Waarom gebruiken Suske en Wiske KLM om te reizen

Globetrotters. Echte globetrotters. Suske en Wiske, Lambik, Sidonia, Jerom en ook Professor Barabas hebben hun airmiles door de jaren heen wel bij elkaar gesprokkeld. Maar waarom vliegen ze nou altijd met KLM en niet met de Belgische vliegtuigmaatschappij Sabena naar die exotische oorden?


Zet tijdens het lezen van dit artikel een podcast aan in je favoriete podcast app en vergeet niet je te abonneren:
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

In deze aflevering vertelt Paul Geerts over zijn band met KLM topman Ron Wunderink:

KLM Suske en Wiske Schiphol De Lollige Lakens
Tante Sidonia keert in De Lollige Lakens terug van een reis naar Mallorca. KLM voerde nog de oude vormgeving, die ook op de reistas van Vandersteen te zien is op de foto verderop in dit artikel

De avonturen van Suske en Wiske spelen zich niet bepaald af in hun achtertuin. Er wordt al vanaf het eerste album gereisd over de hele wereld. Het begint al met Chocowakije, de fictieve staat in oost-Europa waar Wiske met haar broer Rikki belandt. En in het tweede album gaan ze al meteen naar Het Eiland Amoras. Een eiland aan de andere kant van de wereld, midden in de atlantische oceaan.

Naast de Gyronef van Professor Barabas gebruiken Suske en Wiske KLM als vervoerder voor veel van die reizen.

Gyronef

Waarom Suske en Wiske KLM gebruiken

Een van de bekendste voorbeelden van productplacement in Suske en Wiske is ongetwijfeld het gebruik van luchtvaartmaatschappij KLM. Paul Geerts vertelt over zijn verstandhouding met KLM Senior Vice-President Ron Wunderink in deel 1 van ons gesprek. Net als Vandersteen had ook Geerts een mooie deal met de luchtvaartmaatschappij, waardoor hij 25 jaar lang kosteloos businessclass vliegt samen met een reisgezel.

Als dank wordt er dan ook in menig album een blauw-witte Boeing getekend, waarin onze Vlaamse vrienden werden gefêteerd op de welbekende KLM-service. Maar hoe kwam deze langlopende samenwerking tot stand?

Suske en Wiske KLM

Vandersteen en Rosseels in Azië met KLM

Bij een werkbezoek met enkele andere striptekenaars aan Schiphol in de jaren vijftig wordt Vandersteen gepolst of hij interesse heeft in een Golden Ticket. Hiermee kan hij met KLM een prachtige reis maken en zo inspiratie opdoen voor zijn werk. Door de hoge werkdruk van dat moment laat hij de kans schieten. Als de vraag zich later echter nog eens aandient, slaat hij het geen tweede keer af.

Willy Vandersteen + Maria Rosseels KLM
Links: Bij hun vertrek in september 1959 toont Willy Vandersteen zijn KLM reistas. Rechts: Het boek Oosters Cocktail van Maria Rosseels

Samen met journaliste en filmcritica Maria Rosseels (1916 – 2005) maakt hij in 1959 een reis die hem de wereld over brengt . Van Amsterdam naar IJsland, dan de Noordpool en Japan, gevolgd door Bangkok, de Filippijnen, India, Egypte en Turkije.

Rosseels schrijft erover voor de krant en de losse verhalen komen samen in een boek, ‘Oosterse Cocktail’, waarvoor Vandersteen de illustraties levert. Rosseels boek krijgt goeie recensies en is zelfs bekroond met de Prijs van de Vlaamse Journalistenclub in 1960.

Cartoon Willy Vandersteen Maria Rosseels
De inzendingen van Rosseels in de krant krijgen cartoons als deze mee. In het boek maakt Vandersteen een aantal prachtige schetsen van tafereeltjes door heel Azië.

Vandersteens band met KLM

De reis is, zoals verwacht, goed voor enorm veel inspiratie. De Gouden Cirkel (1960) vloeit er uit voort en daarna volgen er nog vele avonturen waarbij Vandersteen zijn geesteskinderen met de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij laat vliegen. Dat Vandersteen hierbij goed gedocumenteerd te werk gaat, blijkt wel uit deze briefkaart van een Lockheed Constellation L 1049 G. Zelfs de wolk komt overeen met de kaart. Deze is vermoedelijk in de jaren vijftig ontworpen door Joop H. van Heusden.

Lockheed Super Constellation 1049g De Gouden Cirkel Willy Vandersteen Suske en Wiske Maria Rosseels KLM
Vandersteen had deze ansichtkaart blijkbaar ook in zijn bezit, want hij kopieerde de tekening van Joop H. van Heusden nagenoeg één op één in het album.

Lockheed Constellation 1049c Suske en Wiske De Gouden Cirkel KLM Willy Vandersteen

Zelf mag Vandersteen daarna zijn leven lang gratis vliegen met KLM, wegens bewezen diensten. Een regeling die moeilijk nog te toppen was door de Belgische vliegtuigmaatschappij Sabena. 

Suske en Wiske KLM de Gouden Cirkel
De Gouden Cirkel is het begin van een langlopende samenwerking tussen Suske en Wiske en KLM

Paul Geerts over Suske en Wiske en KLM

Ook zijn opvolger, Paul Geerts, vertelde onlangs in de Gazet van Antwerpen dat hij ruim 25 jaar gratis Business Class heeft gereisd met de blauw-witte vliegtuigen. Ook in zijn jaren als tekenaar van Suske en Wiske vliegen ze regelmatig naar exotische oorden.

Senior Vice-President Corporate Communications Ron Wunderink, met wie Geerts bevriend raakt, krijgt zelfs tot tweemaal toe een bescheiden rol toebedeeld. Zo duikt hij op in De Natte Navajo, al noemt Jerom hem in dat album ‘Wun Ronderink’. Een verhaspeling waar Paul Geerts niets meer van weet als ik hem erover spreek in maart 2019. Overigens is hij ontevreden over dat album, terwijl de pers het juist goed ontvangt. Hij vertelt erover in deel 1 van ons gesprek.

Ron Wunderink KLM Suske en Wiske
Links: Ron in De Natte Navajo. Rechts: Ron in De Parel In De Lotusbloem

En ook in De Parel In De Lotusbloem is Wunderink  kort te zien op de laatste pagina, waarbij hij de verbinding bewerkstelligt tussen onze vrienden in Nepal en Tante Sidonia in België. Hierin vliegen Suske en Wiske mee met KLM als zogenaamde ‘Ummetjes’, wat staat voor Unaccompanied Minors. Kinderen die alleen moeten vliegen worden dan opgevangen op de luchthaven en begeleid door een medewerker van de luchtvaartmaatschappij.

KLM Ummetjes Suske en Wiske De Parel In De Lotusbloem

Geerts spreekt Wunderink tot zijn spijt niet meer. De vriendschap is door de jaren heen verwaterd, maar gelukkig is het wel vereeuwigd in de albums.

KLM spreidde haar vleugels in nog veel meer albums. De lijs is eindeloos. Van De Lollige Lakens, waarin Sidonia een vakantie neemt naar Mallorca tot in Het Statige Standbeeld (San Miguel), Het Kregelige Ketje (Florida) of De Sissende Sampan (Hongkong), er werd altijd met KLM gevlogen. De relatief lage kosten stonden dan ook niet in verhouding met de publiciteit die hiermee werd gegenereerd onder een jong publiek.

KLM Suske en Wiske De Sissende Sampan

2 antwoorden op “Waarom gebruiken Suske en Wiske KLM om te reizen”

  1. Ik heb Geert en zijn vrouw ook aan boord gehad, naar Los Angeles. Hij heeft een perssonlijke S&W cartoon gemaakt voor elk van mijn twee kinderen, en mij laten weten dat ik ook in het album voorkom als stewardess, I weet even niet meer in welk album…

  2. Prachtig artikel !
    De striptekenaar van De Rechter Jesse van Muylwijck, tekent ook geregeld KLM.
    Hij woont en werkt, samen met z’n vrouw Marleen van Muylwijck- Zomerman, vanuit Vancouver Island en tekent dagelijks een , zeer actuele, strip voor de Nederlandse kranten waarvoor Jesse en zijn vrouw de Nederlandse media dagelijks volgen.
    Ze vliegen geregeld retourtjes Vancouver – Amsterdam, zijn KLM fan en het zou leuk zijn als hij ( ook ) benaderd zou worden door de KLM. Zo’n ( vrolijke ) kruisbestuiving zoals bij Suske en Wiske is natuurlijk altijd leuk !
    http://www.jessecartoons.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *