Undercover acteur Tom Waes in Suske en Wiske

Terwijl Netflix wekelijks nieuwe afleveringen van de misdaadserie ‘Undercover’ online zet, blader ik nog eens door een van de SOS Kinderdorpen verhalen van Suske en Wiske. Wat is de link tussen Tom Waes en deze reeks bijzondere strips?

Tom Waes, die in de Netflix serie bekend staat als Bob, Peter en Steve, speelt een undercoveragent. Je zou al snel kunnen denken dat die naam Bob de link is. Immers, Suske werd ook Bob genoemd in de Franse, Engelse, Indonesische, Italiaanse, Perzische, Portugese, Spaanse en Swahili versie van de strip. Toch is het te makkelijk om zo een verband te leggen tussen de populaire bingewatch reeks… en ‘Undercover’.  (See what I did there?)

Er is dus een andere link die de twee verbindt. En een redelijk recente, want in 2015 schrijft Tom Waes het scenario voor een Suske en Wiske verhaal, waarin hij zelf meespeelt.

Tom Waes Netflix Dos Cervezas De Spitse Bergen SOS Kinderdorpen

Tom Waes in De Spitse Bergen

Voordat Tom Waes Netflix domineert en met Anna Drijver probeert Frank Lammers in de vol te lokken, maakt hij ‘Reizen Waes‘. Een reeks programma’s waarin hij als de Louis Theroux van de Lage Landen de wereld over reisde en de verhalen van bijzondere mensen belichtte. Dit programma werd uitgezonden door Één en in Nederland door de VPRO. Een reislustig type dus, die geen uitdaging uit de weg gaat. Hij acteert, regisseert en heeft zelfs in 2010 een Vlaamse zomerhit op zijn naam gezet:

Zo ook in De Spitse Bergen. Vanaf 2015 verschenen er meerdere Suske en Wiske verhalen in een samenwerking met SOS Kinderdorpen. Een non-profit organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen die geen familie of veilig onderkomen meer hebben. Zij vroegen BN-ers en BV-ers om samen met bekende striptekenaars een  eigen interpretatie van Suske en Wiske te maken. Waes werd gekoppeld aan Charel Cambré en samen maakten ze De Spitse Bergen.

Ook Frank Lammers, ‘Ferry’ in ‘Undercover’, heeft een link met Suske en Wiske. Hij is in de Nederlandse versie van de 3D animatiefilm ‘De Texas Rakkers’ uit 2010 te horen als de stem van Lambik:

Suske en Wiske en SOS Kinderdorpen

Er zijn meer albums verschenen in de SOS Kinderdorpen reeks. Zo maakte Gerben Valkema samen met Guus Meeuwis De Grandioze Gitaar, werkte Aaf Brandt Corstius met Gerard Leever aan De Pientere Pop en is comedian en podcastmaker Alex Agnew de schrijver van De Groffe Grapjas.

Er zijn in totaal 12 albums gemaakt. Zes met Belgische schrijvers en tekenaars en zes met Nederlandse makers.

SOS Kinderdorpen Suske en Wiske

Sander Lantinga wil een Suske en Wiske maken

Mocht er ooit een derde reeks worden gemaakt, dan staat Sander Lantinga klaar om een verhaal te maken. Hij gaf in ons gesprek over strips aan dat hij geen moment zou aarzelen om een spannend avontuur samen te stellen. Op de vraag wat hij zou doen moest hij nog even broeden. Maar zolang het een hypothetische vraag is, geeft hij nog even de tijd.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Sander Lantinga Suske en Wiske De Perfecte Podcast radio 538

Mocht je zelf ooit die vraag voorgelegd krijgen, heb jij dan al een verhaallijn paraat? En weet je ook welke elementen er zeker in moeten voorkomen?  Ik zou er denk ik een undercoveragent in laten voorkomen. Waes. Tom Waes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *