Suske en Wiske & De Poenschepper verfilmd

Dat Suske en Wiske fans fanatiek zijn was ik inmiddels wel achter. Maar zo fanatiek dat ze 12 jaar steken in het verfilmen van Suske en Wiske & De Poenschepper? Dat had ik nog niet eerder gezien. Toch is dat nu met het verschijnen van de fanfilm van De Poenschepper werkelijkheid geworden

>> Naar alle afleveringen van De Perfecte Podcast

Andries Kooijman, een Hilversumse regisseur en tv-maker, zag de verfilming van De Duistere Diamant uit 2004 en dacht: ‘Dat kan ik beter.’ En zo begon een cinematografisch avontuur dat meer dan tien jaar duurde. Samen met een groep vrienden, engelengeduld en een green screen, waarmee iedere locatie kon worden nagebootst, werkt Andries jarenlang aan het verwezenlijken van deze fanfilm.

De teksten en plaatjes uit het verhaal worden voor 98% procent gevolgd, waarmee de gelijkenis met het album groot is. De film is op 12 januari 2020 eenmalig vertoond in Vue Hilversum. EenVandaag maakte een item over het 75-jarig bestaan van Suske en Wiske in hun uitzending, met o.a. Han Peekel en ondergetekende erin.

Suske en Wiske & De Poenschepper

Veel mensen weten dat het hier gaat om het eerste album uit de vierkleurenreeks. Dat betekent dat het ook het eerste Suske en Wiske album was dat niet in oranje / wit verscheen en dus in full color. Het kwam uit in 1967 en staat bovenaan de lijst met albumtitels als je achterop de oudere albums kijkt. Hij is echter genummerd met 67.

De Poenschepper

Belzabel (een verbastering van Beëlzebub) en Mazoetan (mazoet is stookolie die in oudere huizen in België nog steeds in gebruik is) zijn de antagonisten van het verhaal. Deze twee demonische figuren weten Lambik over te halen om, in ruil voor een carrière als succesvolle zakenman, een duivels contract te tekenen. Een speciale computer zorgt voor de aanwas van business en geld.  Daarvoor moet het echter wel gevoed worden met het kloppen van een mensenhart. Met behulp van de landloper Fantamoer lukt het Lambik het contract verbreken.

Fantamoer uit De Poenschepper
De landloper Fantamoer is een engelachtige verschijning die de strijd aangaat met Mazoetan en Belzabel

Het verhaal is geïnspireerd op de sage van Faust, die een pact met de duivel zou hebben gesloten. Het doet verder ook denken aan het verhaal van gitarist Robert Johnson. Die verkocht op de crossroads in Greenwood, Mississippi zijn ziel aan de duivel in ruil voor begenadigd gitaarspel.

>> Meer over Suske en Wiske in de media
>> Naar de afleveringen van De Perfecte Podcast

Draag bij aan De Perfecte Podcast en wordt Patron: wordt Patron!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *