Suske en Wiske en de Top 2000 Muziek

Lambik heeft op een blauwe maandag nog bombardon gespeeld, maar wat heeft de rest van de familie eigenlijk met muziek? Vrij veel zelfs. Er komen meerdere nummers uit de Top 2000 van NPO Radio 2 voor in Suske en Wiske verhalen. Hieronder zie je een greep uit de liedjes die ooit in albums voorkwamen.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Toen ik in 2004 stage ging lopen bij NPO Radio 2 kreeg ik als hoofdtaak het schrijven van artiestenbio’s en songbio’s voor de Top 2000. Bij iedere plaat die werd gedraaid moest je online wat informatie kunnen vinden, dus dat was nog een flinke klus. Er is nogal wat muziek in de wereld.

Muziek in Suske en Wiske

Het leuke van zo’n hitlijst is dat je er enorm veel thematiek in kan ontwaren. En ook dat er, na lang en diepgravend onderzoek, enorm veel muziek verborgen is in Suske en Wiske verhalen. Dus bij deze een stemlijstje met muzikale verwijzingen naar onze striphelden.

Frans van Schaik – ‘Ketelbinkie’

Toch weer de drank. Lambik en Jerom zakken door als ze in Zeeland de delta-werken bezoeken. Dat wordt hen niet in dank afgenomen. Als ze aan ‘Ketelbinkie‘ beginnen is de maat vol en grijpt Sidonia in. Ze zingen het echter met zoveel overtuiging, dat het met is bijgebleven en ze een plekje in de lijst verdienen.

Het Delta-Duel Frans van Schaik Ketelbinkie muziek smartlap
Toen wij van Rotterdam vertrokken… op de Edam, een ouwe schuit. Met kakkerlakken in ’t midscheeps en rattennesten in ’t vooruit. Toen hadden wij een kleine jongen als ketelbink bij ons aan boord, die voor de eerste keer naar zee ging en nooit van haaien had gehoord.

Rie Helmig – ‘Het Hutje Bij De Zee’

In ‘De Ringelingschat’ treedt Tante Sidonia op voor het hof van Xanten, waar koning Hagen Kartoffel de scepter zwaait. Ze kiest ervoor om ‘Het Hutje bij de Zee’ te zingen, wat een liedje is van de uit Hilversum afkomstige zangeres Rie Helmig (1921 – 2006).

Het album is overigens ook gebaseerd op muziek, ‘Der Ring Des Nibelungen’ van Richard Wagner. Maar dat is niet zo Top 2000 als deze kneiter van een hit.

Ook in latere albums zingt Sidonia dit levenslied veelvuldig. Zo laat ze met dit nummer haar stembanden onder andere trillen in ‘De Minilotten van Kokonera’, ‘Het Wondere Wolfje’ en ‘De Snikkende Sirene’. En ook Lambik waagt zich er een keer aan in ‘Het Bevroren Vuur’. 

Reden te meer om het dit jaar op te nemen in jouw stemlijstje, toch?

'Het Bevroren Vuur' Hutje bij de Zee Rie Helmig Suske en Wiske Sidonia Lambik De Perfecte Podcast NPO Radio 2 Top 2000
Naast een zangstem blijkt Lambik ook nog eens vaardig te zijn op de luit. Een kwaliteit die tot dan toe nog niet eerder naar voren was gekomen.

Het repertoire van Sidonia is door de bank genomen sowieso wel wat volks van aard. Zo zingt ze bijvoorbeeld ook ‘Daar bij die molen’, een gouwe ouwe van Willy Derby. Derby was een populaire zanger ten tijde van het interbellum, de periode tussen de eerste en de tweede wereldoorlog.

Daar Bij Die Molen Top 2000 Willy Derby voetbal EK WK Suske en Wiske De Minilotten van Kokonera

Bobbejaan Schoepen – ‘De Lichtjes Van De Schelde’

Een Vlaams volksliedje, waar Vandersteen zo gek op was. Als ‘Sinjoor’, zoals de oud-Antwerpenaren worden genoemd, was hij verknocht aan zijn stad en kon hij liedjes als deze zeer waarderen. Bobbejaan Schoepen is de oprichter van het beroemde pretpark Bobbejaanland.

Bobbejaan Schoepen - Zie Ik De Lichtjes van de Schelde Amoras Tante Sidonia Charel Cambré
Lambik heeft blijkbaar Bobbejaan Schoepens kraker ‘Zie Ik de Lichtjes Van De Schelde’ als ringtone

Little Richard – ‘Tutti Frutti’

Als eerbetoon aan de net gepensioneerde Paul Geerts werd er in 2002 een album gemaakt waarin zijn carrière bij Studio Vandersteen als basis werd genomen. Marc Verhaegen, de opvolger van Paul Geerts, verwerkte muziek uit de jeugd van Paul Geerts in het album, waaronder een aangepaste versie van ‘Tutti Frutti’, waarin ze de naam van de pensionado verwerkt.

Little Richard - Tutti Frutti Top 2000

Elvis Presley – ‘Blue Suede Shoes’

Net als ‘Tutti Frutti’ komt ook Blue Suede Shoes uit ‘De Verdwenen Verteller. Paul Geerts is van 1937 en was dus een generatiegenoot van Elvis Presley. Zijn muziek kan dan ook niet ontbreken in het album en Jerom draagt in een scene dan ook een paar blauwe schoenen, terwijl hij een bende geboefte oprolt.

Elvis Presley Blue Suede Shoes muziek Suske en Wiske Jerom De Verdwenen Verteller Marc Verhaegen

Conny Froboess – ‘Zwei Kleine Italiener’

In ‘De Kaartendans’ (nummer 101) wil Wiske Suske overtuigen om haar te helpen. Dat doet ze door zich te verkleden als Conny Froboess, waar hij een zwak voor heeft. Ze zingt het liedje waarmee Froboess in 1962 meedoet aan het Songfestival en uiteindelijk op de zesde plek eindigt.

Conny Froboess - Zwei Kleine Italiener Npo Radio 2 5 Evergreen top 1000
Of hij de Top 2000 haalt valt te betwijfelen. Maar misschien dat de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000 een optie is…

Muziek van de Beatles in de Top 2000

Vandersteen wist precies wat er speelde in de wereld en ook de muziek van de jaren zestig ging niet aan hem voorbij. Vooral de Beatles worden vaak aangehaald in de albums, waarvan je hieronder een kleine greep ziet.

De Gramme Huurling Beatles Lambik De Koddige Kater Beatles Lambik

De vraag wie er beter was, de Beatles of de Stones, is er ook in vergelijkbare vorm geweest met Hergé en Vandersteen. Doe hier jouw duit in het zakje.

Ook Marc Verhaegen greep terug op het oeuvre van de Fab Four. Hij verwerkte ‘Yellow Submarine’ van het album ‘Magical Mystery Tour’ uit 1967  in ‘De Slimme Slapjanus’ uit 1993 als De Gele Soepmarie. Een onderzeeër waarmee Suske en Wiske in de bloedbaan van Jerommeke op zoek gaan naar de reden van zijn krachtverlies.

Yellow Submarine Beatles Top 2000 Gele Soepmarie De Slimme Slapjanus Suske en Wiske

Ramses Shaffy & Liesbeth List – ‘Pastorale’ en ‘Sammy’

Nare dromen en prettige dromen wisselen elkaar af in ‘De Dromendiefstal’. Niemand weet hoe dat kan, totdat blijkt dat buitenaardse wezens de aarde bezoeken om dromen te stelen. Op een avond ligt Wiske in bed te genieten van een droom, waarin ze een beroemde chansonnière is: Wisbeth List. Een mooi eerbetoon aan de zangeres die in 2020 helaas kwam te overlijden.

Liesbeth List Wisbeth List De Dromendiefstal

Bob Dylan – ‘Like A Rolling Stone’

In het Suske en Wiske album ‘De Kale Kapper’ kiest Jerommeke ervoor om zijn haren te laten groeien en om popzanger te worden. Als een ware Samson gelooft hij dat zijn kracht in zijn lange haar zit. Door een tijdreis komen ze terecht in het midden-oosten in de oudheid. Daar probeert Jerom een fort in te laten storten door met zijn krachtige stem ‘Like A Rolling Stone’ van Bob Dylan te zingen. Het kan ook het begin van ‘Dig it’ van De Beatles zijn geweest…

Suske en Wiske - De Kale Kapper - Jerommeke - Like a rolling stone Bob Dylan Rolling Stones Beatles
Jerom waant zich in De Kale Kapper zo onkwetsbaar Samson dankzij zijn lange (Beatles) haar.

Garland Jeffreys – ‘Take Me To The Matador

Een van de mini-documentaires van de Top 2000 gaat over de New Yorkse zanger Garland Jeffreys. Het nummer ‘Take Me To The Matador‘ heeft in de vroege jaren tachtig waarschijnlijk aangestaan in Studio Vandersteen, want Paul Geerts verwerkte het in het album ‘De Perenprins’.

Dat viel overigens in de smaak bij Garland, die in september 2021 zelf ook reageerde op een tweet over zijn muzikale toevoeging aan de Suske en Wiske lexicon.

The Doors  – ‘LA Woman’

Het album ‘Heilig Bloed’ uit 2002 is rijkelijk gevuld met muzikale verwijzingen. Udo Ludo II, de assistent van slechterik Herr Frick Adel (verwijzing naar Herr Flick uit ‘Allo Allo’ en een frikadel), zingt in een scene meerdere nummers van Ramses Shaffy, maar verwijst ook naar een passage uit het nummer ‘LA Woman’ van The Doors: “Let’s change the mood from glad to sadness”

Ramses Shaffy - Zing Vecht Huil Bid Lach Werk en Bewonder Suske en Wiske muziek

Ramses Shaffy - Sammy Suske en Wiske

The Doors LA Woman Muziek Suske en Wiske

Vader Abraham – ‘T Kleine Café Aan De Haven’

Lambik is net als Vandersteen van de volksmuziek. ‘T Kleine Café aan de Haven’ van Vader Abraham past precies bij hem. Zo sterk zelfs, dat hij in ‘De Kleine Postruiter’ droomt van de in 2022 overleden Vader Abraham.

Vader Abraham Pierre Kartner Kleine Cafe aan de haven smurfenlied

Pierre Kartner nam overigens als Vader Abraham ook ooit het nummer ‘Het Derde Been van Vandersteen‘ op. Whatever that may mean…

Hieronder zie je Pierre Kartner overigens samen met Paul Geerts op een bruiloft in de jaren tachtig. Het is dus niet geheel verwonderlijk dat hij een keer werd getekend door diezelfde Geerts.

Pierre Kartner Suske en Wiske Vader Abraham Paul Geerts
Pierre Kartner met Paul Geerts op een bruiloft in de jaren tachtig. Tussen hen in zie je Rinus Francken, de tuinman van Vandersteen, die ook voorkomt in ‘De Belhamel-Bende’.

The Blues Brothers – ‘”B” Movie Box Car Blues’

Lambik laat zich in het Suske en Wiske album ‘De Verdwenen Verteller’ heel kort zien in de kenmerkende kleding van Jake en Elwood Blues. En dat is voor mij al voldoende om een van de allerleukste films ooit een plekje te geven in deze lijst. 

Blues Brothers Suske en Wiske muziek Top 2000

John Belushi was een grootheid en verdient het om hoog in de Top 2000 te blijven staan. Hun liveversie van ‘“B” Movie Box Car Blues‘, met het gitaarrifje van Matt Murphy aan het begin en het samenspel met Steve Cropper aan het eind, heeft geweldige tv opgeleverd bij SNL.

Danny de Munk – ‘Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen’

‘Suske de Rat’. Een van de betere Suske en Wiske albums uit de afgelopen twintig jaar, dat werd getekend door Dirk Stallaert. Het speelt zich af in de Amsterdamse Jordaan en Suske verkeert in een vergelijkbare situatie als Danny de Munk in de beroemde film uit 1984. Alleen vermoordt Suske Willeke van Ammelrooy niet, wat hem siert. 

Danny de Munk - Ciske de Rat - Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen Muziek

Sandra Kim – ‘J’Aime La Vie’

Dat Tante Sidonia van muziek houdt is al vroeg duidelijk. Ze zingt met grote regelmaat in de albums en in ‘De Jolige Joffer’ staat ze het nummer van Sandra Kim te kwelen, terwijl ze de was ophangt. Twee stratenmakers fluiten naar haar, maar als ze haar hoofd vanachter de schone was laat zien, haken de heren af.

Sandra Kim - 'J'Aime La Vie' songfestival De Jolige Joffer muziek

Matthias Reim – ‘Verdammt Ich Lieb Dich’

Niet een regulier album, maar een verhaal in een vakantieboek van Suske en Wiske (‘Spruitje Voor Sprotje’) bevat wederom vele muzikale verwijzingen. De bewaker Cesar loopt met een walkman rond en heeft het over Madolla (met dubbel L inderdaad), over Prince en The King.

Spruiten voor Sprotje Matthias Reim Verdammt Ich Lieb' Dich Top 2000 Muziek

Hij beleeft er extra veel genoegen in om zijn collega’s te kwellen met ‘Verdammt Ich Lieb’ Dich‘ van Matthias Reim.

Guus Meeuwis – ‘Kedeng Kedeng’

Guus Meeuwis is een Suske en Wiske fan. There. I said it. En niet alleen is hij fan, hij heeft zelfs ooit het verhaal van een Suske en Wiske mogen schrijven! ‘De Grandioze Gitaar’, getekend door de Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema. Daarin speelt hij zelf ook een rolletje én is hij op een stuk perkament afgebeeld als een bard die in de middeleeuwen een liedje schrijft: ‘Kedengus kedengus’. Dat verdient toch vermelding, of niet?

Guus Meeuwis 'Kedeng Kedeng' Per spoor Suske en Wiske De Grandioze Gitaar Gerben Guus Meeuwis De Grandioze Gitaar Gerben Valkema

Muse – Knights Of Cydonia

De spelfout moet de mannen van Muse vergeven worden. Ze spreken per slot van rekening geen Engels, dus die ‘Cy’ in plaats van ‘Si’ in Sidonia moeten we hen maar vergeven. Maar dat ze blijkbaar ooit ‘De Koning Drinkt’ hebben gelezen kan na het zien van het onderstaande plaatje als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Muse Knights Of Cydonia Sidonia Suske en Wiske NPO Radio 2 Top 2000

André Hazes Jr. – ‘Leef’

Dat ze met hun tijd meegaan kan Suske en Wiske niet ontzegd worden. Ze zingen zelfs nummers uit de recente hitlijsten meer. Suske is van het levenslied, want in ‘De Drakenprinter’ uit 2021 zingt hij bij het halen van de post het nummer ‘Leef’ van André Hazes Jr.

André Hazes Jr. Leef alsof het je laatste dag is pak alles wat je kan Suske en Wiske

Spot je zelf nog meer liedjes in een van de verhalen? Laat het weten en ik zet het nummer erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *