Charel Cambré maakt Suske en Wiske hommage-album ‘Vincent Van Grroaâargh’

De palmares van Charel Cambré wordt langer en langer. Hij is namelijk de trotse tekenaar van het Suske en Wiske hommage-album ‘Vincent Van Grroaâargh’, dat op 19 juni is uitgekomen.

Dat veeltekenaar Cambré hier nog tijd voor kon vinden mag een wonder heten. Naast zijn tekenwerk aan de Amoras reeks, die hij maakt met scenarist Marc Legendre, neemt hij vanaf 2024 ook ‘De Kiekeboes’ voor zijn rekening.

Het is niet de eerste keer dat Cambré de karakters van Suske en Wiske gestalte geeft in een hommage-avontuur. Voor SOS-Kinderdorpen maakte hij in 2015 het verhaal ‘De Spitse Bergen’ aan de hand van een verhaalidee van Tom Waes. De stijl van het album ‘Vincent van Grroaâargh’ komt aardig overeen met die van ‘De Spitse Bergen’, al hebben Suske en Wiske daarin meer weg van de karakters die hij tekende in ‘Suske en Wiske Junior’.

Tom Waes Netflix Undercover Suske en Wiske

Suske en Wiske – ‘Vincent van Grroaâargh’

Voor het scenario van ‘Vincent van Grroaâargh’ werd een beroep gedaan op striptekenaar en scenarist Luc Cromheecke. Hij is met name bekend van zijn strips Tom Carbon, Plunk! en Roboboy. Onlangs maakte Cromheecke een graphic novel over Claude Monet. Voor zijn samenwerking met Cambré putte hij echter inspiratie uit het bestaan van een andere schilder.

Charel Cambré Luc Cromheecke Amoras Suske en Wiske hommage-album Vincent Van Grroaâargh
Scenario’s kan je uitschrijven, maar je kan ze ook uittekenen! De eerste pagina van het scenario voor ‘Vincent Van Grroaâargh’ werd door scenarist Luc Cromheecke geschetst (links), waarna Charel Cambré het omzette naar een uitgebreide tekening (rechts).

In het verhaal wordt namelijk een link gelegd met Vincent van Gogh. Het is niet de eerste keer dat de wereldberoemde schilder een plek in een Suske en Wiske verhaal krijgt, want in ‘De Kleurenkladder’ gaat Lambik op zoek naar van Gogh. En ook in ‘De Vliegende Klomp’ wordt de hoed afgenomen voor de befaamde Nederlandse kunstenaar, als Lambik en Jerom langs zijn geboortehuis reizen. Dat het album in datzelfde geboortehuis gepresenteerd werd is dan ook niet meer dan logisch.

Vincent van Gogh museum De Kleurenkladder Marc Verhaegen EurEducation
Vincent van Gogh was de inspiratiebron voor het album De Kleurenkladder. Jaren later maakte Marc Verhaegen een educatieve strip over de schilder, in opdracht van het Van Gogh Museum.

Wat het verhaal van ‘Vincent van Grroaâargh’ betreft wordt het als volgt omschreven:

Lambik heeft een verrassingsreisje gefikst. Hij neemt het bekende gezelschap mee naar Auvers-sur-Oise, niet ver van Parijs. Ze logeren in “Auberge Ravoux”, de herberg waar ooit Vincent Van Gogh logeerde. Die nacht trekt er een onweer over het Franse kunstenaarsdorpje. De griezelige spanning begint als Wiske door het raam een donkere schim ziet passeren in de kletsende regen. De volgende ochtend lijkt alles perfect, de zon schijnt en na een stevig ontbijt trekt iedereen eropuit. Lambik is helemaal in schildersplunje. Hij gaat net als Vincent Van Gogh op een heuvelrug een olieverflandschap maken. De rest van het gezelschap kiest voor het toeristentreintje. Maar de trip loopt echter niet helemaal zoals verwacht.

Cromheecke is overigens getrouwd met Sabine de Meyer, die de Suske en Wiske verhalen van Wout Schoonis vakkundig van kleur voorziet.

Suske en Wiske hommage-albums

Suske en Wiske hommage-albums zijn inmiddels een (bijna) jaarlijks terugkerende traditie geworden. Standaard Uitgeverij nodigt daarvoor een striptekenaar en scenarist uit om zich te buigen over de welbekende Vlaamse stripreeks.

Dat begon in 2017 met ‘Cromimi‘, waarbij Gerben Valkema en scenarioschrijver Yann het spits afbeten. Daarna volgden Steven Dupré en Conz in 2018 met ‘Boemerang‘ en Jean Marc Krings en Zidrou in 2019 met ‘De Kwakkelende Kwakzalver‘. Vandersteens opvolger Paul Geerts maakte in 2020 een eenmalige comeback met ‘De Preutse Prinses‘ en daarna mocht Gerben Valkema voor een tweede keer met Yann samenwerken. Dat resulteerde in ‘De Vroem-Vroem-Club‘.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *