De hoed van Napoleon in Suske en Wiske

Een originele hoed van Napoleon wisselde deze week van eigenaar voor bijna twee miljoen euro. En later deze week verschijnt er een speelfilm over de kleine Corsicaan die zichzelf ooit tot Keizer van Frankrijk kroonde. En wat blijkt: Hij speelde zelfs ooit een rolletje in een Suske en Wiske verhaal…

Spotify openen iTunes openen Soundcloud openen YouTube openen

Voordat je gaat lezen, neem vooral ook even de moeite om kennis te maken met de nieuwe tekenaar van Suske en Wiske: Wout Schoonis. De ongekroonde keizer van de Belgische stripwereld.

 

‘Vandersteen’. Een klinkende achternaam die de tekenaar van Suske en Wiske in zekere zin te danken heeft aan Napoleon Bonaparte. De beroemde Franse dictator voerde namelijk  begin 1800 de burgerlijke stand in de Nederlanden in. Door mensen te verplichten een achternaam aan te nemen, was het voor Napoleon makkelijker om meer soldaten te kunnen ronselen voor zijn groeiende leger. Ze stonden immers ergens geregistreerd. Een andere bijkomstigheid was dat er zo makkelijker belastingen geheven konden worden voor zijn oorlogskas.

De strijd tussen de Fransen en de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) duurde decennialang en begon al voordat Napoleon in 1799 een staatsgreep pleegde. Een jaar daarvoor, in 1798, brak er in de Zuidelijke Nederlanden overigens een opstand uit. Deze Boerenkrijg, zoals de opstand werd genoemd, is zeker bekend bij Suske en Wiske lezers.

De Boerenkrijg Suske en Wiske De Gladde Glipper
Emmanuel Jozef van Gansen was een van de leiders van het verzet tegen de Fransen tijdens de Boerenkrijg. Paul Geerts gaf hem gestalte in De Gladde Glipper.

De hoed van Napoleon in Suske en Wiske verhalen

Paul Geerts verwerkte dit moment in de Belgische geschiedenis in ‘De Gladde Glipper’.  Door een samenloop van omstandigheden worden onze vrienden door Professor Barabas naar Herentals in het jaar 1798 geflitst.

Daar gaan ze op zoek naar de geschiedenis van ene Glipper, die in het verleden het slachtoffer is geweest van een geheimzinnige tovenaar. Ene Ikismus, die ooit het kasteel van de familie van Zwollem bewoonde. Hij heeft Glipper door middel van een spreuk slecht gemaakt en is zelfs na zijn dood nog steeds met Glipper verbonden. Alleen een knip met de gouden schaar kan hen weer van elkaar scheiden.

De Gladde Glipper Suske en Wiske
Door middel van de gouden schaar, waar ze in het verhaal naar op zoek zijn, kan Wiske Glipper scheiden van zijn boze meester. Zodra de schaar dichtbij zijn doel komt, verschijnt er een draad die hen verbindt.

De zoektocht naar deze oplossing leidt Suske en Wiske langs de troepen van de Vlaamse opstandelingen én langs de Franse bezetters. Om niet herkend te worden, vermomd Lambik zich als een Fransman. Daarbij wordt de kenmerkende steek van Napoleon ook op het hoofd van de bolhoeddragende Lambik gezet.

Lambik Napoleon hoed Suske en Wiske Ridley Scott Joaquin Phoenix De Gladde Glipper De Perfecte Podcast
Vermomd als Fransman gaat Lambik in De Gladde Glipper op pad. Hij draagt daarbij een steek, een hoed die later kenmerkend werd voor Napoleon.

Tot zover ‘De Gladde Glipper’. Want de vraag blijft: heeft Napoleon dan persoonlijk nooit een rol gespeeld in een Suske en Wiske? Het antwoord is: jawel. Soort van…

Napoleon in een Suske en Wiske verhaal

Hoewel Suske en Wiske het in het verleden al met enige regelmaat hebben opgenomen tegen tirannen en bruten, is Napoleon gek genoeg nooit in een regulier album opgedoken. Wel heeft hij een bescheiden rolletje gehad in een album dat buiten de normale rode reeks is uitgebracht.

In ‘De Krijger van Sekhmet’, het tweede deel van het drieluik ‘Het Labyrint van de Leeuw’, reist Jerom af naar het Egypte van 1798. Terwijl Suske en Wiske met Lambik in een parallel universum in datzelfde jaar nog met De Gladde Glipper aan het rommelen zijn, is Napoleon ondertussen druk in de weer met een veldtocht naar Caïro.  Bij de piramiden van Gizeh wist hij op 21 juli (de verjaardag van Suske en Wiske decortekenaar Christian Verhaeghe) een veldslag te winnen.

Jerom wordt precies tijdens de strijd tussen het Franse leger van Napoleon en de Mammelukken, islamitische strijders in de regio. Hij redt de steekdragende generaal van de oprukkende troep, al mocht het niet baten. Uiteindelijk delft Napoleon alsnog het onderspit en keert hij met zijn staart tussen de benen terug naar Frankrijk.

Jerommeke Napoleon Mammelukken De Perfecte Podcast Suske en Wiske steek hoed

Een gewetensvraag aan jou als lezer van Suske en Wiske verhalen. Is het te rechtvaardigen om een man als Napoleon een grotere rol te geven in een avontuur in de toekomst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *