Met een geschat aantal van meer dan 230 miljoen albums wereldwijd, hebben Suske en Wiske in hun tachtigjarig bestaan hun plekje in de boekwinkels wel verdiend. Van IJsland tot Zweden, van China tot Japan, er werden over de hele wereld albums vertaald en gelezen. Toch zal niet iedereen aan het Vlaamse duo denken tijdens de boekenweek. Er zijn echter voldoende boeken die het verdienen onder de spotlights te worden gelegd. Een Boekenweek Top 13.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen
Gesprekken met Paul Geerts, Eric de Rop en Marc Verhaegen leveren ruim voldoende informatie op om een podcastreeks mee te maken. Ze praten kleurrijk en honderduit over de rol van de stripboeken. Om niet geheel met mijn mond vol tanden te staan, lees ik mij voor ieder gesprek goed in. Dat is goed te doen, aan de hand van de vele beschikbare documentatie.
En er komt nog jaarlijks heerlijk leesmateriaal bij. Tijd om een lijst met aanraders voor je neer te pennen.

Boekenweek 2025: De Willy Vandersteen Top 13
De CPNB boekenweek, die plaatsvindt van 12 maart tot en met 23 maart, is een uitgelezen kans om je te laten kennismaken met aanraders rondom de boeken over Suske en Wiske. Geen strip, maar een boek waarmee je meer inzicht krijgt in de roemruchte geschiedenis van de geesteskinderen van Willy Vandersteen.
Daarom hieronder geen top 10, maar zelfs een Top 13 van must reads rondom de oerstrip der lage landen:
13: Ziet eens wat ’n schoon koleuren
Door de jaren heen hebben meerdere kunstvormen hun weg gevonden naar de avonturen van Suske en Wiske. Schilderijen, beeldhouwwerken, muziek en gedichten, het kwam allemaal aan bod. In ‘Ziet eens wat ’n schoon koleuren’ worden de rollen omgedraaid. Hierin zie je welke rol Suske en Wiske zelf in de kunst hebben vervuld.

12: Memorabilia. De Vintage Jaren
Ben je van plan je te gaan verdiepen in de wereld van Suske en Wiske, dan stuit je al snel op de naam Peter van Hooydonck. Hij kent als chroniqueur van het werk van Vandersteen zijn gelijke niet en is een fervent verzamelaar. Met al die opgedane kennis heeft hij al menig boek neergepend en daar is in 2024 ‘Memorabilia. De Vintage Jaren’ bijgekomen.
Er was een run op de beperkte eerste oplage, waarna hij een aanvulling heeft geschreven en er besloten is het boek opnieuw uit te geven in 2025. Grijp dus je kans om dit schitterende boek te bemachtigen. Want op = (meestal) op….
11: Willy Vandersteen: Ik vier het elke dag
“Ik vier het elke dag.” Met die woorden begon Paul Geerts het tweede deel van ons gesprek en de zin kwam mij zó bekend voor. Luister maar…
Na enige tijd begon het mij te dagen. Het is de titel van het boek dat uitkwam toen hij 65 werd in 1978. Het rijk geïllustreerde boek laat zien hoe Vandersteen op de pensioengerechtigde leeftijd terugkeek op zijn leven en werk. Een mooi instapmodel voor wie wat meer over de tekenaar wil leren.
10. Van Glimlach Tot Schaterlach
Hoewel zijn vertelstijl en zijn vindingrijke scenario’s onvolprezen zijn, wordt Vandersteen met name geroemd om zijn humor. De kracht van de vermaarde verteller is niet alleen om binnen het gestelde aantal plaatjes het verhaal te ontspinnen. Hij was ook in staat om daar nog een fikse dosis grappen doorheen te mengen. In Van Glimlach Tot Schaterlach worden zijn kwinkslagen en komische vondsten langs de wetenschappelijke lat gelegd.
9. Spelen Met Spreekwoorden
Naast visuele vaardigheden, worden er in de verhalen van Studio Vandersteen vaak taalgrapjes verwerkt. Daarvoor worden visuele interpretaties van bekende spreekwoorden gemaakt. Ook verhaspelde Lambik van tijd tot tijd een gezegde. En verder werden vele uitspraken verbeeld in een tekening.
Klaas Rigterink, chroniqueur van ‘onze helden’, heeft hier tien jaar research in gestoken, wat in 2001 resulteerde in een rijk gevuld boek, voorzien van achtergronden en bijbehorend beeldmateriaal.
8. Suske en Wiske 60 jaar!
Op het oog geen verrassend boekwerk. Obligaat misschien. Je kan immers om de vijf jaar wel een boek uitbrengen. Toch is dit wel een bijzonder boekwerk, al is het maar omdat vakbroeders hierin hun interpretatie geven van Suske en Wiske. Tekeningen van bekende striptekenaars, die hun helden van vroeger eren.
7. België door de ogen van Suske en Wiske
De hoogste nieuwe binnenkomer in deze lijst. Toen de Belgische krant De Standaard besloot om in 2022 na 77 jaar te stoppen met het dagelijks publiceren van Suske en Wiske, kwam er een eind aan een traditie. Welke invloed hebben Suske en Wiske in die lange periode gehad op de Belgen? En waarin is dat terug te zien? Dertien essayisten schijnen daar in ‘België Door De Ogen Van Suske en Wiske‘ hun licht op, vanuit hun eigen specifieke vakgebied. Samengesteld door Liza Noteris.
6. Oosters Cocktail van Maria Rosseels
Azië. Het continent vervult een bijzondere plek in de reeks. Sinds zijn reis met KLM in 1959 doken Vandersteens hoofdfiguren meerdere keren op in het Verre Oosten. Samen met Maria Rosseels reisde hij door meerdere landen.
Rosseels’ boek werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Journalistenclub in 1960. Vandersteen voorzag het van illustraties, die ook in de krant verschenen gedurende hun reis.

5. 100 jaar Willy Vandersteen Striproute 2013
Een nieuwe binnenkomer in de boekenweek top 11 lijst dit jaar. Weliswaar tien jaar na de release, mede omdat het boek door zijn schoonheid inmiddels moeilijker verkrijgbaar is. Een lust voor het oog. Schitterend samen gesteld door de voormalige stationschef van Vandersteens woonplaats Kalmthout, Jan Francken.
Hij vertelt het verhaal van de tekenaar van Suske en Wiske aan de hand van veel foto’s én speciaal vervaardigde tekeningen door tekenaars die voor en met Vandersteen hebben gewerkt.
4. Paul Geerts. 30 jaar peetvader van Suske en Wiske
Zeg je Vandersteen, dan kan je daar in één adem ook Paul Geerts bij zeggen. Hun leven en werk is dankzij Suske en Wiske onlosmakelijk met elkaar verweven geraakt. Vandaar ook dat de biografie van Paul Geerts zo interessant is om te lezen. Het biedt de voormalige éminence grise van de Vlaamse stripwereld de kans om even uit de schaduw van zijn leermeester te treden.

3. Willy Vandersteen. De Interviews – De Foto’s
Al kort na de eerste publicaties in de krant, kon Vandersteen zelf aantreden in de krant. Zijn strips plaatsten hem in de spotlights en al snel wisten journalisten hun weg naar zijn tekentafel te vinden. Vandersteen was niet alleen een kundige verteller in beeld, maar ook zijn marketing en communicatie had hij goed op orde.
Een gewiekst zakenman, die zijn lezers en toehoorders slim wist te bespelen. Het is dan ook mooi om in de vele interviews zijn stem en de beeldvorming rondom zijn werk terug te lezen. Een absolute aanrader.

2. Willy Vandersteen – Biografie en Bibliografie
De Betere Boekwerken. Ik heb getwijfeld of deze luxe box, bestaande uit twee boekwerken, niet toch de nummer 1 positie moest verkrijgen. Het is een meesterwerk van Peter van Hooydonck en Rolf de Ryck, waarin de geschiedenis van Vandersteens volledige oeuvre aan bod komt. Bovendien is het enorm rijkelijk voorzien van illustraties, foto’s en krantenknipsels. Een must have voor iedere verzamelaar van het beeldverhaal.
1. Studio Vandersteen. Kroniek van een Legende
Je realiseert je als jeugdige lezer niet wat er komt kijken bij een stripverhaal. Laat staan bij het opbouwen van een stripimperium. Ronald Grossey heeft graaf en spitwerk verricht, waar De Steensnoepers nog wat van kunnen leren.
De vroege jaren, het oprichten van de studio, de vele medewerkers en reeksen.Alles wat je maar wilt weten komt hierin tot in het kleinste detail aan bod. Later deze maand komt het boek uit in een hernieuwde uitgave, waarin ook nieuwe informatie is opgenomen, soms zelfs afkomstig uit gesprekken uit De Perfecte Podcast.
Hier kom je deze boekenweek en vele komende boekenweken wel mee door.
Als ik deze boeken bekijk mag 100 jaar Willy Vandersteen, Striproute 2013 en Willy Vandersteen, een leven in Kalmthout daar ook zeker bij
Ha die Jan,
Ik zou willen dat ik dat kon beamen, maar ik heb het boek helaas nooit weten te bemachtigen. Dat maakt het voor mij vooralsnog moeilijk om er iets over te zeggen. Maar als ik hem ooit nog ergens tegenkomen, ga ik hem meteen aandachtig lezen en komt hij hier ongetwijfeld bij te staan.
Hoop dat het je goed gaat!
groet,
Koen
Bedankt voor deze lijst. Ik heb toevallig de nr1 besteld vorige week (tweedehands weliswaar) en kan nu niet wachten tot het in mijn bus valt. Nr 2 en nr3 heb ik in bezit. Vooral nr 3 vond ik toch ook zeer goed omdat daarin de meester zelf te woord komt via al de interviews. Ik zal binnenkort weten te zeggen of de top drie overeen komt met die van mij 😉