Rijke Engelse heerschappen beschikken over de assistentie van een butler. Krimson, die zelf van Engelse komaf blijkt te zijn, heeft al sinds zijn eerste optreden in 1962 zijn eigen butler naast zich staan: Achiel. Deze stoïcijnse en immer in rokkostuum geklede kamerheer staat Krimson bij in al zijn werkzaamheden. Maar wat weten we eigenlijk over hem?
Net als voor Krimson begint ook voor Achiel zijn leven in de stripspotlights vanaf de krantenpublicaties van ‘Het Rijmende Paard’ in 1962. Hij draagt er sindsdien zorg voor dat de miljardair Dr. Krimson op tijd zijn natje en zijn droogje krijgt. En, misschien wel het belangrijkste van alles, hij voorziet de snoodaard tijdig van de nodige medicatie. Koste wat het kost weet hij de essentiële pillenpot te legen in het keelgat van Krimson, opdat die optimaal kan functioneren.
Met een katapult of brute kracht, Achiel weet de dokter steeds weer adequaat van dienst te zijn. Ondertussen cijfert hij zichzelf daarbij zonder aarzelen weg. Een voorbeeldige butler, die zijn meester ten dienst is.
Een butler, wat van het Franse woord ‘bouteleur’ of ‘bottelier’ afstamt, is voor meer verantwoordelijk dan het op peil houden van de wijnvoorraden. Het beeld van de klassieke Engelse butler uit de 19e / 20e eeuw is enigszins gedateerd, maar schetst wel een beeld van de breedte van diens taken. Het runnen van een huishouden, van de maaltijden tot het onderhoud van kleding of het bijhouden van correspondentie. Achiel vervult veel van die taken, al weten we niet of hij daar zelf nog een staf bij heeft om hem te helpen.
Krimsons butler Achiel
De naam Achiel was met name populair in Vlaanderen, maar lijkt langzaam uit te sterven. Hij betekent ‘rivier’ en is afgeleid van Achilles, de befaamde soldaat van de Trojaanse oorlog uit de Griekse mythologie. Wat we nog niet uit de strips hebben kunnen afleiden is de herkomst van deze onderkoelde knecht.
Daar bracht Marc Legendre echter verandering in met zijn scenario voor De Krimson Tapes, waarmee hij Achiel, die eigenlijk Achilles Kimberley heet en uit Engeland komt, een achtergrondgeschiedenis gaf.
In De Krimson Tapes afl. 6 vertelt Achiel over zijn jeugd:
Hierdoor gaan de twee werelden en verhaallijnen met elkaar kruisen. In De Krimson Tapes, die zijn gemaakt rondom de Amoras albums, horen we hoe Achiel is geworden wie hij is. En in de Rode Reeks lezen we in ‘Team Krimson’ over zijn kennismaking met Krimson en diens pillen gebruik. Wat overigens niet geheel in lijn is met de historie die wordt geschetst in de trilogie ‘De Zaak Krimson‘ (No spoilers, dus zal je het zelf moeten lezen).
Legendre speelt in op de hiaten die zijn opengelaten in de rode reeks. Hij houdt rekening met de bestaande verhalen en beeldvorming. Peter van Gucht geeft in de podcast echter aan dat zij met de rode reeks op hun beurt geen rekening houden met de wendingen in de verhalen van Amoras.
Butlers in strips
Wat opvalt is dat butlers gemeengoed lijken te zijn in Belgische strips. Niet alleen Krimson beschikt over een dienstbode. Kuifje, een andere grootheid in de Vlaams-Franse striptraditie, kent ook een bediende in zijn leefomgeving. Weliswaar in dienst van Kapitein Haddock op Molensloot, maar dat maakt hem er niet minder op. Zijn naam is Nestor en hij is de beheerder van het kasteel, waar de kapitein zich vestigt, na zijn avonturen rondom de schat van Scharlaken Rackham. Gekleed in een herkenbaar geel met zwart gestreept gilet, zwaait hij de scepter (van Ottokar) in het huishouden als de kapitein van huis is.
Ook in de in België populaire stripreeks Jommeke laat een butler zich gelden. Het is Jommekes aartsvijand Anatool, die eveneens gekleed gaat in een geel vest met daarover de slipjas van een rokkostuum. Hij is al vanaf het eerste album van Jommeke zijn nemesis.
Een andere butler die we leren kennen in een Suske en Wiske album is Hippoliet. Hij is de knecht van de Baron van Stiefrijke, de rijke neef van Sidonia in ‘De Tuf-Tuf-Club’.
Een figuur dat éénmalig zijn intrede doet in het multiversum van Suske en Wiske. In het hommage-album ‘De Vroem-Vroem-Club‘ duikt ook een butler op, maar dat is niet Hippoliet, maar ene Jeeves.
Een opmerkelijke naam, die niet alledaags te noemen is, Hippoliet. Toch duikt hij vaker op in de strips van Suske en Wiske. En niet alleen in het oudere werk. Want ook Marc Verhaegen gebruikt hem voor een ver familielid van Lambik in ‘De Formidabele Fantast’.
En ook het huidige tekenteam maakt een keer gebruik van de naam Hippoliet, in ‘De Fluitende Olifant.’ Daar is een dokter in terug te vinden die een hypochonder is. Iemand die bij het minste of geringste kuchje al denkt ongeneeslijk ziek te zijn.
Dat Vandersteen de invloed van een butler tot de verbeelding vond spreken bleek wel uit het Robert en Bertrand avontuur ‘ De Duistere Machten’. Hierin voerde hij een andere butler op, die overigens een nagenoeg identieke naam had als Krimsons bediende, hetzij anders geschreven.
‘The Butler did it’
Toch is de rol van Krimsons Achiel niet altijd even zuiver. Hij kiest in de reguliere rode reeks niet vaak zijn eigen plan. Maar in de ‘Amoras’ avonturen blijkt hij toch niet zo’n loyale volgeling van Krimson te zijn als we altijd dachten. Achiel opereert onder aanvoering van een groep machtige leiders, die onder de naam ‘De Academie’ aan de touwtjes trekken.
Krimson blijkt hierdoor slechts een stroman te zijn in plaats van de geniale mastermind waar hij zichzelf voor aanziet. Daarmee geven Charel Cambré en Marc Legendre een nieuwe wending aan de dociele rol die de dienstbare dienstbode tot dan toe had.
Er gaat meer schuil achter de kalme, ogenschijnlijk onverstoorbare verschijning die Achiel is. Veel meer. Wat ook weer het geval is in ‘De Val’. Maar dat moet je zelf maar ontdekken…