Op stap met Suske en Wiske in Antwerpen

Zoek je nog een mooi dagje uit voor deze zomervakantie? Dan is dit de ideale bestemming om samen met de kinderen naar toe te gaan. Deze plek staat bol van de historische plekken, terrasjes én cultuur…  Het is Suske en Wiske in Antwerpen!

Geen Franse campings, vliegreizen naar Griekse eilanden of pizza’s eten in de Italiaanse laars deze zomer? Geen punt! Met een korte rit over de Belgische grens heb je een heerlijk dagje uit te pakken. Neem je Suske en Wiske in Antwerpen als leidraad, dan kan je met het grootste gemak je dag vullen in deze schitterende stad.

Tip: maak gebruik van de geweldige Velo fietsen die door de stad verspreid staan. Voor een paar euro kan je een dag lang kriskras de stad doorkruisen.

Het Suske en Wiske Museum in Kalmthout

De geboortegrond van vele verhalen ligt aan de Beauvoislaan in Kalmthout. Daar staat de voormalige woning van Willy Vandersteen en boven de garages bevond zich jarenlang Studio Vandersteen. Sinds 1997 is het gebouw in gebruik als Kindermuseum en in 2019 is het na een grondige verbouwing heropend in de nieuwe stijl.

Een interactief parcours door het gebouw leert jong en oud op humoristische en speelse wijze hoe een strip gemaakt wordt.  Een absolute aanrader om je bezoek aan Antwerpen mee te beginnen.

Reserveer hier je toegangsbewijzen

Willy Vandersteen tekentafel Suske en Wiske museum
In het hernieuwde Suske en Wiske museum is de werkkamer van Willy Vandersteen weer in ere hersteld.

Bijkomend voordeel aan het bezoek aan Kalmthout is dat aan het eind van de straat Station Heide te vinden is. Een prima plek om gratis te parkeren en vervolgens de trein te nemen die je in het hart van Antwerpen afzet.

Station Heide in De Belhamel Bende
Station Heide in De Belhamel Bende. Het huidige kantoor van Studio Vandersteen ligt pal aan de overkant.

Suske en Wiske in Antwerpen Zoo

Een werkelijk prachtige dierentuin in het hart van de stad. Gelegen pal naast het majestueuze Centraal Station is het ook nog eens makkelijk te bereiken. Kom je net met de trein vanuit Kalmthout, dan kan je je reistas nog prima stallen in een kluisje in het station. Van alle gemakken voorzien. Maar waarom zou je als Suske en Wiske fan eigenlijk de Zoo in moeten?

Stadswandeling Antwerpen Suske en Wiske De Perfecte Podcast Antwerpse René Rosseels Zoo
Vandersteen was erbij in 1979, samen met zijn tweede vrouw en enkele medewerkers van Studio Vandersteen.

Heb je vroeger Het Statige Standbeeld of De Adelijke Ark gelezen, dan weet je dat er in de dierentuin van Antwerpen een standbeeld staat van Suske en Wiske.  Beeldhouwer René Rosseel maakte het beeldje dat op 19 mei 1979 feestelijk werd onthuld.

Bestel hier je kaarten

De Adelijke Ark standbeeld Zoo Suske en Wiske in Antwerpen
Het avontuur van De Adelijke Ark begint en eindigt in de Zoo van Antwerpen

Suske en Wiske standbeeld Zoo Antwerpen De Perfecte Podcast Willy Vandersteen

Geboortehuis Willy Vandersteen aan het Stuivenbergplein

De stad weet dat ze met Antwerpenaar Willy Vandersteen goud in handen hebben. Deze ‘sinjoor’, iemand die geboren en getogen is in de stad, droeg zijn liefde voor de stad aan de Schelde fier uit, waar en wanneer hij maar kon. Er zijn dan ook meerdere eerbetonen aan Vandersteen en zijn geesteskinderen te vinden, verspreid door de stad.

Geboortehuis Willy Vandersteen
Het geboortehuis van Willy Vandersteen. In het album ‘De Koeiencommissie’ is dierenactivist Michel Vandenbosch te zien. Hij kocht 2003 in het geboortehuis van Vandersteen.

Ga je naar het Stuivenbergplein in de Antwerpse Seefhoek, dan zie je op de gevel van huisnummer 48 een plakaat hangen waarop te lezen staat dat Vandersteen er werd geboren. Het is ook terug te vinden in het album De 7 Schaken, dat Paul Geerts tekende als eerbetoon aan zijn leermeester en vriend.

Stuivenbergplein Suske en Wiske in Antwerpen

Saillant detail: op Vandersteens geboorteakte is te lezen dat Vandersteen echter geboren werd op nummer 49, het pand ernaast…

Muurschildering bij het Willy Vandersteenplein

Op een steenworp afstand (voor iemand die goed kan gooien) van het Stuivenbergplein is er in de passage tussen de Handelssteeg en het Willy Vandersteenplein een schitterende muurschildering gemaakt. Hierop is onder andere de teletijdmachine van professor Barabas te zien, Vandersteen zelf en ook de karakters die Paul Geerts tekende voor De 7 Schaken.

Suske en Wiske muurschildering Antwerpen

Muurschildering in De Korte Ridderstraat

Ga je vervolgens vanuit de Seefhoek wat meer naar het centrum van de stad, dan vind je in De Korte Ridderstraat een schitterende muurschildering van de (Op) Het Eiland Amoras cover.

Muurschildering Op Het Eiland Amoras Suske en Wiske in Antwerpen

De wandeling waard, mede ook omdat het zich in een mooie buurt van de stad bevind, waar je heerlijk kunt lunchen op het terras of een ‘bolleke’ kunt drinken. En heb je nou echt je wandelschoenen aan, dan kan je nog altijd overwegen om de brouwerij te bezoeken.

De Koninck bier Bolleke
Een ‘Bolleke’ is de bijnaam voor een De Koninck biertje, dat zijn naam te danken heeft aan het bolvormige glas waarin het geserveerd wordt.

Heb je nog niet geluncht en wil je dat ook in stijl doen? Wandel dan eens naar de chique wijk Zurenborg. Daar is aan het Tramplein 3/4 een heerlijk café gevestigd, die een geweldige lunch serveren.

Ze hebben de naam van het café volledig afgestemd op de locatie: Wattman! De Vlaamse benaming voor ’trambestuurder’.  Vandaar dat je er als Suske en Wiske fan een keer een broodje moet hebben gegeten.

Wattman Antwerpen tramplein 3/4 Zurenborg café lunchroom lunch Suske en Wiske Willy Vandersteen De Perfecte Podcast

Het Rubenshuis en De Raap van Rubens

Haaks op de immense winkelstraat De Meir ligt de Wapper. Niet de trawant van de Zwarte Madam, maar de gelijknamige straat waaraan het Rubenshuis ligt. Hier woonde en werkte een van de grootste Vlaamse schilders aller tijden als hij in de stad wilde verblijven.

Rubenshuis in Antwerpen

Hier werkt Lambik samen met een aantal leerlingen van Rubens, waaronder de schilder Jordaens. Paul Geerts tekende dit karakter naar het evenbeeld van zijn toenmalige zwager.

Schilder Jordaens in De Raep van Rubens

Op de achterkant van het album De Raap van Rubens, waarover Niels van der Made vertelt in afl. 2 van de podcast, is te zien dat Rubens ook een kasteel buiten de stad had. Dat was het kasteel van Elewijt, ook wel Het Steen genoemd. Dat is overigens niet hetzelfde als Het Steen aan de Schelde.

Rubens Aanbidding Door De Koningen Suske en Wiske in Antwerpen

Het schilderij van Rubens dat centraal staat in het album heet ‘De Aanbidding Der Wijzen’ en hangt nog steeds in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het is sinds januari 2023 weer in zijn volle glorie te bezichtigen.

Rubens Aanbidding door de Koningen KMSKA Antwerpen De Raap van Rubens Suske en Wiske rubensjaar Museum van de Schone Kunsten
‘Aanbidding Door De Koningen’ van Rubens is een imposant groot schilderij, zoals te zien is aan de rechterfoto, van een afstand genomen.

Kathedraal van Antwerpen en Een Hond van Vlaanderen

De Engelse schrijfster Marie Louise de la Ramée maakte een rondreis door België en schreef naar aanleiding daarvan in 1872, onder het pseudoniem Ouida, een boek over de straatarme, hardwerkende jongen Nello en zijn hond Patrasche. Het boek werd een succes in Japan en de VS en bezoekers stroomden toe om het Antwerpen van Ouida te zien. Er werden door de jaren heen meerdere speelfilms en animatiefilms rondom Een Hond van Vlaanderen gemaakt.

Behalve het schilderij van Peter Paul Rubens’ ‘De Kruisafneming’ in de Kathedraal was er in de stad zelf echter niet veel te zien. Antwerpen ziet kansen en maakt werk van het uitdragen van het verhaal. Er komt een standbeeldje in Hoboken, waar Nello vandaan kwam. Vandersteen wordt gevraagd om illustraties te leveren voor een heruitgave van het boek van Ouida.

Ouida Een Hond van Vlaanderen A Dog Of Flanders Het Dreigende Dinges

Paul Geerts besluit op zijn beurt in 1985 om het verhaal te verwerken in een Suske en Wiske avontuur en hij maakt Het Dreigende Dinges. Dat album werd ook in het Japans vertaald.

Hij werd in 2008 geïnterviewd voor een documentaire over het boek. Daarin vertelt Geerts hoe Japanners zich totaal niet konden vinden in zijn versie van het verhaal. Het was veel te droevig voor hun doen. En ook het standbeeld dat ter ere van Nello en Patrasche werd onthuld voldeed niet aan hun verwachtingen.

Standbeeld van Nello en Patrasche op de Handschoenmarkt

Inmiddels is er ook pal voor de Kathedraal op de Handschoenmarkt een beeld geplaatst van een slapende Nello en Patrasche. Het beeld is gemaakt door de kunstenaar Batist Vermeulen. Zo is er voor de Japanse toeristen, die toch altijd hopen een glimp van de magie van het boek op te vangen, nog iets om te fotograferen.

Nello en Patrasche Kathedraal Antwerpen

De wijk Hoboken, waar het verhaal van Nello en Patrasche zich ten dele voltrekt, heeft sinds de zomer van 2020 een unieke trekpleister. Bij de keerlus van tramlijn 10 staat een elektrahuisje, waarop tafereeltjes uit Het Dreigende Dinges zijn geschilderd. Daarmee eert de buurt de helden uit de literatuur en wordt het betonnen bouwwerk wat opgefleurd.

Muurschildering Hoboken Het Dreigende Dinges Suske en Wiske

De reus Antigoon, Salvius Brabo De Lange Wapper en Het Steen

Antwerpen dankt zijn naam aan de legende van Salvius Brabo (waar naar verluid de naam Brabant van afkomstig is). Deze Romeinse veldheer wilde graag naam voor zichzelf maken en hij nam het op tegen een reus die de Schelde teisterde. Hij versloeg de reus, hakte diens hand af en wierp hem in de Schelde. Op die plek werd de stad Antwerpen (Handwerpen) gesticht.

Salvius Brabo standbeeld Grote Markt Antwerpen Handwerpen

Op de Grote Markt staat een standbeeld dat naar dat verhaal verwijst en loop je daar vandaan naar de kade van de Schelde, dan stuit je op het beeld van Minerva. In het verhaal van De Zeven Schaken is zij de geliefde van Brabo.

Minerva Suske en Wiske De 7 Schaken Antwerpen Schelde

Wandel je langs de kade een stukje verder naar het noorden, dan kom je bij Het Steen. Dit is het oudste bewaard gebleven gebouw van Antwerpen en stamt uit 1200. In het album De Zwarte Madam  gaat de gelijknamige toverkol schuil in de kerkers van het pand. Ze is daar samen met haar helpers Kludde en Lange Wapper. Van laatstgenoemde folkloristische figuur staat een standbeeld pal naast het Steen.

Lange Wapper Antwerpen Het Steen Suske en Wiske

Red Star Line Museum

Loop je vervolgens nog verder door in Noorderlijke richting, dan kom je uit bij het Red Star Line Museum. Hier wordt de geschiedenis van de rederij weergegeven die Belgische migranten naar Amerika overbracht per schip. In het album ‘Sterrenrood’ van Luc Morjaeu en Peter van Gucht wordt dit in een spannend avontuur (inclusief Titanic knipoog) belicht.

Red Star Line Museum Suske en Wiske Antwerpen
In ‘Sterrenrood’ speelt een vermeende familiegeschiedenis van Sidonia en Wiske uit de doeken gedaan.

Museum Mayer van den Bergh en Dulle Griet

Vanaf de Kathedraal is het een klein stukje lopen via de Groenplaats en de Kammenstraat (waar je prima kunt shoppen) richting Oudaen. Hier is het museum Mayer van den Bergh gevestigd in een schitterend middeleeuws pand. Hier zijn Suske en Wiske zelf ook ooit binnen geweest, want binnen hangt het originele schilderij van Pieter Brueghels ‘Dulle Griet’.

Reserveer kaarten

Dulle Griet Pieter Brueghel Suske en Wiske in Antwerpen

Heb je het album ‘De Zeven Snaren’ gelezen, waarin Lambik de zeven werken van barmhartigheid toetst, dan is dit een aanrader. Het beeldje staat op een steenworp afstand van de Schouwburg en is een bezoekje (en het aankleden) waard.

Standbeeld De Zeven Snaren Suske en Wiske Antwerpen De Zeven Werken van Barmhartigheid
Ga je naar Antwerpen, dan vind je nabij het Stadspark een standbeeld van Marcel Courbier. Lambik kleedde het beeldje. Een voorbeeld dat ik in 2021 heb gevolgd.

Loop je vervolgens naar de nabijgelegen Lange Leemstraat dan kan je genieten van een maaltijd of drankje in Brasserie Lambik. Een plek waar Vandersteen ook kwam en waar nog een originele tekening hangt als bewijs van zijn aanwezigheid.

Stripwinkels BEO en Mekanik

De Suske en Wiske citytrip kan niet eindigen zonder een bezoek aan een stripwinkel en daarvoor ben je in Antwerpen op de juiste plek. Om de hoek van het Mayer van den Bergh museum zit een van de grootste stripwinkels van de stad, Beo. Zorg dat je een limiet op je pinpas en creditcard hebt, want deze winkel maakt enorm hebberig.

En ook Mekanik is een schitterende stripboekenwinkel, waar je als liefhebber watertandend langs de vele bakken en kasten vol boeken kunt lopen.

Stripwinkel Beo Mekanik

Stripwinkel Beo
Oude vaartstraat 16
2000, Antwerpen

Stripwinkel Mekanik
Sint Jacobsmarkt 37
2000, Antwerpen

Reserveer een hotel in Antwerpen

Naast de Suske en Wiske bezienswaardigheden is Antwerpen een heerlijke stad om in te verblijven. Met gezellige terrassen, bourgondische biertjes en uitstekende restaurants is het een ideaal uitje samen of met het gezin. Aarzel dan ook niet langer en reserveer nu alvast een hotel voor deze zomer:



Booking.com

3 antwoorden op “Op stap met Suske en Wiske in Antwerpen”

    1. Ik zag onlangs de foto’s in mijn telefoon en realiseerde me dat ik die nog moest toevoegen. Dank voor de herinnering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *