Suske en Wiske fan art door tekenaars

Zoek je op Instagram op #suskeenwiske, dan gaat er een wereld voor je open. Niet alleen tref je stapels rode boekjes en posts van liefhebbers, maar je komt ook enorm veel fan art tegen. Wat blijkt: Suske en Wiske blijkt voor veel striptekenaars een bron van inspiratie te zijn geweest. Er staat dan ook wat Suske en Wiske fan art voor je op een rij.
Spotify openen iTunes openen Soundcloud openen Google Podcasts openen

Bij iedere repetitie of schriftelijke overhoring tekende ik, opduikend vanachter het logo van de middelbare school waar ik op zat, het hoofd, de handen en de voeten van Wiske. Nu duurde mijn middelbare school carrière iets langer dan voorzien, dus dat zullen honderden Wiske’s zijn geweest door de jaren heen. Niet iets om over naar huis te schrijven, maar het geeft wel aan dat ook voor een tekenleek zoals ik er een versimpelde manier was om mijn liefde voor de strip tot uiting te laten komen.

Suske en Wiske fan art
Het Comenius College in Hilversum had twee keer de C als logo. Daarachter tekende ik dan steevast een kleine Wiske.

Suske en Wiske fan art

Generatiegenoten en scholieren voor en na mij deden waarschijnlijk hetzelfde of meer, want ik ben op flink wat Suske en Wiske fan art gestuit het afgelopen jaar. Dat wil ik graag met jullie delen, want veel van de tekenaars verdienen een podium, hoe klein ook.

  1. Jolle de Wit

Toen we nog samenwerkten bij de NPO wist ik wel dat Jolle de Wit een grafisch talent bezat en hij wist me al vaker te verbazen met zijn vaardigheid. Nu hij ook nog Suske en Wiske karakters is gaan omzetten naar zijn waanzinnig knappe stijl, ben ik er helemaal van overtuigd: een pluim voor die man! Ik voorzie een avondvullende kinderfilm én een pretpark in de buurt van Antwerpen met Suske en Wiske fan art designs van Jolle in de toekomst.

https://www.instagram.com/p/B-hfug6jmJt/

https://www.instagram.com/p/B-cc9tij19c/

2. Mario Boon

Voor opnames van De Perfecte Podcast liep ik in augustus 2019 over het Kamper Stripspektakel. Daar waren meer dan 80 tekenaars aanwezig om hun albums te signeren voor fans. Nu was mijn focus voornamelijk gericht op Suske en Wiske zaken, dus liep ik argeloos voorbij een tafel waar een tekenmap op de hoek open lag.

De onmiskenbare outfit van Lambik uit Het Bevroren Vuur ving meteen mijn oog en ik zag dat de tekenaar zijn best had gedaan op meerdere Suske en Wiske karakters van weleer. Het was het werk van striptekenaar en illustrator Mario Boon.

https://www.instagram.com/p/BqQNHEmBBsP/

https://www.instagram.com/p/BsgcOkLBnNr/

3. Ashwin Visser

Enkele maanden geleden werd er door Metro een special gemaakt over mensen die een bijzonder jaar achter de rug hadden en ik werd daarvoor geïnterviewd. Om aan te geven wat er zoal was gebeurd, putten ze voor beeldmateriaal uit foto’s van mijn instagram account. Daar had ik net een ongelooflijk mooi cadeautje van Ashwin Visser gepost. Hij maakte een Suske en Wiske fan art tekening van mij bij Studio Vandersteen. Klankentapper en al. Nu is het geen wonder dat hij dat kan, want hij maakt de strip Sir Rouge en is een begenadigd tekenaar.

https://www.instagram.com/p/B5DoE_CC9H3/

4. Wouter Winter

Toen ik begon met het maken van de podcast, startte ik eerst met het aanmaken van social media accounts. Wouter was een van de eerste volgers op instagram en heeft sindsdien trouw met likes en reacties gestrooid. Het duurde even voor ik doorhad dat hij zelf ook een getalenteerd tekenaar is, zoals hij met deze interpretatie van Suske en Wiske laat zien.

https://www.instagram.com/p/B32GX0LJRe0/

5. Tom Metdepenningen

Een klinkende naam die ik vaak voorbij zag komen op accounts die ik ook volgde. Een mede-stripliefhebber, dacht ik. Tot er ineens tekeningen van zijn hand opdoken en ik doorhad met een maker van doen te hebben. Voor het 75-jarig bestaan van Suske en Wiske tekende hij deze prachtige interpretatie van Rikki en Wiske:

https://www.instagram.com/p/B-XidN-BhYz/

6. Jack Moonen

Je hebt fans en je hebt FANS! Jack Moonen is een icoon in de Suske en Wiske verzamelaarswereld. Niet alleen weet hij ongelooflijk veel te vertellen over onze Vlaamse vrienden, maar hij weet hen ook nog te tekenen in de stijl die Vandersteen hanteerde eind jaren veertig, begin jaren vijftig.

https://www.instagram.com/p/BqHVNjFDdJn/

Toen Vandersteen overleed in 1990 sierde een tekening van zijn hand de achterkant van de Versus, het blaadje van De Fameuze Fanclub.  Marc Verhaegen vereeuwigde hem zelfs als de profeet Jackov Nenoom in De Kus van Odfella en De Laatste Vloek.

7. Senor Colomo

Maker van schitterend schilderwerk op Instagram en luisteraar van de podcast. Senor Colomo, die ook prachtig sierletterwerk doet, stuurde mij op een avond een berichtje waarin hij aangaf het tekenpotlood weer eens voor een andere hobby op te hebben gepakt. En toen plofte deze pagina met Lambik schetsen in mijn DM.

Julio Colomo Senor Colomo
Senor Colomo heeft een aardige Lambik in de vingers!

8. Bert Dijkhuis

Op het instgram account van Bert Dijkhuis vind je guitige miniatuurtjes van bekende karakters uit de strip- en tekenfilmwereld. Zo ook deze koddige Lambik.

https://www.instagram.com/p/CFGuNzYpcxH/

9. Sketchvlogger

“Maar dat zijn allemaal bekende tekenaars!” zei Emile (a.k.a. Sketchvlogger) toen ik hem vroeg of zijn tekeningen in dit bericht mochten komen te staan. Daar passen zijn interpretaties van de Suske en Wiske karakters in mijn ogen prima tussen. Geef hem wat likes op zijn tekeningen om te laten zien dat je het daar mee eens bent.

https://www.instagram.com/p/CGK3zWJljGu/

https://www.instagram.com/p/CGQB4nxFTkt/

https://www.instagram.com/p/CGQIOVVlxz2/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *