Over De Perfecte Podcast

In deze podcastreeks over Suske en Wiske duiken we samen (zonder teletijdmachine) in het verleden, bekijken we het heden en blikken we vooruit op de toekomst van de beste strip van het westelijk halfrond.

En natuurlijk bespreek ik (Koen Maas, inmiddels een aardige Suske en Wiske expert)  met mijn gasten de avonturen van Suske en Wiske in al hun vormen. De tekenaars, tekenstijlen, de werkwijze van Studio Vandersteen en de vele avonturen uit onze jeugd bespreek ik met kenners en liefhebbers van de stripreeks.

Allemaal om het rijke oeuvre van Willy Vandersteen, Paul Geerts Marc Verhaegen, Luc Morjeau en Peter van Gught recht te doen. Suske en Wiske bestonden in 2020 vijfenzeventig jaar. Een mooie mijlpaal om naar toe te werken.

De Perfecte Podcast - Een podcast over Suske en Wiske
De Perfecte Podcast – Een podcast over Suske en Wiske

Achterin de auto op weg naar opa en oma. Op vakantie in de tent of aan het zwembad. Of gewoon op een regenachtige dag thuis op de bank. Suske en Wiske albums kwamen altijd van pas en er was altijd wel een geschikt album te vinden precies dat aansloot bij de stemming waar je in verkeerde. En nu nog.

Ik verslond sowieso strips bij het leven. Asterix, Guust, de Familie Doorzon,  Olivier B. Bommel, Urbanus, Batman, Spiderman, Calvin & Hobbes en dat is maar een kleine greep uit de verzameling. Manshoge stapels en ontelbare uren passeerden. Er was geen mooier tijdverdrijf dan opgaan in de werelden die met zorg, detail en liefde aan het papier waren toevertrouwd. Van al die verhalen, van al die prachtige reeksen was er echter één die het beste plekje in de boekenkast van mijn hart innamen. Suske en Wiske.

Nu mijn eigen kinderen groter worden, komen de albums weer tevoorschijn. En ook de nieuwe albums worden gekocht en verslonden. Zij lezen ze met net zoveel enthousiasme als ik destijds en dat wakkerde het vlammetje mijn fanatieke verzamelaarshart weer aan.

Suske en Wiske en De Perfecte Podcast

Na 14 jaar bij de NPO (Radio 2 en 3FM) te hebben gewerkt en met een voorliefde voor het gesproken woord, kwam ik al snel uit op podcasting. Gesprekken met kenners en liefhebbers om meer te weten te komen over het hoe en wat van de strip.

Wat mij met name bezighoudt is de levensduur van de strip. Het begon in de jaren veertig van de vorige eeuw en is bijna 75 jaar later nog steeds in productie.  Iets wat opmerkelijk te noemen is in een tijd waarin er minder gelezen wordt door jongeren.

Waar komt Suske en Wiske vandaan, waar staat het nu en waar gaat de reeks waar we zo dol op zijn naar toe?

Die vragen en de liefde voor een onuitputtelijke serie van verhalen en avonturen komen aan bod in De Perfecte Podcast.

De Perfecte Podcast op Patreon

Er gaat veel tijd zitten in het maken van deze podcastreeks. Niet alleen in research en het lezen van al die geweldige Suske en Wiske avonturen. Ook in de apparatuur en de hosting van de podcasts en website. En niet te vergeten de vele ritten heen en weer door Nederland en België om de gesprekken op te nemen.

Suske en Wiske - De Perfecte Podcast

Vind je dit nou een mooi initiatief en wil je graag meer horen, dan kan je mij steunen in het maken van meer afleveringen. Via mijn Patreon pagina kan je een blijk van waardering geven in de vorm van een donatie. Elke bijdrage wordt enorm op prijs gesteld.

Als eeuwige dank noem ik je in de eerstvolgende podcast als een van De Poenscheppers, Wilde Weldoeners of Daadkrachtige Donateurs.

Mis geen aflevering!

Het gemak dient de mens en daarom is het verrekte handig om de podcast te volgen op de kanalen die er toe doen. Spotify, iTunes of een podcastapp naar keuze voor de beluistering.

En volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Naar het overzicht van afleveringen

8 antwoorden op “Over De Perfecte Podcast”

 1. Hey Koen,

  Wij waren afgelopen dinsdag in de studio van jouw collega Robin Vinck voor een podcast van Stripjournaal. Omdat Robin ook een groot Suske en Wiske liefhebber is, kwam jouw podcast ter sprake. En gelukkig maar, want wij hebben het blijkbaar even gemist. Ook omdat we zelf Suske en Wiske liefhebbers zijn, gaan we ze allemaal beluisteren. Ik heb zelf mijn eigen Suske en Wiske geschiedenis als redacteur van Suske en Wiske Weekblad, medewerker van de eerste musical en figurant in De duistere diamant, naast dat ik zelf ook een liefhebber ben. Er ontstond dinsdag spontaan een discussie over de rol die Eduard De Rop heeft gespeeld in de lange rij van tekenaars. En als Stripschap en Stripdagen zijn we er natuurlijk ook altijd wel mee bezig.

  Dus fijn dat je de podcast maakt en veel succes. We blijven het volgen.

  Groet, Meerten Welleman

  1. Hi Meerten,

   Wat leuk dat je de moeite neemt om je verhaal achter te laten op de site. Heel tof. Dat het nog aan jullie oog ontsnapt is vind ik niet vreemd, hoor. Ik heb er nog niet zo mee te koop gelopen in het begin, omdat ik dan rustig in de luwte mijn afleveringen kon maken en buffermateriaal kon opbouwen. Nu is het gelukkig opgepikt her en der en zijn de reacties tot nu toe heel positief. Dank dus ook voor je bericht en de melding op jullie social media kanalen!

 2. Hoi Koen,

  Nog niet zo lang geleden ben ik op jouw podcast over Suske & Wiske gestuit en ik was gelijk helemaal verkocht na de eerste aflevering.
  Ik ben zelf ook een verknocht fan van de strips.
  Al vanaf een jonge leeftijd las ik ze dagelijks in de krant. En ook ik was zo’n jonge fan die ze dan uitknipte en in een boek plakte om zo mijn eigen S&W strips bij elkaar te sparen. De enkele strips die mijn vader had, heb ik vele malen gelezen.
  Later ontdekte ik dat mijn oom een veel grotere collectie had en ik ging dan ook graag daar op visite om wat albums te lenen.
  Mijn persoonlijke S&W bibliotheek.

  Ondertussen heb ik zelf de gehele rode reeks bij elkaar gespaard. Wat nogal een klus was, aangezien er veel albums erg schaars zijn in het 2e hands circuit. En ik toch een beetje een krenterige Nederlander ben en ik geen tientallen euro’s voor een album wil neertellen. Het is me uiteindelijk gelukt alle nummers bij elkaar te krijgen. Sommige puntgaaf, sommige toch iets wat gehavend, maar ook met een naam van een ander aan de binnenzijde van de kaft blijven ze gewoon lekker weglezen. Ik ben er in ieder geval erg blij mee! En steeds als er weer een nieuwe uitkomt ben ik de 1e dag te vinden in de lokale boekhandel om hem te kopen.
  Ook prijken ondertussen de Hommage- & Amoras-reeks in dezelfde kast. Wie weet waar ik hem ooit nog meer mee aanvul. Ik heb al eens zitten kijken naar de korte verhalen-reeks. Wie weet….

  Even terug naar jouw podcast. Wat heb ik al veel nieuwtjes opgedaan via de uitzendingen. Het is iedere keer weer een combinatie van jeugdsentiment, verwondering en ontdekking. Maar ook de kwaliteit, want wat zijn er veel podcasts die gewoonweg niet fijn wegluisteren. Dikke duim omhoog hiervoor!
  Ik kijk al weer uit naar de volgende….

  1. Hi Guido,

   Wat een heerlijk betoog om te mogen ontvangen. En dank voor je compliment over de kwaliteit en achtergronden. Dat vind ik tof om te horen, want daar besteed ik dan ook aardig wat tijd aan. Er komen nog genoeg afleveringen aan, dus veel luisterplezier gewenst.

   Groet,

   Koen

 3. hoi Koen

  fantastisch! een podcast over Suske en Wiske! helaas werkt geen enkele van de aangeboden opties voor mij, want mijn telefoon is maar liefst twee jaar oud. als je nou een podcast zou aanbieden jn een rss-feed, zoals een podcast ooit gedefinieerd was, dan zou ik geen problemen hebben. en met mij vele andere, vermoed ik. dank voor he aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *