Een van de meest wonderlijke karakters uit de Suske en Wiske geschiedenis moet wel Arthur zijn. De broer van Lambik is een zeldzame verschijning, die ook niet met grote regelmaat in de albums opduikt. Het meest bijzondere aan deze bolhoeddragende broer is dat hij kan vliegen. Maar hoe?
Van alle figuren uit de reeks heeft Lambik de meest benoemde bloedverwanten. De bekendste daarvan is zonder twijfel Arthur, zijn broer. Een wonderlijk wezen om het zo te zeggen. Lambik hebben we als lezer nog maar net leren kennen in De Sprietatoom, als zijn broer in het volgende verhaal aan de lijst met personages wordt toegevoegd. Dat album is ‘De Vliegende Aap’ en daarin vertelt Lambik dat zijn broer een bijzondere gave heeft. Arthur kan namelijk vliegen.
Tekst gaat onder de afbeeldingen verder
‘Selderum Aeroplanis’
Lambik en zijn broer hebben al geruime tijd geen contact meer gehad, want Arthur woont al enige jaren in Dongo (een knipoog van Vandersteen naar de toen nog Belgische kolonie Congo). Uit een brief, die Lambik blijkbaar altijd op zak heeft, blijkt dat Arthur vijf jaar daarvoor het sap van een speciale plant heeft gedronken. De ‘Selderum Aeroplanis‘. Hierdoor kan hij op wonderbaarlijke wijze te pas en te onpas het luchtruim kiezen. Hij tjilpt er zelfs bij, als een vogel.
Deze plant speelt een belangrijke rol in ‘De Kronieken van Amoras’ deel 13, ‘De Droom van Arthur‘. Lambik en Jerom zijn aan het eind van deel 11 (‘Schanulleke‘) vertrokken naar andere oorden. Ze belanden in een hav entje gelegen aan de rivier de Kongo, met zijn 4380 kilometer de op één na de langste rivier ter wereld. Daar wordt Lambik aangezien voor Arthur door een lokale bewoner.
Bestel hier het Amoras album ‘De Droom van Arthur’
Hoe Marc Legendre en Charel Cambré invulling geven aan het verdere verhaal achter Arthurs geheim moet je zelf maar lezen. Dat ze wederom een hiaat in het verhaal uit de doeken hebben gedaan, geeft aan hoe goed het tweetal bekend is met de historie van Vandersteens oeuvre.
Arthur de Vliegende Aap door de jaren heen
Dat Arthur sinds zijn eerste verschijning in een album in 1948 steevast moeiteloos het luchtruim kon kiezen, blijkt wel uit de onderstaande verhalen. Wat de tijd ons leert is dat Arthur een makkelijke prooi voor slechteriken is, die zich keer op keer laat ketenen. Wat ook keer op keer een mooie aanleiding oplevert voor Lambik en zijn vrienden om hem te helpen ontsnappen. Hieronder zie je de albums waarin hij een rol speelde.
Suske en Wiske – De Witte Uil
In het negende Suske en Wiske album, ‘De Witte Uil’, zien we Arthur terug in zijn natuurlijke habitat. Hoog in de licht en omringd door gevleugelde vrienden. Herstel: Sieraden van de Zee!
De Tamtamkloppers
De fantasie van Vandersteen is grenzeloos. Dat blijkt wel bij het openslaan van De Tamtamkloppers. Arthur is lange tijd onzichtbaar in het album, wat ‘logisch’ is. Hij is immers opgesloten in de maag van een nijlpaard. Samen met Jerom speelt hij er een potje kaarten.
De Sissende Sampan
Daarna duurt het een lange tijd voor we de vliegende broeder van Lambik weer terugzien. Pas bij het verschijnen van De Sissende Sampan in 1963 keert Arthur weer terug op de tekentafel van Vandersteen. Een hartelijk weerzien met Arthur, die hiervoor een periode in Hongkong is geweest. Zijn apenvel heeft plaatsgemaakt voor een oosterse outfit.
De Bevende Baobab
En weer duurt het een eeuwigheid voor Arthur zijn behaarde snoet weer laat zien. Tien jaar na ‘De Sissende Sampan’ komen de broers elkaar weer tegen. Bij toeval, want in ‘De Bevende Baobab’ komt Lambik Arthur geketend tegen op het eiland Bosambik, dat voor de kust van Afrika ligt. Het nette pak uit ‘De Sissende Sampan’ heeft toch weer plaatsgemaakt voor zijn veredelde lendendoek.
De Droevige Duif
Ruim acht jaar daarna komt Arthur wederom een album ingevlogen. Een groep mannen die gekleed gaan als zwarte raven, proberen Arthur te vangen. Met hem willen ze de vredesduif uit zijn nest lokken en hem vermoorden. Een verhaallijn die we al kennen uit ‘De Witte Uil’, waarin Arthur ook een rol speelt.
Amoris van Amoras
Als Suske en Wiske voor het eerst sinds decennia weer voet op Amoras zetten, is ook de vliegende aap aanwezig. Hij verwelkomt hen in het begin en helpt verderop in het album Tobias om de Stalen Bloempotten te ontmaskeren.
De Averechtse Aap
Hoewel de titel doet vermoeden dat Arthur zijn kont tegen de krib gooit, gaat het hier niet om de vliegende aap. In dit album wordt Lambiks brein verwisseld met dat van een aap. Hierdoor wordt Lambik een stuk kalmer en krijgt de aap het opstandige brein van Lambik.
Lilli Natal
Dit keer zijn de rollen omgedraaid, want Arthur komt in dit verhaal juist zijn vrienden om hulp vragen in plaats van andersom. Een avontuur in Zuid-Afrika, waarbij een plant die magische krachten bevat wordt bedreigd. Het is het eerste album waar Paul Geerts geen enkele rol meer in heeft gespeeld. Marc Verhaegen stond er vanaf nu alleen voor.
De Bananenzangers
Heb je het over de familiebanden van Lambik, dan komt ook zeker Papal-Ambik ter sprake. De rijmende vader van Lambik laat zijn gezicht voor het eerst zien in ‘De Tamtamkloppers’, maar is daarna tot ‘De Bananenzangers’ onzichtbaar geweest. In een tijd van mobiele telefonie hanteert hij echter nog steeds een ouderwetse manier om zijn vliegende zoon te bereiken.
Arthurs terugkeer in ‘Bolhoed Bik’
We moeten er nog even op wachten, maar in het aankomende album ‘Bolhoed Bik’ is geeft Arthur weer acte de présence en dit keer nog als klein aapje. Wout Schoonis, de nieuwe tekenaar van Suske en Wiske, liet op zijn tekentafel al een voorbeeld zien van wat ons daarin te wachten staat.