Cromimi

Sinds een paar jaar worden er Suske en Wiske hommage-albums gemaakt. Striptekenaar Gerben Valkema maakte er zelfs twee. Één met Guus Meeuwis en één met de befaamde France scenarioschrijver Yann le Pennetier. Voor de Perfecte Podcast spraken we uitgebreid over zijn hommage-album Cromimi en zijn verdere Suske en Wiske verleden.

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen


>> Alle afleveringen op een rij

Een doodnormale Haarlemse woonwijk op een druilerige maandagochtend. Geen flashy studio. Geen druk pratende tekenaars die elkaar vertellen over hun wilde weekend. Maar wel een paar kinderfietsen op het pad richting de voordeur en een enthousiaste man die de deur opendoet. Gerben Valkema is striptekenaar en werkt aan huis onder andere aan zijn eigen stripreeks Elsje en de lesboeken van Kik.

De Perfecte Podcast Suske en Wiske Gerben Valkema
Gerben Valkema met een aantal originele platen van het Suske en Wiske hommage-album ‘Cromimi’.

Voor De Perfecte Podcast spreken we dan ook af in zijn tekenkamer, die tot het plafond toe gevuld is met tekeningen en kasten vol stripboeken. Hij is niet alleen tekenaar, maar ook een verzamelaar van allerhande strips. Zo staat er bijvoorbeeld een flinke Franquin verzameling in de kast, met Guust Flater, Robbedoes en de Marsipulami. En ook Martin Lodewijk met zijn Agent 327, Jan Kruis met Jan, Jans en de Kinderen én Henk Kuijpers met Franka zijn goed vertegenwoordigd.

Gerben Valkema boekenkast
Een beetje striptekenaar heeft wel wat boeken in de kast staan…

Suske en Wiske, Guus Meeuwis en Cromimi

Het is dan ook al snel onomstotelijk duidelijk dat Gerben een liefhebber is. Zowel van strips als van Suske en Wiske en het beluisteren van podcasts. Dat is een prettige tijdsbesteding tijdens het tekenen. Hij vertelt alle afleveringen te hebben gehoord en heeft zelfs nog een verzoek. Of de afleveringen niet langer mogen.

Gerben Valkema

In deze aflevering van De Perfecte Podcast hoor je hoe hij striptekenaar werd, hoe hij met Suske en Wiske fan Guus Meeuwis werkte aan het SOS Kinderdorpen hommage-album De Grandioze Gitaar en hoe Cromimi tot stand kwam. Is Lambik zijn favoriete karakter? Of toch Tante Sidonia misschien? En wat is toch die mysterieuze ‘Wolfpack’ rondom de Standaard Uitgeverij?

Suske en Wiske hommage-albums

Naast de reguliere Suske en Wiske albums, die gemaakt worden door Peter van Gucht en Luc Morjaeu, wordt er sinds 2016 jaarlijks een hommage-album uitgebracht. Gerben Valkema werd door de Standaard Uitgeverij gekoppeld aan scenarioschrijver Yann le Pennetier en samen maakten zij ‘Cromimi’. Het jaar daarna mocht Steven Dupré met Conz aan de slag. Daar kwam ‘Boemerang‘ uit voort. En op 6 november 2019 verschijnt het derde hommage-album: De Kwakkelende Kwakzalver. Dit album is getekend door de Brusselaar Jean-Marc Krings en geschreven door scenarist Zidrou.

Leeslijst voor De Perfecte Podcast met Gerben Valkema

Gerben groeide op de in jaren tachtig. Er komen in deze aflevering dan ook aardig wat albums ter sprake uit die periode. En ook de oudere, klassieke Vandersteen verhalen waren populair in Huize Valkema. Hieronder vind je alvast een leeslijst voor deze aflevering.

De Sprietatoom (107)
Bibbergoud (138)
De Dolle Musketiers (89)
De Bevende Berken (vakantiealbums en reclame-uitgaven)
Hippus het Zeeveulen (193, vakantiealbums)
De Kattige Kat (205)
De Bonkige Baarden (206)
De Glanzende Gletsjer (207)
De Hellegathonden (208)
De Zwarte Tulp (326)
De Grandioze Gitaar (SOS Kinderdorpen hommage-album)
Cromimi (hommage-album)

Cromimi origineel
De originele cover van Cromimi, nog voordat het hoofdje van Suske werd aangepast.

De Willy Vandersteenprijs

Gerben won in 2016 samen met Eric Hercules, zijn vaste scenarioschrijver voor Elsje, de Willy Vandersteenprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan de maker of makers van het Beste Nederlandstalige stripverhaal van het jaar. De winnaar krijgt een mooi geldbedrag én een opdrachttekening van de voorgaande winnaar.

In dit geval betrof dat Charel Cambré, die in 2015 de Willy Vandersteenprijs kreeg voor zijn Amoras album Amoras 5: Wiske. Hij maakte zijn eigen interpretatie van Gerbens Elsje. Die tekening heeft dan ook een prominente plek in Gerbens tekenkamer gekregen:

Elsje van Gerben Valkema, getekend door Charel Cambré.
Elsje van Gerben Valkema, getekend door Charel Cambré.

Prijsvraag voor gesigneerde Gerben Valkema ex libris

Ook in deze editie werd weer een prijsvraag verwerkt, waarbij je kon meedingen naar twee hele bijzondere ex librissen van Gerbens hand. Een tekening van Jerommeke in zijn berevel en mét een sabeltandtijger én Gerbens versie van de cover van De Dolle Musketiers.

De winnaar is inmiddels bekend. Het is Jeroen Ooms. Gefeliciteerd Jeroen!

Ex-Librissen van Gerben Valkema
Ex-Librissen van Gerben Valkema