Boekenweek 2022: De Willy Vandersteen Top 10

Met een geschat aantal van meer dan 230 miljoen albums wereldwijd, hebben Suske en Wiske in hun vijfenzeventigjarig hun plekje in de boekwinkels wel verdiend. Van IJsland tot Zweden, van China tot Japan, er werden over de hele wereld albums vertaald en gelezen. Toch zal niet iedereen aan het Vlaamse duo denken tijdens de boekenweek.  Er zijn echter voldoende boeken die het verdienen onder de spotlights te worden gelegd.  Een Boekenweek Top 10.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Gesprekken met Paul Geerts, Eric de Rop en Marc Verhaegen leveren ruim voldoende informatie op om een podcastreeks mee te maken. Ze praten kleurrijk en honderduit over de rol van de stripboeken. Om niet geheel met mijn mond vol tanden te staan, lees ik mij voor ieder gesprek goed in. Dat is goed te doen, aan de hand van de vele beschikbare documentatie.

Boekenweek 2022: De Willy Vandersteen Top 10

De CPNB boekenweek, die plaatsvindt van 9 april tot en met 18 april, is een uitgelezen kans om je te laten kennismaken met aanraders rondom de boeken over Suske en Wiske. Geen strip, maar een boek waarmee je meer inzicht krijgt in de roemruchte geschiedenis van de geesteskinderen van Willy Vandersteen. 

Daarom hieronder de Top 10 must reads rondom de oerstrip der lage landen:

10: Ziet eens wat ’n schoon koleuren

Door de jaren heen hebben meerdere kunstvormen hun weg gevonden naar de avonturen van Suske en Wiske. Schilderijen, beeldhouwwerken, muziek en gedichten, het kwam allemaal aan bod. In ‘Ziet eens wat ’n schoon koleuren’ worden de rollen omgedraaid. Hierin zie je welke rol Suske en Wiske zelf in de kunst hebben vervuld.

Ziet eens wat 'n schoon koleuren Ronald Grossey Suske en Wiske
Redactie: Ronald Grossey en Jan van Bavel

9: Willy Vandersteen: Ik vier het elke dag

“Ik vier het elke dag.” Met die woorden begon Paul Geerts het tweede deel van ons gesprek en de zin kwam mij zó bekend voor. Luister maar…

Na enige tijd begon het mij te dagen. Het is de titel van het boek dat uitkwam toen hij 65 werd in 1978.  Het rijk geïllustreerde boek laat zien hoe Vandersteen op de pensioengerechtigde leeftijd terugkeek op zijn leven en werk. Een mooi instapmodel voor wie wat meer over de tekenaar wil leren.

Willy Vandersteen Ik Vier Het Elke Dag

8. Van Glimlach Tot Schaterlach

Hoewel zijn vertelstijl en zijn vindingrijke scenario’s onvolprezen zijn, wordt Vandersteen met name geroemd om zijn humor. De kracht van de vermaarde verteller is niet alleen om binnen het gestelde aantal plaatjes het verhaal te ontspinnen. Hij was ook in staat om daar nog een fikse dosis grappen doorheen te mengen. In Van Glimlach Tot Schaterlach worden zijn kwinkslagen en komische vondsten langs de wetenschappelijke lat gelegd.

Van Glimlach Tot Schaterlach

7. Spelen Met Spreekwoorden

Naast visuele vaardigheden, worden er in de verhalen van Studio Vandersteen vaak taalgrapjes verwerkt. Daarvoor worden visuele interpretaties van bekende spreekwoorden gemaakt.  Ook verhaspelde Lambik van tijd tot tijd een gezegde. En verder werden vele uitspraken verbeeld in een tekening.

Klaas Rigterink, chroniqueur van ‘onze helden’, heeft hier tien jaar research in gestoken, wat in 2001 resulteerde in een rijk gevuld boek, voorzien van achtergronden en bijbehorend beeldmateriaal.

Suske en Wiske Spelen met Spreekwoorden Klaas Rigterink boekenweek

6. Oosters Cocktail van Maria Rosseels

Azië. Het continent vervult een bijzondere plek in de reeks. Sinds zijn reis met KLM in 1959 doken Vandersteens hoofdfiguren meerdere keren op in het Verre Oosten. Samen met Maria Rosseels reisde hij door meerdere landen. 

Rosseels’ boek werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Journalistenclub in 1960. Vandersteen voorzag het van illustraties, die ook in de krant verschenen gedurende hun reis.

Oosters Cocktail van Maria Rosseels
Met zijn reis naar Azië verandert er veel voor Vandersteen. Maria Rosseels documenteerde het in dit boek, waar VdS de illustraties voor maakte.

5. Suske en Wiske 60 jaar!

Op het oog geen verrassend boekwerk. Obligaat misschien. Je kan immers om de vijf jaar wel een boek uitbrengen. Toch is dit wel een bijzonder boekwerk, al is het maar omdat vakbroeders hierin hun interpretatie geven van Suske en Wiske.  Tekeningen van bekende striptekenaars, die hun helden van vroeger eren.

Suske en Wiske 60 jaar

4. Paul Geerts. 30 jaar peetvader van Suske en Wiske

Zeg je Vandersteen, dan kan je daar in één adem ook Paul Geerts bij zeggen. Hun leven en werk is dankzij Suske en Wiske onlosmakelijk met elkaar verweven geraakt. Vandaar ook dat de biografie van Paul Geerts zo interessant is om te lezen. Het biedt de voormalige éminence grise van de Vlaamse stripwereld de kans om even uit de schaduw van zijn leermeester te treden. 

Paul Geerts Dertig jaar peetvader van Suske en Wiske boekenweek
Als rechterhand van de meester, stelde Paul Geerts zijn leven in dienst van zijn peetkinderen

3. Willy Vandersteen. De Interviews – De Foto’s

Al kort na de eerste publicaties in de krant, kon Vandersteen zelf aantreden in de krant. Zijn strips plaatsten hem in de spotlights en al snel wisten journalisten hun weg naar zijn tekentafel te vinden. Vandersteen was niet alleen een kundige verteller in beeld, maar ook zijn marketing en communicatie had hij goed op orde.

Een gewiekst zakenman, die zijn lezers en toehoorders slim wist te bespelen. Het is dan ook mooi om in de vele interviews zijn stem en de beeldvorming rondom zijn werk terug te lezen. Een absolute aanrader.

Willy Vandersteen De Interviews
De meest spraakmakende interviews van Willy Vandersteen vanaf 1946 tot aan zijn dood in 1990.

2. Willy Vandersteen – Biografie en Bibliografie

De Betere Boekwerken. Ik heb getwijfeld of deze luxe box, bestaande uit twee boekwerken, niet toch de nummer 1 positie moest verkrijgen. Het is een meesterwerk van Peter van Hooydonck en Rolf de Ryck, waarin de geschiedenis van Vandersteens volledige oeuvre aan bod komt. Bovendien is het enorm rijkelijk voorzien van illustraties, foto’s en krantenknipsels. Een must have voor iedere verzamelaar van het beeldverhaal.

Boekenweek

1. Studio Vandersteen. Kroniek van een Legende

Studio Vandersteen. Kroniek van een Legende

Je realiseert je als jeugdige lezer niet wat er komt kijken bij een stripverhaal. Laat staan bij het opbouwen van een stripimperium. Ronald Grossey heeft graaf en spitwerk verricht, waar De Steensnoepers nog wat van kunnen leren. De vroege jaren, het oprichten van de studio, de vele medewerkers en reeksen. Alles wat je maar wilt weten komt hierin tot in het kleinste detail aan bod. 

2 antwoorden op “Boekenweek 2022: De Willy Vandersteen Top 10”

 1. Als ik deze boeken bekijk mag 100 jaar Willy Vandersteen, Striproute 2013 en Willy Vandersteen, een leven in Kalmthout daar ook zeker bij

  1. Ha die Jan,

   Ik zou willen dat ik dat kon beamen, maar ik heb het boek helaas nooit weten te bemachtigen. Dat maakt het voor mij vooralsnog moeilijk om er iets over te zeggen. Maar als ik hem ooit nog ergens tegenkomen, ga ik hem meteen aandachtig lezen en komt hij hier ongetwijfeld bij te staan.

   Hoop dat het je goed gaat!

   groet,
   Koen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.