Welke landen bezochten Suske en Wiske?

Dat Suske en Wiske reislustig zijn weten we allemaal. Ze bezochten door de jaren heen landen over de gehele globe en zelfs plekken ver daarbuiten. Maar waar zijn ze nou zoal geweest? In dit artikel vind je een overzicht van de vele landen die ze door de jaren heen hebben aangedaan.

Al vanaf het allereerste verhaal, waarin het lezend publiek Wiske leerde kennen, liet Willy Vandersteen zijn hoofdfiguren afreizen naar een ander land: Chocowakije. De naam van deze republiek verwijst naar het voormalige Tsjechoslowakije en heeft Kroko als hoofdstad. Die naam is weer afgeleid van de Poolse stad Krakau. In de eerste versie van het verhaal was het nog Praak, maar daarmee was de link naar Praag te groot en met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen werd dat in het album gewijzigd in Kroko.

Rikki en Wiske in Chocowakije Praak Tsjechoslowakije Suske en Wiske

Op Het Eiland Amoras

Ook in het tweede avontuur zoeken ze het ver van huis. Wat begon als een strandvakantie in Zeeuwse wateren, ontaarde al snel in een wereldreis naar de Stille Oceaan. Daar moet ergens het eiland Amoras liggen, waar Sidonia en Wiske voor het eerst kennismaken met Suske, de laatst levende afstammeling van Sus Antigoon. Wat overigens niet wil zeggen dat hij niet nog een vader of moeder heeft…

Amoras Suske en Wiske Op Het Eiland Amoras

Suske en Wiske in Nederland

In het derde album, ‘De Sprietatoom’ zoeken Suske, Wiske en Sidonia het weer wat dichter bij huis. Ze leren hierin een ietwat verwarde detective annex loodgieter kennen, ene Lambik, die hen helpt in de strijd tegen de snode uitvinder Savantas. Daarvoor moeten ze nog wel een klein buitenlands uitstapje maken naar Nederland.

Die grens steken ze daarna nog vele malen over, want hun bovenburen zijn dol op de Vlaamse vrienden. Er ontstaat uit dat enthousiasme in de jaren tachtig zelfs een Nederlandse fanclub, die tot op de dag van vandaag nog bestaat en jaarlijks meerdere tijdschriften uitbrengt en activiteiten ontplooit.

Nederland De Sprietatoom Suske en Wiske Savantas

De reislust van zowel Willy Vandersteen als van zijn geesteskinderen is eind jaren veertig aangewakkerd en daarmee is het hek van de dam. Er volgen reizen naar Afrika, Irak, China en zelfs de achterkant van de maan wordt in ‘De Mottenvanger’ aangedaan.

Vandersteen reisde zelf in ’59 ook de wereld over. Dat deed hij met de KLM, samen met journaliste Maria Rosseels. Daarover lees je hier meer. En ook Paul Geerts liet Suske en Wiske aan hun airmiles komen, met uitstapjes naar de Seychellen in ‘De Komieke Coco’ en naar Disney World en de Everglades in Florida in ‘Het Kregelige Ketje’.

Everglades Manneke Pis Snoeffel en Gaffel Suske en Wiske Het Kregelige Ketje

Overzicht van landen waar Suske en Wiske zijn geweest

Om je een overzicht te geven van de verschillende stempels die ze inmiddels in hun paspoort hebben staan, zet ik hieronder de komende tijd de bezochte landen op een rijtje. Ontbreekt er een, schroom dan niet om dat door te geven. Het ene land komt vaker voor dan het andere en krijgt dan ook iets meer tekst en uitleg.

AFRIKA
De Vliegende Aap
De TamTamkloppers
De Gekalibreerde Kwibus

ALASKA
De Lachende Wolf
De Gouden Cirkel
SOS Snowbell

ARUBA
Het Aruba Dossier

AMERIKA
Bibbergoud
De Gouden Locomotief
Het Kregelige Ketje
De Natte Navajo

AUSTRALIË
De Blinkende Boemerang
De Krasse Kroko

Sydney Australië Suske en Wiske De Blinkende Boemerang

BONAIRE
De Kwaaie Kwieten

CURACAO
De Stugge Stuyvesant

CAMBODJA
De Dromendiefstal

CANADA
Twee Toffe Totems

CHOCOWAKIJE
Rikki en Wiske in Chocowakije
De Gevangene van Prisonov

SUSKE EN WISKE IN CHINA

Al vroeg in de reeks bezoeken Suske en Wiske China. Het gigantische land heeft door de enorm rijke historie en cultuur altijd een mysterieuze aantrekkingskracht gehad en Vandersteen maakt daar gebruik van in zijn verhalen. Ook Paul Geerts en het team van Luc Morjaeu en Peter van Gucht brengen hun lezers graag in contact met invloeden uit de communistische  Volkrepubliek. Hongkong staat niet onder dit kopje, omdat het ten tijde van de gemaakte verhalen die zich daar afspelen niet onder Chinees bewind viel.

De Witte Uil
De Tartaarse Helm
De Vlijtige Vlinder
De Dartele Draak

China Kambula Peking Beijing De Tartaarse Helm Suske en Wiske Marco Polo
Kambula was in de tijd van Marco Polo de naam van de stad Peking / Beijing. In De Tartaarse Helm legden onze vrienden een lange reis af, waarbij ze vanuit Belgie naar Italië reisden. Daarna volgde een tour door Dalmatië (Kroatië), Cyprus, Palestinië, Israel, Syrië, Irak, Mongolië en China.

DUITSLAND
De Ringelingschat
De Kleine Postruiter
De Snikkende Sirene

DENEMARKEN
De Lieve Lilleham

ENGELAND
De Krachtige Krans
De Kwakende Queen

EGYPTE
Het Zingende Nijlpaard
Het Vliegende Bed
De Gouden Cirkel
De Poezelige Poes

[Plaatje Egypte]

FILIPPIJNEN
De Gouden Cirkel

FINLAND
De Natte Navajo
De Lieve Lilleham

FRANKRIJK
De Sterrenplukkers
De Kleurenkladder
Het Verloren Zwaard

De Sterrenplukkers Parijs Frankrijk Lambik Eiffeltoren
Lambik wordt in Parijs aangezien voor Maurice Chevalier, een bekende Franse chansonnier uit die tijd. Klik op de afbeelding voor een foto van Chevalier.

GRIEKENLAND
De Kadulle Cupido
Knokken Op Knossos
De Zappende Ziel

GROENLAND
De Natte Navajo

HONGKONG
De Gouden Cirkel
De Sissende Sampan

SUSKE EN WISKE IN IJSLAND

De Gouden Cirkel
De Edele Elfen

ITALIË
De Tartaarse Helm
Robotkop
Paniek In Palermo


Paul Geerts vertelt in aflevering 5 van De Perfecte Podcast over zijn hersenoperatie, die een rol speelt in ‘Robotkop’. En mocht je het nog niet hebben geluisterd, Casa Di Cura is de plek waar hij zelf werd geopereerd, net als Lambik in het album.

Italië Robotkop Casa di Cura Suske en Wiske

IRAK
Prinses Zagemeel
De Tartaarse Helm
De Adellijke Ark

Irak Prinses Zagemeel Suske en Wiske landen wereldkaart

JORDANIË
Sjeik El Rojenbiet
De Wervelende Waterzak

En natuurlijk bezochten ze in Jordanië ook de beroemde rotswoningen van de historische stad Petra, waar ook scene’s uit Indiana Jones and The Last Crusade en ‘Skyfall’ van James Bond werden opgenomen.

Jordanië Petra Sjeik El Rojenbiet Suske en Wiske Jerommeke

SCHOTLAND
De Knokkersburcht
De Scheve Schot

SPANJE
Hippus Het Zeeveulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *