Hoe Jerom de Gouden Stuntman werd

In tegenstelling tot zijn goede vriend en huisgenoot Lambik, zoekt Jerom niet graag de voorgrond op in verhalen. De ijzersterke stille kracht houdt zich rustig en helpt waar hij kan een handje. Toch is dat niet altijd zo geweest. Hij was zelfs ooit zo populair dat hij een beroemdheid was in Duitsland. Maar niet als Jerom…

Jerom dook voor het eerst op in De Dolle Musketiers (1953) als wapen van de kwaadaardige Hertog Le Handru. Hij was kort, bonkig en lomp en werd zeker niet meteen door de lezers omarmd. Gelukkig draaiden ze langzaam bij en werd hij steeds geliefder.

Zijn populariteit nam door de jaren heen zelfs dusdanig toe dat in 1962 zijn eigen reeks start: Jerom. Het Geheim van Brokkelsteen is het eerste album rondom de dubbelgespierde sterkste man van het Westelijk halfrond. Hierin woont hij wel bij Sidonia en is ook professor Barabas te zien, maar het draait in dit verhaal met name om gedrongen spierbundel met het hartje van goud.

Suske en Wiske Jerommeke Het Geheim van Brokkelsteen

Jerom de Gouden Stuntman

Vandersteen gaf zijn reeksen een kenmerkende kaftkleur (Suske en Wiske was rood, De Rode Ridder kreeg blauw, Robert en Bertrand paars, etc) en vanaf het 11e album kreeg Jeroms reeks dan ook de uiterst herkenbare groene kaft.

Jerom De Gouden Stuntman en Wastl
Met zijn vliegende motor gaat hij het avontuur tegemoet. De tekeningen in het Duitse tijdschrift Wastl wijken iets af van de albums die in NL en BE uitkomen.

Één album later trok hij voor het eerst het pak van de gouden stuntman aan, waarmee hij zo populair werd dat er zelfs in Duitsland een reeks van verscheen: Wastl. In eerste instantie één verhaal per twee weken, maar dat werd al snel een verhaal per week.

Paul Geerts vertelt over de productie voor Duitsland in aflevering 3 van de podcast:

De productie voor Duitsland drukte enorm op de medewerkers en de kwaliteit van de tekeningen had eronder te leiden. De verhalen van Wastl werden dan ook niet gebruikt voor de reeks in Nederland en België.

Ook in Engeland verscheen Jerom enige tijd in  striptijdschrift Sparky. Zo verscheen onder meer het zevende album van de Jerom reeks, ‘De Vreemde Verzameling’ in het blad. De reeks, waarin Jerom ‘Big Billy Bigg’ werd genoemd, stond tussen februari 1968 en september 1969 in Sparky.

Big Billy Bigg Sparky Comics

Het einde van de verhalen van Jerom

De Gouden Stuntman houdt in 1982 op te bestaan (op een optreden in De Kattige Kat na) en met ‘De Wonderbare Reizen van Jerom’ wordt Jeroms solocarrière nieuw leven ingeblazen. Deze reeks, getekend door Eric de Rops vader Eduard de Rop en geschreven door Marc Meul,  houdt in 1991 definitief op te bestaan.

Jeromreeks in de 80s

‘J-ROM – Force Of Gold’ spin-off in de lijn van Amoras

Met J-ROM – Force Of Gold werd het verhaal van de Gouden Stuntman echter weer nieuw leven ingeblazen. Geïnspireerd door de Amorasreeks pakte de uitgeverij door en met behulp van de Nederlandse tekenaar Romano Molenaar (o.a. bekend van Storm) en scenario’s van diens collega Bruno de Roover wordt de J-Rom reeks gestart. Bruno werkte in de vroege 00s al eerder voor Studio Vandersteen, waar hij blauwtekeningen van Marc Verhaegen uitwerkte.

J-ROM - Force Of Gold De Gouden Stuntman

In het eerste deel, Schaduw uit 2014, is te zien hoe Jerom in verval is geraakt. Zijn sixpack heeft plaatsgemaakt voor vele sixpacks met bier en een bijpassende bierbuik. Toch trekt hij het gouden pak weer aan en komen er uiteindelijk vijf spannende albums uit in de reeks, tot daar in 2016 een eind aan komt.

Wil je meer lezen over de losse reeksen en avonturen van Jerom, dan kan je hier eens rondbladeren.

Jerommeke door de jaren heen Suske en Wiske
Wat met name opvalt is dat Jerommeke veel rent in verhalen…