Vervolgd in De Perfecte Podcast

Diezelfde hartelijkheid ontving ik ook zeker bij Han Peekel, bij wie ik langsging om te praten over Suske en Wiske, Paul Geerts en Willy Vandersteen. Zijn studeerkamer mag je zien als een stripverzamelaars Walhalla en daarnaast wist hij veel te vertellen over zijn jaren als presentator van Wordt Vervolgd. Beluister hier het gesprek met Han Peekel

Han Peekel Wordt Vervolgd De Perfecte Podcast Suske en Wiske
Han Peekel, de presentator van Wordt Vervolgd, bij een klein deel van zijn stripverzameling.

Onvervulde wensen

Wat kan een podcaster zich nog meer wensen? Nou, ja… ik weet nog wel wat, hoor. Een mooie recensie van jou, de luisteraar, bijvoorbeeld. Het liefst op iTunes, zodat de podcast stijgt in de ranglijsten en anderen hem daardoor sneller vinden. Of deel een geliefde aflevering eens op Facebook, Twitter of instagram stories. Dat wordt sowieso erg gewaardeerd.