Lambik heeft op een blauwe maandag nog bombardon gespeeld, maar wat heeft de rest van de familie eigenlijk met muziek? Vrij veel zelfs. Er komen meerdere nummers uit de Top 2000 van NPO Radio 2 voor in Suske en Wiske verhalen. Hieronder zie je een greep uit de liedjes die ooit in albums voorkwamen.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen
Toen ik in 2004 stage ging lopen bij NPO Radio 2 kreeg ik als hoofdtaak het schrijven van artiestenbio’s en songbio’s voor de Top 2000. Bij iedere plaat die werd gedraaid moest je online wat informatie kunnen vinden, dus dat was nog een flinke klus. Er is nogal wat muziek in de wereld.
Muziek in Suske en Wiske
Het leuke van zo’n hitlijst is dat je er enorm veel thematiek in kan ontwaren. En ook dat er, na lang en diepgravend onderzoek, enorm veel muziek verborgen is in Suske en Wiske verhalen. Dus bij deze een stemlijstje met muzikale verwijzingen naar onze striphelden.
Frans van Schaik – ‘Ketelbinkie’
Toch weer de drank. Lambik en Jerom zakken door als ze in Zeeland de delta-werken bezoeken. Dat wordt hen niet in dank afgenomen. Als ze aan ‘Ketelbinkie‘ beginnen is de maat vol en grijpt Sidonia in. Ze zingen het echter met zoveel overtuiging, dat het met is bijgebleven en ze een plekje in de lijst verdienen.
Rie Helmig – ‘Het Hutje Bij De Zee’
In ‘De Ringelingschat’ treedt Tante Sidonia op voor het hof van Xanten, waar koning Hagen Kartoffel de scepter zwaait. Ze kiest ervoor om ‘Het Hutje bij de Zee’ te zingen, wat een liedje is dat onder ander werd gezongen door de uit Hilversum afkomstige zangeres Rie Helmig (1921 – 2006).
Het album is overigens ook gebaseerd op muziek, ‘Der Ring Des Nibelungen’ van Richard Wagner. Maar dat is niet zo ‘Top 2000’ als deze kneiter van een hit.
Ook in latere albums zingt Sidonia dit levenslied veelvuldig. Zo laat ze met dit nummer haar stembanden onder andere trillen in ‘De Minilotten van Kokonera’, ‘Het Wondere Wolfje’ en ‘De Snikkende Sirene’. En ook Lambik waagt zich er een keer aan in ‘Het Bevroren Vuur’.
Reden te meer om het dit jaar op te nemen in jouw stemlijstje, toch?
Het repertoire van Sidonia is door de bank genomen sowieso wel wat volks van aard. Zo zingt ze bijvoorbeeld ook ‘Daar bij die molen’, een gouwe ouwe van Willy Derby. Derby was een populaire zanger ten tijde van het interbellum, de periode tussen de eerste en de tweede wereldoorlog.
Bobbejaan Schoepen – ‘De Lichtjes Van De Schelde’
Een Vlaams volksliedje, waar Vandersteen zo gek op was. Als ‘Sinjoor’, zoals de oud-Antwerpenaren worden genoemd, was hij verknocht aan zijn stad en kon hij liedjes als deze zeer waarderen. Bobbejaan Schoepen is de oprichter van het beroemde pretpark Bobbejaanland.
Little Richard – ‘Tutti Frutti’
Als eerbetoon aan de net gepensioneerde Paul Geerts werd er in 2002 een album gemaakt waarin zijn carrière bij Studio Vandersteen als basis werd genomen. Marc Verhaegen, de opvolger van Paul Geerts, verwerkte muziek uit de jeugd van Paul Geerts in het album, waaronder een aangepaste versie van ‘Tutti Frutti’, waarin ze de naam van de pensionado verwerkt.
Elvis Presley – ‘Blue Suede Shoes’
Net als ‘Tutti Frutti’ komt ook Blue Suede Shoes uit ‘De Verdwenen Verteller. Paul Geerts is van 1937 en was dus een generatiegenoot van Elvis Presley. Zijn muziek kan dan ook niet ontbreken in het album en Jerom draagt in een scene dan ook een paar blauwe schoenen, terwijl hij een bende geboefte oprolt.
Conny Froboess – ‘Zwei Kleine Italiener’
In ‘De Kaartendans’ (nummer 101) wil Wiske Suske overtuigen om haar te helpen. Dat doet ze door zich te verkleden als Conny Froboess, waar hij een zwak voor heeft. Ze zingt het liedje waarmee Froboess in 1962 meedoet aan het Songfestival en uiteindelijk op de zesde plek eindigt.
Muziek van de Beatles in de Top 2000
Vandersteen wist precies wat er speelde in de wereld en ook de muziek van de jaren zestig ging niet aan hem voorbij. Vooral de Beatles worden vaak aangehaald in de albums, waarvan je hieronder een kleine greep ziet.
De vraag wie er beter was, de Beatles of de Stones, is er ook in vergelijkbare vorm geweest met Hergé en Vandersteen. Doe hier jouw duit in het zakje.
Ook Marc Verhaegen greep terug op het oeuvre van de Fab Four. Hij verwerkte ‘Yellow Submarine’ van het album ‘Magical Mystery Tour’ uit 1967 in ‘De Slimme Slapjanus’ uit 1993 als De Gele Soepmarie. Een onderzeeër waarmee Suske en Wiske in de bloedbaan van Jerommeke op zoek gaan naar de reden van zijn krachtverlies.
Ramses Shaffy & Liesbeth List – ‘Pastorale’ en ‘Sammy’
Nare dromen en prettige dromen wisselen elkaar af in ‘De Dromendiefstal’. Niemand weet hoe dat kan, totdat blijkt dat buitenaardse wezens de aarde bezoeken om dromen te stelen. Op een avond ligt Wiske in bed te genieten van een droom, waarin ze een beroemde chansonnière is: Wisbeth List. Een mooi eerbetoon aan de zangeres die in 2020 helaas kwam te overlijden.
Bob Dylan – ‘Like A Rolling Stone’
In het Suske en Wiske album ‘De Kale Kapper’ kiest Jerommeke ervoor om zijn haren te laten groeien en om popzanger te worden. Als een ware Samson gelooft hij dat zijn kracht in zijn lange haar zit. Door een tijdreis komen ze terecht in het midden-oosten in de oudheid. Daar probeert Jerom een fort in te laten storten door met zijn krachtige stem ‘Like A Rolling Stone’ van Bob Dylan te zingen. Het kan ook het begin van ‘Dig it’ van De Beatles zijn geweest…
Garland Jeffreys – ‘Take Me To The Matador
Een van de mini-documentaires van de Top 2000 gaat over de New Yorkse zanger Garland Jeffreys. Het nummer ‘Take Me To The Matador‘ heeft in de vroege jaren tachtig waarschijnlijk aangestaan in Studio Vandersteen, want Paul Geerts verwerkte het in het album ‘De Perenprins’.
Dat viel overigens in de smaak bij Garland, die in september 2021 zelf ook reageerde op een tweet over zijn muzikale toevoeging aan de Suske en Wiske lexicon.
Garland Jeffreys moest eens weten! #thematador pic.twitter.com/B2rueYIvZE
— De Perfecte Podcast – Suske en Wiske (@perfectepodcast) September 26, 2021
The Doors – ‘LA Woman’
Het album ‘Heilig Bloed’ uit 2002 is rijkelijk gevuld met muzikale verwijzingen. Udo Ludo II, de assistent van slechterik Herr Frick Adel (verwijzing naar Herr Flick uit ‘Allo Allo’ en een frikadel), zingt in een scene meerdere nummers van Ramses Shaffy, maar verwijst ook naar een passage uit het nummer ‘LA Woman’ van The Doors: “Let’s change the mood from glad to sadness”
Vader Abraham – ‘T Kleine Café Aan De Haven’
Lambik is net als Vandersteen van de volksmuziek. ‘T Kleine Café aan de Haven’ van Vader Abraham past precies bij hem. Zo sterk zelfs, dat hij in ‘De Kleine Postruiter’ droomt van de in 2022 overleden Vader Abraham.
Pierre Kartner nam overigens als Vader Abraham ook ooit het nummer ‘Het Derde Been van Vandersteen‘ op. Whatever that may mean…
Hieronder zie je Pierre Kartner overigens samen met Paul Geerts op een bruiloft in de jaren tachtig. Het is dus niet geheel verwonderlijk dat hij een keer werd getekend door diezelfde Geerts.
The Blues Brothers – ‘”B” Movie Box Car Blues’
Lambik laat zich in het Suske en Wiske album ‘De Verdwenen Verteller’ heel kort zien in de kenmerkende kleding van Jake en Elwood Blues. En dat is voor mij al voldoende om een van de allerleukste films ooit een plekje te geven in deze lijst.
John Belushi was een grootheid en verdient het om hoog in de Top 2000 te blijven staan. Hun liveversie van ‘“B” Movie Box Car Blues‘, met het gitaarrifje van Matt Murphy aan het begin en het samenspel met Steve Cropper aan het eind, heeft geweldige tv opgeleverd bij SNL.
Danny de Munk – ‘Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen’
‘Suske de Rat’. Een van de betere Suske en Wiske albums uit de afgelopen twintig jaar, dat werd getekend door Dirk Stallaert. Het speelt zich af in de Amsterdamse Jordaan en Suske verkeert in een vergelijkbare situatie als Danny de Munk in de beroemde film uit 1984. Alleen vermoordt Suske Willeke van Ammelrooy niet, wat hem siert.
Sandra Kim – ‘J’Aime La Vie’
Dat Tante Sidonia van muziek houdt is al vroeg duidelijk. Ze zingt met grote regelmaat in de albums en in ‘De Jolige Joffer’ staat ze het nummer van Sandra Kim te kwelen, terwijl ze de was ophangt. Twee stratenmakers fluiten naar haar, maar als ze haar hoofd vanachter de schone was laat zien, haken de heren af.
Matthias Reim – ‘Verdammt Ich Lieb Dich’
Niet een regulier album, maar een verhaal in een vakantieboek van Suske en Wiske (‘Spruitje Voor Sprotje’) bevat wederom vele muzikale verwijzingen. De bewaker Cesar loopt met een walkman rond en heeft het over Madolla (met dubbel L inderdaad), over Prince en The King.
Hij beleeft er extra veel genoegen in om zijn collega’s te kwellen met ‘Verdammt Ich Lieb’ Dich‘ van Matthias Reim.
Guus Meeuwis – ‘Kedeng Kedeng’
Guus Meeuwis is een Suske en Wiske fan. There. I said it. En niet alleen is hij fan, hij heeft zelfs ooit het verhaal van een Suske en Wiske mogen schrijven! ‘De Grandioze Gitaar’, getekend door de Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema. Daarin speelt hij zelf ook een rolletje én is hij op een stuk perkament afgebeeld als een bard die in de middeleeuwen een liedje schrijft: ‘Kedengus kedengus’. Dat verdient toch vermelding, of niet?
Muse – Knights Of Cydonia
De spelfout moet de mannen van Muse vergeven worden. Ze spreken per slot van rekening geen Engels, dus die ‘Cy’ in plaats van ‘Si’ in Sidonia moeten we hen maar vergeven. Maar dat ze blijkbaar ooit ‘De Koning Drinkt’ hebben gelezen kan na het zien van het onderstaande plaatje als vanzelfsprekend worden beschouwd.
André Hazes Jr. – ‘Leef’
Dat ze met hun tijd meegaan kan Suske en Wiske niet ontzegd worden. Ze zingen zelfs nummers uit de recente hitlijsten meer. Suske is van het levenslied, want in ‘De Drakenprinter’ uit 2021 zingt hij bij het halen van de post het nummer ‘Leef’ van André Hazes Jr.
Henk Wijngaard – ‘Met De Vlam In De Pijp’
Niet alleen’ Hutje Bij De Zee’ zien we veelvuldig terug in de albums, maar ook ‘Met De Vlam In De Pijp’ van Henk Wijngaard komt vaker aan bod. Deze truckersklassieker inspireert voornamelijk Lambik, want we zien hem het nummer zingen in ‘Het Drijvende Dorp’ uit 1979 en beluisteren in ‘Paniek In Palermo’ uit 2004.
Het liedje dateert uit 1978, het jaar dat Paul Geerts aan het verhaal tekende. Geerts zat daarmee wederom bovenop de hitlijsten van zijn tijd.
Kaoma – ‘Lambada’
En weer een nummer dat actueel was in de tijd dat het verhaal werd getekend. Aan het eind van ‘De Bezeten Bezitter’, waarin Lambik als goudzoeker naar Brazilië trekt, wordt er gefeest op kosten van Theofiel Boemerang. Lambik en Sidonia dansen samen en ook Suske en Wiske laten de gooien hun heupen los op de beats van Kaoma’s Lambada.
Dat het liedje eigenlijk ‘Chorando se foi (Huilend ging hij weg)’ zijn de meesten van ons alweer vergeten over deze hit uit 1989.
Hydra – ‘Marietje’ in De Vinnige Viking
De Assense band Hydra (o.a. bekend van ‘Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is’) stond in 1975 drie weken op nummer 1 in de Nationale Hitparade met ‘Marietje (Want In Het Bos Daar Zijn De Jagers)‘.
Kwaliteit komt altijd bovendrijven en dus gonsde dit pareltje uit de Nederpopgeschiedenis ook voorbij de Belgische grens tot in Kalmthout. Daar stond de radio ook altijd aan tijdens het tekenen en zo verwerkte Paul Geerts dit stukje cultureel erfgoed in ‘De Vinnige Viking’.
Spot je zelf nog meer liedjes in een van de verhalen? Laat het weten en ik zet het nummer erbij.
In “De Bezeten Bezitter” uit 1989 wordt de grote hit van dat jaar, de Lambada van Kaoma, een aantal keer aangehaald.
Hydra – Marietje
De vinnige Viking blz 21
In het bos daar zijn de ja-a gers hali halo