Aan het verschijnen van het nieuwste Suske en Wiske album ‘De Zoevende Zusters‘ kleeft een gouden randje. Het is namelijk het eerste album van Wout Schoonis als hoofdtekenaar. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Willy Vandersteen, Paul Geerts, Marc Verhaegen en Luc Morjaeu. Reden te meer om hem te spreken over zijn aanstelling en persoonlijke drijfveren in De Perfecte Podcast.
Spotify openen iTunes openen Soundcloud openen YouTube openen
Tijdens de fanclubdag in Oudenbosch in april deed het gerucht al de ronde. Luc Morjaeu was niet aanwezig aan de signeertafel, maar tekenaar Wout Schoonis zat wel klaar om te signeren. Zou dit een voorteken zijn?
Schoonis werkt al sinds 2007 voor Studio Vandersteen en is al lang en breed bekend met de werkwijze en werkdruk die bij het maken van de stripreeks komt kijken. Dat hij ooit het tekenpotlood van Morjaeu zou overnemen was dan ook wel te verwachten. Toch kwam het nieuws deze zomer ineens uit de lucht vallen. Gelukkig was hij bereid om tijd vrij te maken voor een opname van De Perfecte Podcast.
Suske en Wiske – ‘De Zoevende Zusters’
Nu is er ook wel een aanleiding voor, want op 22 november 2023 verschijnt de eerste Suske en Wiske, waarbij zijn naam op de cover vermeld staat. ‘De Zoevende Zusters‘ is een weerzien met enkele oude bekenden. Hieronder bevinden zich Sidonia’s oude buurvrouw Celestien Boemerang, Sidonia’s nicht Net de Anker (ook wel bekend als Carmencita Falasol) en Big Snowbell, de vrouw van Sidonia’s neef Rosse John.
Om het hele verhaal te lezen, zal je het moeten aanschaffen. Dat kan hier of in je favoriete stripwinkel / boekhandel.
Leeslijst voor de podcast met Wout Schoonis
– ‘De Zoevende Zusters‘
– ‘De Koning Drinkt’
– ‘De Stierentemmer’
– ‘De Tamtamkloppers’
– ‘De Lachende Wolf’
– ‘Het Sprekende Testament’
– ‘De Windmakers’
– ‘Het Dreigende Dinges’
– ‘De Mooie Millirem’
– ‘De Krachtige Krans’
– ‘De Blote Belg’
– ‘De Joviale Gille’
– ‘Sterrenrood’
– ‘Sooi en Sientje’
– ‘De Rookburgh Rookies’
Op een grauwe novembermiddag arriveerde ik bij Huize Schoonis, waar de heer des huizes klaar was om het weekend te laten beginnen. Gewapend met een Duveltje en goede zin nam Wout Schoonis plaats achter de microfoon voor een opname van De Perfecte Podcast.
Dat vond overigens plaats tussen torenhoge versterkers en meerdere gitaren. Wout is naast zijn werk als striptekenaar ook nog een begenadigd gitarist.
Suske en Wiske – De Zoevende Zusters als eerste album van Wout Schoonis
Zoals gezegd is ‘De Zoevende Zusters’ een weerzien met oude bekenden uit de reeks. Ook Big Snowbel, de vrouw van Rosse John geeft acte de présence. Nu is zij een originele inwoonster van Noord-Amerika en kwam ze voor het eerst in ‘De Lachende Wolf’ voor. Een inwoonster van Alaska op dat moment.
In latere verhalen, zoals De Curieuze Neuzen en ‘SOS Snowbell’, waarin haar naam van een tweede letter ‘L’ werd voorzien (Vandersteen had een ‘l’ te weinig gebruikt in haar naam), zeggen Rosse John en Big Snowbell echter uit Canada te komen.
Gelukkig wordt er in ‘Sterrenrood’ (328 uit 2017) een poging gedaan om dit misverstand recht te zetten.
Net de Anker, de nicht van Sidonia, brengt ook een verhaal met zich mee, zoals te horen is in de podcast. Zij is operazangeres. Vandersteen maakt hiermee een buiging voor zijn moeder, die gek was op de Vlaamse operazangeres Luisa Ghijs. Wiske is naar haar vernoemd, want beiden heten eigenlijk ‘Ludovica’. Iets waar Wiske zelf aan refereert in ‘De Koning Drinkt’.
Wout Schoonis: “Ik ben vooral benieuwd naar de evolutie van mezelf”
We staan dus aan het beginpunt van Wout Schoonis als tekenaar van Suske en Wiske. En toch voelt dat vreemd, voor iemand die al zoveel ervaring heeft opgedaan. Hij kent de karakters door end oor en heeft de evolutie van de strip de laatste jaren van dichtbij meegemaakt.
Dat Suske en Wiske met hun tijd meegaan is evident. Dat kan ook niet anders als je al bijna tachtig jaar avonturen beleeft. Vandersteen veranderde de figuren met enige regelmaat en ook diens opvolgers veranderden van tijd tot tijd sommige elementen. Zo trok Geerts Wiske in de jaren tachtig al eens een spijkerpak aan in albums als Het ‘Dreigende Dinges’ en ‘De Mooie Millirem’.
Voor de restyle van de figuren in 2017 werd een beroep gedaan op de tekenvaardigheden van Schoonis. Hij werkte diverse varianten van de verschillende karakters uit tot de figuren zoals we ze tegenwoordig in de albums zien. Wat destijds nogal wat stof deed opwaaien, want Wiske én Sidonia werden hierbij voorzien van vrouwelijke welvingen.
Het eindresultaat van zijn werk was voor het eerst te zien in ‘De Planeetvreters’. Hieronder zie je een aantal studies die hij maakte om de karakters van een nieuw uiterlijk te voorzien.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Nu heeft iedere restyle of aanpassing wel zijn oproer gehad. Ook Marc Verhaegen en Paul Geerts kregen met reacties van lezers te maken toen zij aan het begin van het nieuwe millennium Wiske een naveltruitje gaven.
Dat werd uiteindelijk teruggedraaid. Het Jeugdjournaal maakte er tijdens de Suske en Wiske Fanclubdag dat jaar zelfs een item over, waarin het nieuwe jurkje van Wiske door Paul Geerts werd onthuld. De tekening die hij hiervoor maakte, werd later die dag geveild en hangt nu in het kantoor van De Perfecte Podcast.
En er is nog een bijzondere tekening om te tonen. Want na Ron van Riet heeft nu ook Wout Schoonis een bijdrage gedaan aan de ‘estafettekening‘ voor De Perfecte Podcast.
De moeder van Lambik in ‘Bolhoed Bik’
De volgende verrassing staat al gepland voor in 2024. Dan maken we namelijk kennis met een van de belangrijkste figuren in het leven van Lambik. We kennen al wel zijn vader, Papal-Ambik. En ook zijn broer Arthur de Vliegende Aap is al veelvuldig voorbijgekomen. Aan die stamboom wordt in ‘Bolhoed Bik’ een nieuwe tak toegevoegd, wanneer we kennismaken met zijn moeder.
Een opmerkelijk gegeven, aangezien we in ‘De Tamtamkloppers’ lazen dat Lambik zijn moeder nooit heeft gekend. Wellicht dat Bolhoed Bik daar meer inzicht in geeft.
Lees hier meer over de aankomende albums van Suske en Wiske
Bestel hier ‘Bolhoed Bik’
Suske en Wiske productie omhoog in 2024
Gaat er dan niks veranderen nu Schoonis achter de tekentafel zit? Toch wel. Want vanaf album 373, ‘Klaartje Wakker‘, wordt het aantal pagina’s teruggebracht van 48 per album naar 40 per album. Twee vellen papier minder, wat uitkomt op acht pagina’s per verhaal. Een drastische ingreep, om zo de productie op te kunnen schroeven naar meer uitgaves per jaar.
Vanaf 2024 verschijnen dus er geen vier, maar vijf nieuwe titels in twaalf maanden tijd. Doorpezen dus voor Schoonis en diens scenarist van Gucht. Maar ook een strategische stap van de uitgeverij om zo vaker een nieuwe Suske en Wiske titel in de schappen te kunnen krijgen.