Suske en Wiske fans, verzamelaars en stripwinkels

In deze negende aflevering van De Perfecte Podcast bekijken we niet de strip zelf, maar de liefhebbers ervan. Suske en Wiske hebben een enorm trouwe schare fans in Nederland en België, van jong tot oud. Maar wat maakt het hebben van die stripverzameling nou zo aantrekkelijk?

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

>> Alle afleveringen op een rij

Bij mijn opa en oma stond in de voorkamer een mandje vol strips onder de snoepkast. Ik kan ze denk ik nog allemaal zo voor de geest halen. Er zaten o.a. Tom & Jerry strips bij, een paar Laurel & Hardy’s, deel 1 van ‘De Vergelders’ (Avengers) van Marvel én De Toffe Tamboer van Suske en Wiske. En ondanks dat ik die laatste keer op keer weer uit het mandje wist te wurmen, blijft hij me nog steeds vermaken. Maar is het mijn favoriet? Hmmmmmmnee.

Suske en Wiske De Toffe Tamboer Parastone beeldje - De Perfecte Podcast
Een Parastone beeldje van Jerom uit De Toffe Tamboer

Toch is de tekenstijl uit die periode kenmerkend voor de Suske en Wiske albums uit mijn jeugd. Tekeningen van Paul Geerts, inkting van Eugeen Goossens. Het is dan ook de periode waarin mijn Suske en Wiske stripverzameling startte. Wat begon met de albums breidde zich langzaam uit naar stickers, washandjes, puzzels en bordspelen, speciale uitgaves, luisterstrips en allerhande curiosa.

Zo ligt er zelfs ergens in een verhuisdoos nog een ‘Op Jerommeke’, een spelletje dat in de jaren vijftig opdook in De Zingende Zwammen en daarna in de speelgoedwinkels verkrijgbaar was.

Op-Jerommeke De Zingende Zwammen
Gooi de ring om de neus van Jerommeke in dit behendigheidsspel

Stripverzamelaars, fans en veilingen

Toen ik in ’91 rondliep op de Stripdagen in Breda trof ik in een zijgangetje een kraampje van de Suske en Wiske fanclub. Els Feenstra bestierde de kraam en wierf leden bij de vleet en ook ik ging voor de bijl. Gelukkig maar, want sindsdien ontvang ik steevast vier keer per jaar de Versus; het lijfblad van De Fameuze Fanclub. Zij organiseren jaarlijks de fanclubdag, waarover ik in aflevering twee al sprak met Niels van der Made.

Je Suske en Wiske stripverzameling compleet maken

Naast de fanclub zijn er tegenwoordig nog vele andere manieren waarop je als liefhebber je Suske en Wiske stripverzameling kunt uitbreiden. Van lokale stripwinkels tot webshops én online veilingen, zoals op Catawiki en Bobbedoes. Voor veel fans is het echter juist de sport om het op eigen kracht te vergaren op stripbeurzen.

Stripbeurs Suske en Wiske fandag
Kraampjes vol met allerhande Suske en Wiske curiosa en parafernalia

Mensen lopen met tassen vol aangeschafte albums of lopen systematisch hun verlanglijstjes na op zoek naar de laatste albums die ze nog nodig hebben. Stripwinkels als Barabas uit ’s Gravendeel of webshop Stripfan.nl van verkoper Sacha zijn aanwezig op beurzen om fans aan de felbegeerde albums of tekeningen te helpen.

Robert en Bertrand tekening Prof Barabas 's Gravendeel
Originele inkttekeningen van de Ron van Riet albums van Robert en Bertrand

Suske en Wiske fandag 2019 en het Kamper stripspektakel

Vandaar dat ik voor deze aflevering van De Perfecte Podcast mijn opnames maakte tijdens de Suske en Wiske Fanclubdag in april 2019 en een paar maanden later tijdens het Kamper Stripspektakel in augustus. In deze aflevering hoor je verzamelaars, liefhebbers en kenners over de strip die hen zo na aan het hart ligt.

Suske en Wiske fanclubdag
De Fameuze Fanclub organiseert jaarlijks in Nieuwegein een fandag voor Suske en Wiske fans
Fameuze Fanclub fandag
Wim en Leo, twee fanatieke fans, wisselen van gedachten over hun favoriete stripfiguren

De Vandersteensnoepers

Twee keer per jaar komt een groep liefhebbers van het gehele oeuvre van Vandersteen bij elkaar voor een avond vol anekdotes en wetenswaardigheden. Er worden specifieke thema’s besproken en presentaties gegeven, allemaal onder het genot van een hapje en een drankje. Ze noemen zich, zeer toepasselijk, de Vandersteensnoepers. Vrij naar het laatste album waaraan Vandersteen meewerkte voordat hij Paul Geerts de teugels in handen gaf in 1972.

De Steensnoepers
Steensnoepers zijn kleine wezentjes, Toeketoes geheten, die leven van stenen, kiezels en rotsen.

Kamper Stripspektakel

Aan de boorden van de IJssel in Overijssel ligt de hanzestad Kampen. Jaarlijks organiseert Paul Reichenbach er het Kamper Stripspektakel, waar stripfans en striptekenaars vanuit alle windstreken naartoe trekken. Ook Paul Geerts geeft daar nog jaarlijks acte de presence, aangezien Reichenbach de uitgever is van zijn huidige boekenreeks over de avonturen van Mo, Jade en Plakapong.

Paul Geerts Suske en Wiske De Preutse Prinses
Paul Geerts tekende nog één Suske en Wiske album: De Preutse Prinses

Door de hele binnenstad staan kraampjes met stripboeken en verspreid door het centrum zitten meer dan 80 tekenaars albums van hun hand te signeren voor enthousiaste liefhebbers.

Stadsomroeper Bertus Krabbe is er al 20 edities bij en kleedt zich steevast als Lambik tijdens het stripspektakel. Hij heeft een unieke verzameling waar hij in de podcast over vertelt.

Stadsomroeper Kampen Bertus
Maar heeft Lambik nou een snor of niet?

Vanuit Kalmthout is ook stationschef Jan Francken afgereisd. Jan is al sinds jaar en dag bezig met het uitdragen van Kalmthout als strip- en Suske en Wiske dorp. Hij organiseert beurzen, heeft ervoor gezorgd dat er op meerdere locaties in de Belgische gemeente beelden van Suske en Wiske en Willy Vandersteen geplaatst zijn en hij geeft bijzondere (strip)boeken uit over de regio en Vandersteen.

Jan Francken station Kalmthout
In Kampen is ook Jan Francken met een kraam vol bijzondere uitgaves aanwezig

Daarnaast had hij een bijzondere band met de familie Vandersteen. Zijn ouders werkten op het terrein van de studio en zijn vader Rinus is zelfs eens afgebeeld in een van de albums, De Belhamel-Bende.

Tot zover de informatie verstrekking. Wil je meer weten, luister dan alle afleveringen van de podcast. Of test je kennis met dit Suske en Quizke.

Deze aflevering was niet mogelijk geweest zonder de input van de luisteraars van de podcast en hun Suske en Wiske stripverzameling:

En natuurlijk dank aan de verschillende sprekers in de podcast:
Karel van de Graaf, Dennis van Stripwinkel Prof. Barabas, Marco Luc en de Vandersteensnoepers, Sacha van Lierop van Stripfan.nl, stationschef Jan Francken en Wim en Leo.

Abonneren op De Perfecte Podcast

Vergeet niet om je te abonneren op De Perfecte Podcast in jouw favoriete podcastapp:

Meer weten over De Perfecte Podcast

Become a Patron!

Berichtnavigatie