Al van kleins af aan leest 538 / Radio Veronica DJ Sander Lantinga strips. Toch hoor je hem op de radio niet vaak over strips praten. Buiten de uitzending zijn er echter weinig dingen waar hij met zoveel passie over spreekt als over strips. In zijn kantoor annex stripkamer vertelt hij over zijn collectie én zijn haat-liefdeverhouding met Suske en Wiske.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen
>> Alle afleveringen op een rij
Na een dag radiomaken op Radio Veronica of op de vrijdag op 538 (en voorheen 3FM) opent hij zijn voordeur, kust hij vrouw en kinderen gedag, schopt hij zijn schoenen uit en wandelt hij zijn kantoor in. Daar leest Sander Lantinga strips.
De kastwanden liggen vol met strips uit zijn jeugd, de muren behangen met originele tekeningen van zijn favoriete tekenaars. Er staat een Kuifje raket naast de bank in de woonkamer. En her en der zijn er Parastone beeldjes te vinden van Jan, Jans en de Kinderen en ook een volledig dorp van Asterix. Hij is een stripliefhebber in hart en nieren.
Leest Sander Lantinga strips?
Wij leerden elkaar kennen in 2004, toen we allebei bij 3FM werkten. Daar speelden we weleens een potje FIFA of dronken we samen een biertje op de vrijdagmiddagborrel. Er werd vooral veel gedold. Hij overviel me ooit zelfs met een cameraploeg tijdens een vergadering om een doos ‘Merci’ chocolade aan te bieden. Dat contact werd een vriendschap en we kwamen gaandeweg ook achter onze gedeelde voorliefde voor strips.
Sander verzamelt allerhande strips en comics en is dan ook een goeie sparringpartner voor mij om te kijken waar Suske en Wiske staan in het bredere striplandschap.
Leeslijst voor deze aflevering met Sander Lantinga strips
Er komen weer aardig wat albumtitels ter sprake. Mocht je het leuk vinden, dan kan je die er alvast bijpakken. En heb je ze niet, klik dan op de link en bestel ze:
Sander heeft een voorliefde voor strips van Nederlandse makelij, zoals Gilles de Geus, Jan, Jans en de Kinderen, Sjors en Sjimmie, de Generaal én het werk van Jan van Haasteren. Over laatstgenoemde vertelt hij in de podcast. Lantinga heeft ook een originele tekening van De Bolletjes aan zijn muur.
Toch heeft hij een geen uitgesproken voorliefde voor Suske en Wiske. Hij heeft ze weliswaar veel gelezen, maar andere strips hebben zijn hart meer gestolen. Een goede gesprekspartner dus om mee te praten over waar Suske en Wiske staan in het bredere striplandschap.
Schaamnaam / Faamnaam van Coen en Sander
Gekke namen zijn van alle tijden. Ook op de radio is het altijd goed voor een gulle lach en daarom hebben Coen en Sander al sinds geruime tijd de Schaamnaam en later de Faamnaam als item in hun programma.
Ook Willy Vandersteen was niet vies van grappige samenstellingen voor zijn figuren. Er zijn veel karakters die op het oog een wonderlijke naam hebben. Tot je het uitspreekt. Zo heet de Mottenvanger in het album De Mottenvanger bijvoorbeeld Pro-pagandix.
In Het Zingende Nijlpaard komen twee prinsen voor met opmerkelijke namen. De een heet Prins La-Meling en de ander heet Prins Tip-En-Top. Als hij enkele jaren later opduikt in Het Vliegende Bed is zijn naam echter veranderd in Tof-Fen-Tip.
In Het Bevroren Vuur heeft Koning Hermelijn (wat al een prachtige verwijzing is naar de hermelijnen mantel die hij draagt) twaalf dochters. Zij hebben allemaal vreemde namen, totdat je ze achter elkaar leest en ze samen een aantal verschillende ijsjes vormen. Dam, Bela en Anche bijvoorbeeld, die samen Dame Blanche vormen. Of Choc, Ogla en Seeh, wat samen Chocoglacé maakt.
Er is een kolonel S. Pion in De Sterrenplukkers en een Generaal K. Atapult en de zwever in het album heet Klosjar (K.L.O.S.J.A.R.), wat Frans is voor zwerver.
Paul Geerts en zijn opvolger Marc Verhaegen zetten de traditie voort en ook het huidige team verpakt grapjes in namen. In De Dartele Draak komt bijvoorbeeld een pandabeer voor met de naam Fiat en is er een heuse Don die Qui Shot heet.
Het Begeleidende Beeldmateriaal
Allereerst de vergelijking met de coronacrisis. Nu is er geen album waarin een pandemie de wereldbevolking bedreigt, maar er zijn meerdere crises aan bod gekomen die de mensheid behoorlijk in de problemen konden brengen. Een meteoriet die met straling apen menselijke kwaliteiten toebedeelt én in een razend tempo op de aarde afstevent bijvoorbeeld. Of sociale vereenzaming en culturele kaalslag in De Krimson-Crisis.
In de podcast hoor je ook over het gebruik van (sluik)reclame in Suske en Wiske. Zowel Vandersteen als zijn opvolgers wilde nog weleens iets realistischer tekenen dan strikt noodzakelijk was.
Zo tekende Vandersteen al in ‘De Stierentemmer‘ zijn eigen auto, een Citroën Traction Avant, vrij nauwgezet na. Lambik reed erin in meerdere albums, waaronder in Het Zingende Nijlpaard, De Sterrenplukkers, De Dolle Musketiers, De Bronzen Sleutel en De Schat van Beersel.
De ontwerper van deze Citroën, Flaminio Bertoni, ontwierp ook de befaamde DS (ook wel Snoek genoemd) en de 2CV (Lelijke eend). Deze auto’s kwamen ook voorbij in de strip. De DS werd enkele malen gebruikt als vluchtwagen voor slechteriken ( in De Zingende Zwammen bijvoorbeeld) en de 2CV stak de kop op in De Kale Kapper.
Later werd Vandersteen een mooie deal aangeboden met een Forddealer, waarna prompt de Amerikaanse auto’s opdoken in de avonturen van onze vrienden
De Suzuki Vitara in Suske en Wiske
De Ford houdt het lang vol. Begin jaren tachtig duiken er een paar non-descripte auto’s op, rijdt Sidonia nog eens in een verdwaalde Peugeot en dan duikt in De Tamme Tumi ineens een Suzuki op. In eerste instantie nog een blauwe, maar in de albums die volgen rijdt Lambik vrij consequent in een witte Suzuki Vitara met een open dak.
Nu we toch voertuigen bespreken, moet ik ook even de Gyronef laten zien die in de podcast genoemd wordt. Dit bijzondere voertuig, gemaakt door de kunstenaar Allessandro Tardioli en schootverwerkingsbedrijf Belgian Scrap Terminal, gaat dus naar Dubai voor de wereldtentoonstelling in 2020. Het is de Gyronef variant uit Op Het Eiland Amoras, met Suske nog in zijn rood-gele vestje gekleed.
Sus Antigoon of Sus Antifoon?
Als afsluiter van deze aflevering hoor je muziek van de Hilversums nederfunkband Sus Antifoon. De bandnaam is een knipoog naar de betoveroverovergrootvader van Suske, maar is met name muzikaal van aard.
Hoe dat zit zie je in deze video:
Draag bij aan De Perfecte Podcast en wordt Patron: wordt Patron!