Favoriete Suske en Wiske albums gezocht

Zoveel lezers, zoveel titels en daarmee ook zoveel favoriete Suske en Wiske albums.  Hebben de Vandersteen albums jouw voorkeur? Of ben je van de moderne school? Voor de nieuwe aflevering van De Perfecte Podcast ben ik op zoek naar de favoriete albums van de luisteraars. Welke albums staan hoog in jouw Top Tien?

Heb je altijd veel Suske en Wiske’s gelezen, dan heb je ongetwijfeld een lijstje met favoriete titels. Vaak zie je aan de kaften van de albums al welke het vaakst uit de kast werden getrokken, want een beetje verzameling vertoont wat slijtplekken op de ruggen.

Suske en Wiske header rode kaften de perfecte podcast

Zelf heb ik jarenlang een vast rijtje albums opgelepeld als er aan mij werd gevraagd welke albums mijn voorkeur hadden. Door het maken van de podcast is dat rijtje echter aan verandering onderhevig. De geijkte titels maken gaandeweg plaats voor albums die ik opnieuw heb leren waarderen en dat is na al die jaren  best verrassend.

Zo staat sinds dit jaar bijvoorbeeld Het Bevroren Vuur hoog in mijn lijstje. En ook De Wrede Wensput is gestegen in mijn totaal overzicht.

Favoriete Suske en Wiske albums

Net als voor het gesprek met Paul Geerts ben ik ook nu weer op zoek naar reacties van luisteraars. Op de website van Suske en Wiske op het WWW wordt al vanaf 1996 jaarlijks een overzicht gemaakt van de favoriete albums van fans. Nu krijgen ze een kans om ook in de podcast hoorbaar aan het woord te komen. Laat hieronder jouw favoriete albums achter in de reacties of…

Bericht inspreken via Instagram of Facebook

Spreek jouw bericht in via Instagram ‘bericht’ of Facebook messenger! Ga naar het profiel van De Perfecte Podcast en klik op ‘Bericht’. Daar kan je kiezen voor het microfoonicoontje, waarmee je een audiobericht kan inspreken. Als je niet bij naam genoemd wilt worden, zeg dit er dan even bij.

Instagram audiobericht

Heb je geen Facebook of instagram, dan kan het ook met je telefoon (de Dictafoon app zit standaard op iPhone of de spraakrecorder app voor Android). Mail jouw audio-appje naar info@deperfectepodcast.nl en hoor jezelf terug in de podcast.

Enthousiaste reacties zijn natuurlijk ook hartstikke welkom!

12 antwoorden op “Favoriete Suske en Wiske albums gezocht”

 1. Als kind – en nog steeds als 55plusser – sterk onder de indruk van “De kaartendans” De kaartfiguren die tot leven kwamen en een zekere dreiging uitstraalden maakten dat ik met een bang hartje dit album las EN de wereld van Suske en Wiske ontdekte. Het onderwaterkasteel, markies van Zwollem, Wiske die raar doet, maken dit album …… TOP !

 2. Ik ga geen spraakrecorder inspreken, dus hier maar even een reactie. 🙂
  Het is onmogelijk een favoriet album te kiezen, maar mijn top 5 zouden denk ik wel allemaal albums van Willy Vandersteen zijn. De Brullende Berg, Sjeik El Rojenbiet, De Sissende Sampan(m), De Tuf-tuf Club zijn voor mij echte parels. Paul Geerts heeft ook heel wat meesterwerken gemaakt. De Krachtige Krans is daar één van. Het Delta Duel, en natuurlijk de Parel in de Lotusbloem….ja zo kan ik nog wel even doorgaan. Is het überhaupt mogelijk een top 10 te maken? Ik wil het wel eens proberen maar dan moet ik echt even de hele lijst nalopen…

  Ik ben benieuwd naar jouw toplijst.

  Het ‘slechtste” (minst goede) album vond ik trouwens Het Enge Eiland. Het einde van dat verhaal was te absurd voor woorden. (spoiler: De ontsnapping / vermomming van Krimson)

 3. Erg leuk om van Paul Geerts weer eens iets te horen. Ik ben vanaf mijn 7e al fan (mijn eerste album de stemmenrover in 1979 gekocht). Ik heb de albums tekentechnisch volledig geanalyseerd door de loop der jaren en ben uiteindelijk ook tekenaar geworden. Vandersteen en Geerts behoren tot mijn favorieten. Tijdens het lezen belande ik in een totaal andere wereld. Suske en Wiske zijn een grote bijdrage aan mijn (fantastische) jeugd. Jammer dat de boekjes niet meer het formaat hebben en de karakteristieke rode voorkanten. Ben inmiddels ook afgehaakt, maar Vandersteen en Geerts zijn voor mij helden. Mij favorieten zij de Spokenjagers, de Kaartendans en het tweeluik het Sprekende testament en de Geverniste zeerovers. Maar nog tientallen meer die een glimlach op mijn gezicht toveren.

  1. Dat ze je hebben geïnspireerd om ook tekenaar te worden is een reuzecompliment voor Geerts en Vandersteen, Adrie. Heel leuk om te horen. Wat het tweeluik betreft: sommigen zeggen zelfs dat het om een drieluik gaat, omdat Lambik in maar liefst drie albums over de talisman beschikt. Hij ontvangt hem al in De Stemmenrover, namelijk. Ook een prachtig album uit die periode.

 4. Ben dan toch van de oude school denk ik ! voor mij was suske en wiske dat moment voor jezelf , met een stapel boterhammen en een stapel strips even helemaal weg in een andere wereld.
  Vooral een strip als de IJzeren Schelvis, de Speelgoedzaaier en de Zwarte Diamant zijn voor mij toch wel favoriet, eerlijk gezegd ben ik een beetje afgehaakt bij de moderen versie maar alles voor 1996 en vooral alles tot nr 201 kan ik wel als favoriet beschouwen

 5. Mijn dochter is 3,5 als ze een half jaar geleden op zolder zelf Suske en Wiske ontdekt en begint te ‘lezen’. Ze is er helemaal weg van en we moeten ze keer op keer voorlezen of ze bekijkt ze zelf op de bank. Ik heb voornamelijk oude Suske en Wiskes. Favoriet zijn bij haar de Zingende zwammen, het Eiland Amoras, De tuf-tuf-club en de Sprietatoom. Mijn eigen favorieten zijn Tuf-tuf-club (mijn 1e strip waarmee het voor mij begon), zingende zwammen, koddige kater en het rijmende paard. De podcast valt precies in de tijd dus dat Suske en Wiske weer erg leeft bij ons in huis.

  1. Timing is everything, Johan! Leuk om te lezen dat er weer een nieuwe generatie fans aankomt. En dat je er zelf ook met plezier weer van kan genieten.

 6. Mijn favoriet is nog altijd de strip die ik het eerste las: de wilde weldoener, verder vind ik volle maan, prachtige pjotr en de tootootjes, de kwakstralen, de tame tummi, de raap van Rubens, Sagarmatha, de 7 schaken enz.. heel goed.
  Ik ben als jongeman wel eerder fan van de strips van Paul Geerts en de tekenaars die daarop volgen. De vroegste strips lees ik minder.
  Maar het is een feit dat in mijn (strip)boekenkast de grootste ruimte aan suske en wiske is voorbehouden !

 7. Persoonlijke favoriet? Ik vind “De Bokkerijders” wel heel goed, zeker ook als je kijkt naar de plaats van dat album in de serie: zo vroeg en dan al zo goed. Het feit dat Vandersteen er zelf voor in de mijnen gewerkt heeft is al een aanbeveling op zich. Maar het is ook een fantastisch horrorverhaal, waarin een bijgelovige legende ijzingwekkend tot leven komt. En uiteindelijk ook sterft, als de slechteriken beseffen dat ze niet meer van deze tijd zijn. De grap die ermee gepaard gaat – Thijs wordt aangeslagen vanwege niet-betaalde belasting over zijn zilveren bok – komt ook wel aan. Maar de katholieke moraal die aan de legende ten grondslag ligt is voor Vandersteen springlevend – en dat laat hij je voelen, wat je er zelf ook van mag vinden.

  Ook “Het rijmende paard” mag er wezen. Maar wat dat album betreft ben ik bevooroordeeld: het was een van de allereerste Suske en Wiskes die ik kreeg. De wat nuchterder strips van de jaren zestig, met hun vele actie en strakke tekeningen, tonen dat Vandersteen zichzelf danig kon vernieuwen zonder aan kwaliteit in te boeten.

 8. Het is moeilijk om een lijstje te maken met favorieten. Mijn voorkeur in albums verandert met de jaren. Zo kan je als volwassene ineens het grapje waarderen of begrijpen wat je als kind niet zag. En zijn er albums die grafisch gezien een kunstwerk opzich zijn, waar ik graag inspiratie uit put voor mijn eigen stripje. Toch zijn er wel enkele favo’s die altijd een speciaal plekje hebben. Voor mij de Circus Baron, mijn eerste album. Maar ook de Bokkerijders, de Dolle Musketiers, de Zeven Schaken. De heren van Gucht en Morjaeu leveren naar mijn mening ook zeer verdienstelijke albums, iets wat te weinig erkend wordt naar min bescheiden mening. De weg die zij zijn ingeslagen doet eer aan het verleden met een moderne twist. Denk aan albums zoals Het IJzeren Duel, het Gebroken Dorp, Sterrenrood en Het Schrikkelspook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.