Marc Legendre

Beleef je bijna tachtig jaar lang avonturen, dan kan het voorkomen dat je als schrijver / tekenaar af en toe een steekje laat vallen. Er vallen gaten in de geschiedschrijving. Een argeloze lezer zal er niet over vallen. Maar de puristen valt het op. Een meester in het herkennen van deze hiaten is Marc Legendre, de scenarist van de Amoras reeks. Luister de nieuwe podcastaflevering hier:
Spotify openen iTunes openen Soundcloud openen YouTube openen


Waar de aantrekkingskracht van de zee bij Legendre vandaan komt? Geen idee. Maar het ruime sop blijft hem maar lokken. Hij groeide op in de Seefhoek, werkte als striptekenaar, maakte als ‘Ikke’ de stripreeks Biebel en werkte als hoofdredacteur aan het Suske en Wiske weekblad.

Biebel Marc Legendre De Perfecte Podcast Ikke Suske en Wiske weekblad
Marc tekende Biebel van 1983 tot 2002 en bracht maar liefst 28 albums uit van het eigenwijze jongetje en zijn vriendje Reggie.

De zee riep hem echter in 1995 en samen met zijn vrouw Kati stapte hij op zijn zeilschip ‘De Windbreker‘ voor een wereldreis. Die werd echter al vrij snel onderbroken door een mankement, waardoor ze strandden op de Canarische eilanden.

Coño Marc Legendre

Een plek waar ze compleet verliefd op werden en besloten te blijven. Hij schreef er zelfs een boek over, ‘Coño, over leven op een Canarisch eiland‘. Hierin worden alle ervaringen van Marc en Kati op hilarische wijze omschreven. 

Marc Legendre Charel Cambré Amoras De Perfecte Podcast

Marc kan zijn scenario’s op afstand maken en digitaal aanleveren, wat de boel vereenvoudigt. Zo gaat dat ook in zijn samenwerking met Charel Cambré, met wie hij de Amoras reeks én inmiddels al twee albums van ‘Heden Verse Vis‘ maakte.

Gevraagd naar de herkomst van de titel antwoordt Legendre het volgende: “Tijdens een vergadering verzuchtte Johan de Smet dat de stripwereld in Vlaanderen nogal behoudsgezind en zelfgenoegzaam was. Om niet gefrustreerd te raken, kon je beter een viswinkel beginnen, zei hij. Waarop iemand ‘heden verse vis’ riep. Et voilà, dat is precies wat wij met HVV beogen, een alternatief voor ons leven als stripmakers.”

Charel Cambré Marc Legendre Heden Verse Vis En Route! Bruggenbouwers Standaard Uitgeverij Amoras De Perfecte Podcast
In Heden Verse Vis nemen Legendre en Cambré hun eigen belevingswereld op de hak. Van de bobo’s uit de stripwereld tot hun lezers. Maar bovenal zichzelf.

Amoras als oplossing voor Suske en Wiske hiaten

Wat opvalt aan zijn oeuvre is dat Legendre veelvuldig werkt met materiaal uit de schatkamer van Vandersteen. Hij schrijft scenario’s voor ‘Amoras’ en heeft in het verleden ook voor de Rode Ridder meerdere verhalen bedacht.

Leeslijstje voor deze aflevering:

De Vliegende Aap 
De Tamtamkloppers
De Windbrekers
Amoras 1 t/m 6
De Kronieken van Amoras
De Droom van Arthur 
– Heden Verse Vis ‘En Route‘ &  Heden Verse Vis ‘Bruggenbouwers

Suske en Wiske De Perfecte Podcast Koen Maas Amoras Marc Legendre

Voor de reeks Amoras gebruikten Legendre en Cambré het eiland El Hierro als voorbeeld. Dat eiland, waar Legendre inmiddels een groot deel van zijn tijd doorbrengt, stond model voor de vorm die Cambré het eiland in de strip meegaf.

El Hierro Amoras Suske en Wiske Marc Legendre Charel Cambré De Perfecte Podcast

Kennis is macht

Kleine kwinkslagen en verwijzingen die tussen werkelijkheid en fictie in zitten, waardoor je als lezer merkt dat er meer aan de hand is. Voeg daar een flinke portie tijdreizen en parallelle universums aan toe en je hebt een fenomenale verhaallijn, waar Steven Spielberg zijn truckerpet diep voor afneemt.

De Droom van Arthur 't Steen Antwerpen de Schelde Lange Wapper De Perfecte Podcast Amoras
Alsof het al enkele jaren geleden op zijn schrijftafel tot stand is gekomen, laat Legendre Lambik in ‘ De Droom van Arthur’ verwijzen naar ‘Piscine les Bains’ uit een van de voorgaande Amoras albums.

Al deze verhalen ontspruiten aan het brein van Marc, die opgroeide met het idee dat Suske en Wiske écht bestonden. Zijn kennis van de series van Vandersteen dateert nog uit zijn jonge jaren en werd als een spons opgezogen. Daardoor weet hij als geen ander de hiaten in de verhaallijnen te signaleren en voor de Amoras reeks in te zetten.

Waarom kent Lambik Krimson bijvoorbeeld al in ‘Het Rijmende Paard’? En als Sus Antigoon een voorvader van Suske was, met wie kreeg hij dan kinderen? Het zijn voorbeelden van missing links in de geschiedenis.

Het Rijmende Paard Suske en Wiske Amoras Krimson De Perfecte Podcast
In ‘De Zaak Krimson’, de eerste drie delen van ‘De Kronieken van Amoras’, verklaren Legendre en Cambré het verband tussen Lambik en Krimson. Ook wordt verklaard hoe het kan dat Krimson over zo’n enorm vermogen beschikt. Een absolute aanrader.

Zo ook in ‘De Droom van Arthur‘, waarin het makersduo dieper ingaat op de reden dat de broer van Lambik kan vliegen. En ook hoe hij ooit de verantwoording kreeg over de dochter van zijn gids, zoals wordt verteld in het begin van ‘De Vliegende Aap’. Een aanrader om te lezen, mede ook door de scoop die Marc in de podcast prijsgeeft over Arthur. ‘De Droom van Arthur’ bestaat uit twee delen! We krijgen dus nog een vervolg op dit spannende verhaal in 2024.

Wil je nou meer over Arthurs verleden lezen, bekijk dan eens dit artikel.

Sam, De Rode Ridder en Geduvel op de Heide

Naast zijn werk als scenarist voor Amoras heeft Marc ook geschreven aan andere reeksen uit de catalogus van Standaard Uitgeverij. Zo droeg hij de laatste jaren bij aan De Rode Ridder, waarbij hij een menselijker karakter gaf aan Johan. Mede door de toevoeging van Allis, het roodharige meisje dat de Rode Ridder menigmaal in de problemen bracht.

Die werkzaamheden zijn onlangs gestopt en overgenomen door collega-veelschrijver Peter van Gucht. Voor Patreon donateurs en Vriend van de Show leden is hier te horen waarom Marc stopte met deze reeks.

De Rode Ridder Willy Vandersteen Marc Legendre Suske en Wiske Koen Maas De Perfecte Podcast

Samen met Jan Bosschaert begint hij in 1990 aan de reeks ‘Sam’, over een pittige jongedame, die haar mannetje staat in de autobranche. Enkele verhalen hiervan verschijnen midden jaren negentig in het Suske en Wiske Weekblad, waarvan Legendre in die tijd ook nog enkele jaren hoofdredacteur is.

Het is niet de enige samenwerking tussen Bosschaert en Legendre. De twee levensgenieters werken ook samen aan het hommage-album ‘Geduvel Op De Heide‘, waarin ze teruggrijpen op een Jerom verhaal uit de jaren zestig. Een smakelijk verhaal…

Duvel bier geduvel op de heide Suske en Wiske hommage-album Jan Bosschaert Marc legendre Hilversum hoorneboeg

De Estafettekening van De Perfecte Podcast

Na Ron van Riet en Wout Schoonis zette ook Marc Legendre wat grafietlijnen op papier. Hij voegde Biebel en zijn kamerplant toe aan de ‘Estafettekening’ van De Perfecte Podcast.

Marc Legendre Biebel Blankenberge
In zijn woonkamer in Blankenberge, uitkijkend op zee, is het heerlijk tekenen bij de ondergaande zon.
Marc Legendre Biebel Suske en Wiske De Perfecte Podcast estafettekening
De estafettekening krijgt weer een mooie toevoeging dankzij Biebels aanwezigheid aan tafel.

Wordt een Wilde Weldoener

Geniet je nou van deze podcastreeks, laat dan je innerlijke Wilde Weldoener los. Doe een duit in het digitale zakje op Vriend van de Show of via Patreon. Daar krijg je ook extra content te horen en ben je altijd de eerste bij nieuwe afleveringen.

De Wilde Weldoener Patreon Vriend van de Show Suske en Wiske podcast doneren