Luisterstrips

Podcasts zijn niet veel anders dan de hoorspelen uit de vorige eeuw. De luisteraar laat zijn dagelijkse beslommeringen los en geeft zich over aan het verhaal dat via zijn oren zijn fantasie prikkelt. Dat was ook het geval met de Suske en Wiske Luisterstrips.

Studio Arnold Mühren in Volendam was de plek waar de hoorspelen werden ingesproken. Producer Tim Griek nam het voortouw rondom de producties tot aan zijn dood in 1988. Griek was ook producer en boezemvriend van André Hazes in het begin van diens carrière.

Stemacteurs van de luisterstrips

De verteller van de verhalen was stemacteur Ger Smit. Naast stemacteur was hij ook de regisseur van de Suske en Wiske luisterstrips. Verder sprak Smit meerdere tekenfilms in als voice-over, zoals ook Nils Holgersson. Hierin sprak hij ook de stem in van Smirre de Vos

Het bekendst werd zijn stem waarschijnlijk door de vertolking van Grote Smurf in de tekenfilmserie en van enkele Fabeltjeskrantfiguren. Zo was hij o.a. Bor De Wolf, Ed Bever, Gerrit de Postduif en Lowieke de Vos.

Ook Erik van Muiswinkel is te horen op de platen, CD’s en cassettebandjes waarop de Suske en Wiske luisterstrips verschenen. De acteur / cabaretier  vertolkte enkele bijrollen in de serie.

Andere acteurs die hun medewerking verleenden waren Corry van de Linden, Jo van Eetvelde, Marcel Maas, Marjolijn Harms en Mart Gevers.

Er zijn 21 afleveringen van de Suske en Wiske Luisterstrip gemaakt. Deze staan online en kan je hier terugluisteren.

Het Zingende Nijlpaard en De Dolle Musketiers op lp

Het waren echter niet de eerste Suske en Wiske hoorspelen. Al in de jaren vijftig werden er verhalen naar de radio vertaald. Chiel Montagne, toen nog een kleine jongen, sprak destijds een van de stemmen in en hield daar in de platenindustrie later zijn bijnaam ‘Suske’ aan over. Helaas is er van deze opnames niets bewaard gebleven.

In 1956 verschenen er bij DECCA ook twee albums met hoorspelen erop. De Dolle Musketiers en Het Zingende Nijlpaard. Willy Vandersteen schreef naar men zegt beide scenario’s voor de hoorspelen. Wat daarvan daadwerkelijk door hem geschreven werd is niet duidelijk, aangezien hij in die tijd al druk bezig was met een team van medewerkers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Now playing: Het Zingende Nijlpaard als hoorspel. De plaat werd door DECCA records uitgebracht in 1956, net als het album van De Dolle Musketiers. Later kwam het ook als dubbelalbum op de markt. Suske en Wiske is in vele varianten en op vele geluidsdragers uitgebracht. Van hoorspelen voor de KRO in de jaren ’50 (met Chiel Montagne als Suske) en voor Veronica in de jaren ‘80 tot de luisterstrips op vinyl, CD en cassettebandje. De eerste afleveringen van die laatste werden geproduceerd door Tim Griek, de overleden producer die ook vele albums van André Hazes voor zijn rekening nam. Erik van Muiswinkel was een van de stemacteurs die daaraan meewerkte. Welke luisterstrip had jij vroeger thuis? #suskeenwiske #vinylthursdays #hoorspel #luisterstrip #deperfectepodcast #recordstoreday #luisteren #willyvandersteen

Een bericht gedeeld door De Perfecte Podcast (@deperfectepodcast) op

Extra aflevering via de nieuwsbrief

Er komt nog een aflevering van De Perfecte Podcast over deze luisterstrips. Deze is alleen bestemd voor leden van de nieuwsbrief. Wil je deze ontvangen, meld je dan aan hier aan voor de nieuwsbrief.