Marc Verhaegen over zijn Suske en Wiske jaren

Marc Verhaegen begon na zijn jaren bij Studio Vandersteen aan diverse projecten. Zo werkte hij aan Senne en Sanne als eigen reeks en aan diverse educatieve strips in samenwerking met Eureducation. Daarnaast kwam onlangs ook een strip uit over de ramp bij Tsjernobyl in 1987. Hierover en over zijn jaren als tekenaar van Suske en Wiske lees je hier meer.

De audio bij deze aflevering volgt spoedig.

Dat Willy Vandersteen niet de enige tekenaar van Suske en Wiske was, wist ik al vrij snel. Paul Geerts werd in Wordt Vervolgd naar voren geschoven als opvolger van Vandersteen. Dat hij op zijn beurt ook weer een opvolger had, werd mij pas duidelijk op 10 december 1994:

View this post on Instagram

Een busreis vanuit Den Bosch met de fanclub naar Antwerpen leidde in 1994 tot deze vraag. Er was een musical gemaakt rond onze helden en die werd opgevoerd in de totaal vernieuwde Stadsschouwburg. We gingen als collectief naar de voorstelling en daarna uiteten op de eerste verdieping van een klein nabijgelegen restaurantje. Tomatensoepje, varkenshaasje met champignon-roomsaus en Vlaamse frietjes. Ik kreeg geen hap door m’n keel. Paul Geerts was er, nadat hij eerder dit jaar aan zijn hersentumor geopereerd was en tegenover hem zat zijn adjudant, Marc Verhaegen. Ik had Marc nog niet eerder gesproken, maar hij tekende graag wat in mijn boek. Meneer Geerts kon door de operatie nog niet praten, maar signeerde de door mij aangeschafte CD met liedjes. Afgelopen zomer zag ik Marc voor het eerst sinds het voorjaar van 2004 weer. We spraken over zijn jaren bij Studio Vandersteen en zijn huidige werk als tekenaar. De tekening die hij die avond in 1994 zette in Antwerpen triggerde hem tot een korte aantekening voor zijn graphic novel, waarover hij vertelt in de aankomende aflevering van de podcast. Er volgden overigens later nog een paar musicals over Suske en Wiske. De Circusbaron en De Spokenjagers werden omgezet naar musicalscenario’s en een aantal bekende acteurs speelden er in mee. Ben Cramer was spreekstalmeester, Niels Destadsbader speelde ooit de rol van Suske en Alex Wilequet (de schoonzoon van Willy Vandersteen) is in dit korte filmpje te zien in de rol van professor Barabas. #suskeenwiske #musical #antwerpen #marcverhaegen #paulgeerts #nielsdestadsbader #fameuzefanclub #willyvandersteen #schouwburgantwerpen @stadsschouwburgantwerpen @fameuzefanclub @niels_destadsbader #alexwilequet #stripverhaal #belgiancomics #wiske #suske

A post shared by De Perfecte Podcast (@deperfectepodcast) on

Stage bij Studio Vandersteen

Toen mijn ouders mij in 2001 lieten weten een huis te kopen in België, had ik geen idee waar en hoe. Mijn verbazing was dus reusachtig toen bleek dat ze hemelsbreed op 2,3 kilometer afstand van Studio Vandersteen gingen wonen. Op fietsafstand én aan de weg die je moest afrijden als je in het dorpje Kalmthout boodschappen wilde doen.

Afstand van studio vandersteen naar ouders
Steenworp afstand, als je enorm hard kunt gooien.

Een jaar later droeg Paul Geerts op de fanclubdag in Nieuwegein symbolisch het tekenpotlood over aan Marc Verhaegen.  De toen 45-jarige striptekenaar, die in de periode daarvoor jarenlang als rechterhand van Geerts werkte, werd de eindverantwoordelijke over het tekenwerk van Suske en Wiske.

Ik volgde destijds een studie tekstschrijven in Amsterdam en moest voor mijn afstudeerrichting ‘scenarioschrijven’ nog een stageplek vinden. Het plan om die stage bij Studio Vandersteen te doen was snel geboren en ik schreef een brief met een voorstel én een cd met een hoorspel dat ik eerder dat jaar had gemaakt met een vriend.

Al snel kreeg ik bericht van Marc Verhaegen. Een stageplek ging niet lukken, maar een kop koffie en een gesprek over het vak van scenarist was geen probleem. Nerveus als een Nerviër reed ik in maart 2004 naar Studio Vandersteen, waar we twee uur lang spraken over het vak van scenarioschrijven en over Suske en Wiske in die tijd. Een uur van dat gesprek is bewaard gebleven op een mini-cassette, maar de geluidskwaliteit is niet bruikbaar voor een podcast. Reden te meer om nog eens met Verhaegen te spreken. Zeker gezien het feit dat er sinds ons gesprek in 2004 een hoop is gebeurd…

Marc Verhaegen bij Studio Vandersteen

In februari 2005 verschijnt er een persbericht waarin wordt meegedeeld dat Verhaegen niet langer als tekenaar aan Studio Vandersteen verbonden is. Een hard gelag voor Verhaegen, die na het afscheid van Paul Geerts in 2002 in de media nog naar voren is geschoven als diens opvolger. Hij had in de periode hiervoor echter al vele jaren meegewerkt aan de hoge productie van albums. Verhaegen heeft maar liefst 32 albums op zijn naam staan en in totaal aan 65 albums meegewerkt.
Er volgt een rechtszaak en na een tijd van juridische rompslomp gaat Verhaegen verder met zijn eigen reeks van Senne en Sanne. Suske en Wiske werd overgenomen door het huidige team, bestaande uit scenarioschrijver Peter van Gucht en tekenaar Luc Morjaeu.

Tijdens het maken van de podcastreeks zocht ik enkele malen contact met Marc, maar van een afspraak wilde het maar niet komen. Tijdsdruk, agenda’s die niet op één lijn lagen en deadlines wierpen roet in het eten.

Tot hij begin juni 2020 deze tekening met begeleidend schrijven op Facebook zette.

Ik reageerde erop, we belden en er werd een afspraak ingepland. Op een regenachtige woensdagochtend in juli 2020 namen we plaats aan de keukentafel in huize Verhaegen voor een gesprek over zijn roerige bestaan als striptekenaar.

Marc Verhaegen Suske en Wiske Tsjernobyl Senne en Sanne
Met een greep uit zijn werk op tafel begonnen we aan een gesprek over de carrière van Marc Verhaegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *