Hooikoorts redt Suske en Wiske

Heb je hooikoorts, dan zijn heb je het in het voorjaar vaak zwaar te verduren. Een sniffende, verstopte neus en jeukende, tranende ogen zijn de bijbehorende symptomen. Het is een schrale troost, maar je moet weten dat je medestanders hebt. Het overkomt de beste onder ons, want ook Jerommeke uit Suske en Wiske heeft last van hooikoorts.

Superkrachten ten spijt gaat ook Jerommeke voor de bijl als er pollen in de lucht hangen. We zien het steeds vaker terugkeren. Ook in de recente Suske en Wiske verhalen van Luc Morjaeu en Peter van Gucht. Zo niest hij de hele boel bij elkaar in ‘Het Gewiste Wiske‘ (353),  allemaal door hooikoorts. Hoewel… Hij heeft in dat album ook ineens een allergie voor honden en katten ontwikkeld, die hem parten lijkt te spelen.

Hooikoorts Jerom Jerommeke Suske en Wiske niezen De Perfecte Podcast Koen Maas

Over het algemeen is deze sterkste man van het Westelijk halfrond goed voorbereid. Hij neemt pilletjes tegen de allergische reactie. Maar als hij die vergeet, begint het hele verhaal weer van voren af aan.

Gelukkig weten onze vrienden deze zwakte ook steeds weer om te zetten in een kracht. Zoals Lambik ook weer doet in ‘Het Gewiste Wiske’.

Hooikoorts Suske en Wiske Jerommeke Het Gewiste Wiske
Een lichte kriebeling aan de neus is voldoende om het kanon in stelling te brengen…

De hooikoorts van Jerommeke

Ook Willy Vandersteen gaf zijn brute kracht al een kwetsbare achilleshiel. Want al in ‘Sjeik El-Rojenbiet‘ weet hij Jeroms allergie aan te boren als redmiddel in geval nood. Tot tweemaal toe.

Hooikoorts Jerommeke Jerom Suske en Wiske Sjeik El Rojenbiet De Perfecte Podcast

En ook in ‘De Perenprins‘ helpt een snotvalling van Jerom onze vrienden uit een penibele situatie. Ze worden aangevallen door de Nho-Zems (een paar rotte peren) en moeten een oplossing vinden. Jerom vraagt Lambik om snel met een grassprietje onder zijn neus te kriebelen, waarna hij een ouderwetse ‘WATSJAAA!’ eruitgooit. Een knappe prestatie overigens van Lambik om op zo’n korte termijn een grassprietje te vinden. Onze helden bevinden zich op dat moment in het verhaal namelijk middenin een woestijn.

Hooikoorts Jerommeke Suske en Wiske De Perfecte Podcast Jerommeke De Perenprins

De poezelige neus van Jerom blijkt sowieso erg gevoelig te zijn voor prikkels.  Niet alleen graspollen, maar ook peper geeft hem problemen. Zo blijkt ook uit het album ‘Tex en Terry‘ uit 1997, waarin Marc Verhaegen Jerom laat snakken naar frisse lucht. Wiske schopt een pepervaatje richting onze held en prompt is zijn sensitieve reukorgaan geactiveerd.

Het is gelukkig maar één van de weinige zwakke plekken van onze favoriete prehistorische krachtpatser. Overigens is hij niet alleen in zijn hooikoorts allergie. Want ook Suske heeft in ‘De Blikken Blutser‘ kortstondig last van een overprikkeld neusslijmvlies. Een album waar Charel Cambré het tekenwerk voor verzorgde en waarin hij een aantal van zijn collega’s tekende. Dat vertelde inkter en tekenaar Eric de Rop in ons gesprek voor de podcast.

Hooikoorts suske en wiske De Blikken Blutser De Perfecte Podcast Koen Maas Luc Morjaeu Peter van Gucht Eric de Rop
In het album De Blikken Blutser is Suske voor het eerst in de strip vatbaar voor de stuivende pollen

Voor zover we weten is er verder er niemand anders in de reeks met een vergelijkbare allergie. Al heeft Sidonia met haar zenuwaanvallen weer een heel ander probleem om mee te kampen.

Zenuwaanval Tante Sidonia
Dat Sidonia nooit een hoofdwond heeft opgelopen door haar zenuwaanvallen mag een wonder heten.

Stuit je nou ook nog op een niezende Jerom in een van de andere albums, geef ‘m dan vooral door via het contactformulier op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *