Waarom een podcast over Suske en Wiske?

Ja, ik ben in de veertig, heb kinderen en een hypotheek. Maakt mij dat te oud voor het lezen van een goed verhaal? Kan ik dan niet meer genieten van mooi vormgegeven tekeningen? I think not! Dat is denk ik ook de reden dat Suske en Wiske mij toch keer op keer weer weten te fascineren. Maar moet je er dan meteen een podcast over Suske en Wiske maken?  Jazeker, en wel hierom…

Suske en Wiske podcast Gouden Paard Blauwe Reeks
Drie jaar oud in 1981 en al volledig in de ban van Suske en Wiske

Volg De Perfecte Podcast ook op Facebook, Instagram en Twitter.

Bladerend door de fotoalbums van mijn ouders kom ik mijzelf (zoals verwacht en gehoopt) meerdere keren tegen. Met grote regelmaat met het hoofd gebogen, ogen strak gericht op een boek op mijn schoot. Op de eerste foto waarop ik (Koen Maas) lezend te zien ben zal ik een jaar of drie zijn geweest. Ik zat in mijn pyjama in een lege houten blokkendoos met op schoot, duidelijk zichtbaar, een Suske en Wiske. Op de kaft prijkt een grote blauwe ster met het cijfer 100 erin; Het Gouden Paard.

Wat me er in die beginjaren nou precies in heeft aangesproken kan ik me niet meer herinneren. Ze waren er, altijd. Vaak lag er in de auto op weg naar opa’s en oma’s een klein stapeltje Suske en Wiske’s op de hoedenplank. En sluimerend groeide het aantal albums in de boekenkast uit tot een fikse verzameling.

Ik was eraan verknocht geraakt en bezocht vanaf mijn twaalfde tot mijn 24ste met grote regelmaat en met een volle Suske en Wiske portemonnee verzamelaarsbeurzen, veilingen en fanclubdagen. Mijn boekenkast vulde zich, terwijl stripboekenwinkels mij met open armen ontvingen en daarmee hun vakanties naar de Malediven bekostigden.

Daarna nam het werkende leven en uiteindelijk ook het gezinsleven het over en verdween de hobby sluimerend naar de achtergrond.

Totdat de kinderen in de supermarkt steevast aankwamen met een nieuw album en ik besloot de stapels dozen op zolder weer eens te openen en aan hen te tonen. Zij waren verkocht en daarmee ik ook weer.

Suske en Wiske Musical podcast
De cast van de Suske en Wiske Musical bezocht het Glazen Huis (waar ik toen werkte voor 3FM) in 2008.

Vertel ik mensen dat ik bezig ben met het maken van een podcast over Suske en Wiske, dan krijg ik verschillende (positieve) reacties. De grote vraag die regelmatig opdoemt is: “Waarom een podcast over Suske en Wiske?”

Suske en Wiske en De Perfecte Podcast

Allereerst: er was nog geen podcast over Suske en Wiske. Podcasting staat aan de vooravond van een grote ontwikkeling, waarbij er al snel wordt gekeken naar zwaardere onderwerpen. Nieuwsmakers buitelen over elkaar om dagelijks een podcast te maken waarin zij keuvelen over nieuwsfeitjes. Juist de podcasts die een niche onderwerp kiezen en dat uitpluizen staan mij enorm aan.

Aangezien ik de behoefte voelde ‘iets’ te maken vanuit mijzelf, over een onderwerp wat dicht bij mij staat, kwam ik gaandeweg op dit idee uit. Een podcast waarin ik terugblik op de enorme geschiedenis van Suske en Wiske, het heden en de toekomstbestendigheid van de strip. Samen met liefhebbers, kenners en makers belicht ik de strip die voor velen verbonden is met hun jeugdherinneringen.

Zo bespreek ik bijvoorbeeld met Micha van Hoorn het ‘waarom’ van deze podcastreeks. Net als ikzelf is Micha groot geworden met Suske en Wiske en verzamelde hij er lustig op los als kind. Wat hij op mij voor heeft is dat hij in de jaren tachtig een keer thuis te gast is geweest bij Willy Vandersteen. Hoe dat bezoek verliep hoor je in de eerste aflevering van De Perfecte Podcast.

Willy Vandersteen aan het werk onder toeziend oog van een fan
Micha (inclusief Suske en Wiske pen aan zijn broek) te gast in de tekenkamer van Willy Vandersteen

Volg De Perfecte Podcast ook op Facebook, Instagram en Twitter.

De Perfecte Podcast op Patreon

Er gaat veel tijd zitten in het maken van deze podcastreeks. Niet alleen in research en het lezen van al die geweldige Suske en Wiske avonturen. Ook in de apparatuur en de hosting van de podcasts en website. En niet te vergeten de vele ritten heen en weer door Nederland en België om de gesprekken op te nemen.

Suske en Wiske - De Perfecte Podcast

Vind je dit nou een mooi initiatief en wil je graag meer horen, dan kan je mij steunen in het maken van meer afleveringen. Via mijn Patreon pagina kan je een blijk van waardering geven in de vorm van een donatie. Elke bijdrage wordt enorm op prijs gesteld.

Als eeuwige dank noem ik je in de eerstvolgende podcast als een van ‘De Wilde Weldoeners’.

Lezersvragen:

Heb je een prangende vraag over Suske en Wiske, Willy Vandersteen of de studio, laat dan weten aan wie je hem wilt stellen en wat de vraag precies is. Misschien kan ik hem dan voorleggen aan de persoon in kwestie. Je kan ook een audioberichtje sturen!

   

  2 antwoorden op “Waarom een podcast over Suske en Wiske?”

  1. Leuk Koen! Ik kijk uit naar de eerste aflevering! (Zelf bracht ik elke lunchpauze van de lagere school door met een tosti en een S&W omnibus op mijn schoot, dus deze fan gaat luisteren!)

   1. De Lecturama reeks! Die hadden mijn achterburen. Balend van het abonnement, want duur, maar te leuk om op te zeggen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *