Hebben Suske en Wiske figuren een verjaardag?

Met meer dan 78 jaar op de teller hebben Suske en Wiske ongetwijfeld weleens een verjaardag gevierd. Je hebt het in meerdere albums zelfs mogen aanschouwen. Maar is er eigenlijk ook bekend wanneer ze jarig zijn? De Perfecte Podcast zocht het voor je uit en kwam tot een aantal opmerkelijke ontdekkingen…

Ben je lid van De Fameuze Fanclub, dan krijg je ieder jaar een leuke verjaardagskaart toegestuurd met onze Vlaamse vrienden erop.  Zij weten immers wanneer je jarig bent en feliciteren je op gepaste wijze. Maar wanneer zijn Suske en Wiske en de andere karakters uit de strip zélf eigenlijk jarig? En is dat te achterhalen?

Het kwam door de jaren heen meerdere keren voor dat er iemand jarig was in de strip. En vaak waren de cadeaus die werden gegeven de aanleiding voor een nieuw avontuur. Denk maar eens aan ‘De Komieke Coco‘, waarbij Lambik op de Vogeltjesmarkt in Antwerpen een exotische noot kocht met daarin een gouden ketting. Deze geeft hij cadeau aan Sidonia voor haar verjaardag.

Suske en Wiske verjaardag Lambik Sidonia De Komieke Coco Koen Maas De Perfecte Podcast Paul Geerts Antwerpen vogeltjesmarkt

Kijkend naar de kleding van de mensen is het nog geen volle zomer, maar ook zeker geen winter. Kinderen dragen een korte broek en sommige afgebeelde mensen hebben korte mouwen. Een enkeling draagt een jas. Sidonia zal dus vermoedelijk jarig zijn in de lente of de herfst.

In ‘De Flierende Fluiter‘, het eerste album waaraan scenarist Peter van Gucht meewerkt, krijgt ze wederom een cadeau. Een fluit, waarmee toehoorders als vliegen op de stroop achter haar aan gaan. Er is echter niet uit de strip op te maken in welk jaargetijde zich dit afspeelt. Al speelt ze zelf wel de Vierjaargetijden van Vivaldi in het verhaal.

Verjaardag Sidonia De Flierende Fluiter Suske en Wiske De Perfecte Podcast Koen Maas

Vooralsnog hebben we geen verdere indicatie voor een tijdsduiding van Sidonia’s verjaardag. Mocht je daar nog een toevoeging voor hebben, laat het dan weten via de contactpagina.

De verjaardag van Jerommeke

Wanneer we gaan kijken naar de verjaardag van de sterkste man van het westelijk halfrond, dan blijft dat toch gissen. We weten immers dat Jerom uit de prehistorie afkomstig is. De hertog Le Handru uit ‘De Dolle Musketiers‘ trekt hem in dat verhaal het Suske en Wiske multiversum in als geheim wapen. Paul Geerts verrijkt Jeroms historie jaren later met de toevoeging dat hij uit IJsland afkomstig moet zijn. Daar speelt immers ‘De Malle Mergpijp‘ zich af, waarin Jeroms stenen wieg ook te zien is.

De Malle Mergpijp Jerom Jerommeke Moe Mie Suske en Wiske De Perfecte Podcast wieg prenatal

Toch is ook nu nergens uit op te maken in welke maand, week of zelfs dag hij het levenslicht zag. Daarvoor moeten we kijken naar ‘De Toffe Tamboer‘. Jerom krijgt in dat album een zeventiende-eeuwse trommel cadeau voor zijn verjaardag. Sidonia vertelt dat Jerom bijna jarig is aan Suske en Wiske.

De Toffe Tamboer Jerommeke Suske en Wiske Willy Vandersteen Paul Geerts verjaardag winter Koen Maas De Perfecte Podcast

In dat album zien we onze vrienden regelmatig door de sneeuw lopen met coltruien aan. Winter dus. Ook hebben ze vakantie, wat zou betekenen dat het om de kerstvakantie OF de voorjaarsvakantie gaat. Kortom, we hebben het vooralsnog voor Jerom terug weten te brengen tot december, januari, februari of maart.

De verjaardag van Wiske

Dan het personage wier verjaardag het vaakst wordt gevierd. De naamgeefster van de reeks en het karakter dat samen met Lambik het vaakst een hoofdrol lijkt te spelen. Wiske. Haar verjaardag is vaak het begin van een avontuur en meestal is een van de cadeaus de aanstichter.

Zo krijgt ze in ‘Het Vliegende Bed‘ een ingenieus mechanisme cadeau, waarmee Schanulleke zelfstandig kan lopen. Superleuk… tot het mis gaat natuurlijk. De karakters gaan luchtig gekleed, maar er is verder geen indicatie waarneembaar voor het seizoen waarin het verhaal zich afspeelt.

Wiske Het Vliegende Bed Suske en Wiske verjaardag jarig De Perfecte Podcast Koen Maas Willy Vandersteen

En ook in ‘Jeromba De Griek’ zijn het weer speelgoedpoppetjes die voor Wiskes verjaardag bedoeld zijn, die het verhaal een draai geven. Nu hoeft ze niet op het moment van hun bezoek aan de professor jarig te zijn. Maar waarschijnlijk wel in de nabije toekomst, want Barabas heeft zijn cadeautje voor haar al klaar.

Wiske verjaardag Jeromba de Griek Professor Barabas Willy Vandersteen Suske en Wiske Koen Maas De Perfecte Podcast uitvinding uitvinder

In ‘Jeromba de Griek‘ loopt Sidonia in een mantelpakje, draagt Jerom een colbert en hangt er een nevel om het huis (kasteel) van Barabas. De nevels rond het kasteel (?!) van Barabas verraden dat er kou in de lucht zit. Kortom, het is herfst. En dan een maand waarin het nog enigszins warm kan zijn. September? Oktober?

Suske en Wiske Jeromba de Griek verjaardag herfst Willy Vandersteen Koen Maas De Perfecte Podcast

Suske en Wiske en De Regenboogprinses

Je zou zeggen dat je er dan bent qua verjaardagen van Wiske. Maar niets is minder waar.  Want ook in ‘De Regenboogprinses‘ worden de slingers weer voor haar uitgehangen. Dit verhaal werd speciaal gemaakt voor de poppenserie van Wies Andersen. Aan de hand van het poppenkastscenario werd nadien een album getekend.

De Regenboogprinses Suske en Wiske poppenkastserie Verjaardag Willy Vandersteen Eduard de Rop De Perfecte Podcast Koen Maas
Charmant als altijd strooit Lambik ook nu weer met complimenten. Overigens wordt er in dit album aan een aardig stukje productplacement gedaan met net verschenen merchandise en nieuwe stripalbums uit andere reeksen van Studio Vandersteen

Na een jarenlange verjaardagsluwte is Wiske in ‘De Bonte Bollen‘ wederom aan de beurt om taart te bestellen. In dit album, getekend door Paul Geerts, eindigt het avontuur op de laatste pagina met Wiskes verjaardagsfeestje. Ze nodigt kinderen uit de buurt uit voor een pannenkoekenfestijn.

Suske en Wiske De Bonte Bollen verjaardag verjaardagsfeest De Perfecte Podcast Paul Geerts Koen Maas

Het album begint overigens met een fietstocht door de velden om Antwerpen heen. Lambik trakteert Suske en Wiske op een terrasje in de stad op een drankje. Ook dit lijkt weer op een warme dag te gebeuren. Maar een exacte dag of maand is maar moeilijk te herleiden.

Wanneer is Suske jarig?

Net als bij Jerom is het voor Suske moeilijk vast te stellen wanneer hij jarig is. Zijn ouders zijn immers nooit in beeld geweest in de reeks. Hij heeft dus zelf als klein knaapje zijn geboortedatum moeten onthouden. Nu is het een pienter ventje, dus laten we er voor het gemak maar vanuit gaan dat hij het zeker weet.

Zijn verjaardag komt aan bod in het album ‘De Razende Race’ en in ‘De Vliegende Rivier’, al is in dat laatste album niet duidelijk of hij op die dag zelf jarig is. Hij krijgt een rafting avontuur cadeau voor zijn verjaardag.

In ‘De Razende Race’ toont Wiske op zijn verjaardag haar liefde voor haar vriendje met een paar dikke pakkerds.

De Razende Race Suske en Wiske

De verjaardag van Lambik

Van één personage kunnen we de datum wel nauwkeurig bepalen. Tot op de dag nauwkeurig zelfs. Het gaat om Lambik, die zich in twee albums details heeft laten ontvallen over zijn geboortedatum.

Nu zijn dat niet de enige twee albums waarin Lambik verjaart. Want al in het eerdergenoemde album ‘De Dolle Musketiers’ wordt de verjaardag van Lambik gevierd. Hij krijgt een reis in de tijd van professor Barabas, die hij inzet voor een bezoekje aan het tijdperk van de musketiers van Alexandre Dumas.

Lambik verjaardag Suske en Wiske De Dolle Musketiers Alexandre Dumas Drie musketiers Louis XIII

En ook onlangs, in ‘De Geplaagde Plantijn‘, ontving hij voor zijn verjaardag nog een bijzonder cadeau. En in ‘Sjeik El Rojenbiet‘ waren het de Arabische dolken die Vandersteen meenam van een van zijn reizen de bron van inspiratie. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor enkele medewerkers werd het versierde snijwerk meegenomen. Eric de Rop heeft het exemplaar dat Vandersteen aan zijn vader Eduard gaf in zijn bezit.

Lambik jarig verjaardag Suske en Wiske Sjeik El Rojenbiet Koen Maas De Perfecte Podcast

Een van de meest beruchte verjaardagscadeaus uit de Suske en Wiske reeks is misschien wel de koperen ketting in ‘De Raap van Rubens’. Dit speciale dubbeldikke album kwam uit in het Rubensjaar 1977 en stond in het teken van de Belgische schilder. Lambik wordt uitgenodigd voor een etentje bij Sidonia ter ere van zijn verjaardag. Hoewel, ‘wordt uitgenodigd…

De Raap van Rubens Aanbidding der Wijzen KMSKA Antwerpen Suske en Wiske

Hij krijgt een ketting met magische krachten cadeau, die Suske en Wiske van een bejaarde zeeman krijgen. Bij een bezoek aan het Koninklijk Museum van de Schone Kunsten Antwerpen later die dag passeren ze ‘Aanbidding der Wijzen’. Een schilderij van ongekende schoonheid, dat als eyecatcher in het museum te vinden is. De man met de rode mantel, die links op het schilderij is afgebeeld, speelt een belangrijke rol in dit meesterwerk van Paul Geerts.

De Raap van Rubens Aanbidding der Wijzen KMSKA Antwerpen Suske en Wiske

Nu de onthulling van Lambiks verjaardag. Allereerst de datum. Die benoemt hij in ‘De Laatste Vloek‘. Zijn ijdele inborst kan het niet aan dat men zijn verjaardag lijkt te zijn vergeten. Sidonia is zich daar natuurlijk terdege van bewust, maar laat hem in de waan. Hij vraagt haar ongeduldig of ze weet welke dag het is. Ze antwoordt hem dat het de veertiende is. Daarmee is de dag vastgesteld. Nu de maand nog.

Lambik De Laatste Vloek Suske en Wiske verjaardag De Perfecte Podcast Koen Maas

Die komen we te weten in ‘De Bloedbroeder‘. Dit album is niet opgenomen in de reguliere reeks. Het is een speciaal voor Sanquin geschreven album. Deze non-profit organisatie ter promotie van bloeddonatie geeft het album aan donateurs, nadat zij een bijdrage aan de bloedbank.

Hierin vraagt Jerom, tijdens een gevecht met bloeddorstige vleermuizen / vampieren, welk sterrenbeeld Lambik is. Die antwoordt spitsvondig dat hij ‘maagd’ is. Alleen van sterrenbeeld dan, waarmee hij aangeeft ooit de liefde te hebben bedreven. Met wie dat is geweest, dat is voor een andere keer…

Lambik De Bloedbroeder Suske en Wiske verjaardag sterrenbeeld De Perfecte Podcast

Maagden zijn geboren tussen 24 augustus en 23 september, waarmee we dus kunnen vaststellen dat Lambik jarig is op 14 september.

Zet ‘m op de kalender, trek een Kriek Lambiek uit de koelkast die dag en proost op de jarige Job.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *