Het Suske en Wiske museum in Kalmthout

De Beauvoislaan in Kalmthout is al vaak ter sprake gekomen in de podcast. Aan die lange laan, links en rechts bebouwd met luxe villa’s, staat het Suske en Wiske Museum. Philip De Smet was er directeur en gaf voor de podcast een sneak peak nog vóór de heropening op 6 juli 2019.

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen


Je kan je ook abonneren op de podcast via iTunes.

Blader je door Suske en Wiske albums uit de jaren vijftig, zestig of zeventig, dan kom je van tijd tot tijd de markante kop van de tekenaar tegen. Willy Vandersteen schroomde niet om zichzelf een plek in zijn beeldverhalen toe te bedelen.

Studio Vandersteen in Suske en Wiske

En ook zijn familieleden en medewerkers tekende de Breughel van het beeldverhaal met enige regelmaat in zijn verhalen. Kijk maar eens op de laatste bladzijdes van ‘De Briesende Bruid’. Bij de uitgang van het gemeentehuis staan een aantal herkenbare gezichten van Studio Vandersteen medewerkers. En Fé Holksong, de man met wie Sidonia bijna in het huwelijksbootje stapt, is gemodelleerd naar zijn schoonzoon Michel Vanbeneden.

De Briesende Bruid
O.a. Karel Biddeloo, Paul Geerts en Eugeen Goossens op de achtergrond bij Sidonia’s onvoltrokken huwelijk

En in De Belhamel Bende (189) gaan Suske en Wiske zelfs op visite op het kantoor van hun geestelijk vader. Daar worden zij hartelijk ontvangen door o.a. Anita Schauwvlieghe, Eduard de Rop en Paul Geerts. Peter Koeken, inkter voor Studio Vandersteen en later voor Merho’s Kiekeboe, wordt eveneens afgebeeld en door Wiske op zijn nummer gezet…

Studio Vandersteen in Kalmthout

In dat laatste album zie je ook het huis van de tekenaar én zijn befaamde tekenstudio. Studio Vandersteen bevond zich boven de garages op het bosrijke terrein, nabij de Kalmthoutse heide. In 2019 is de studio verplaatst naar het dorp aan het einde van de Beauvoislaan (tegenover Station Heide), maar voor de villa was er in 1997 al een nieuwe bestemming gevonden.

Villa Vandersteen Kalmthout Foto: Erwin van Pottelberge
De achterkant van Villa Vandersteen in 1995 door Erwin van Pottelberge

Suske en Wiske Museum

Al geruime tijd is er een kindermuseum gevestigd in het pand aan de Beauvoislaan, dat Vandersteen ooit aankocht als vakantiewoning. In 2018 ging het dicht voor een rigoureuze verbouwing, om op 6 juli 2019 haar deuren weer te openen. Een maand voor die opening werd ik al toegelaten voor een sneakpreview. Van Café Seefhoek tot de greensceenkamer, van de slaapkamer van Vandersteen tot de voormalige studio’s.  Philip De Smet ontving mij op een zonnige vrijdagmiddag aan het eind van de lente in de vertrekken waar de geest van Vandersteen nog voelbaar rondwaart.

UPDATE: Inmiddels heeft Philip zijn functie ingeruild voor een baan in de privésector. Zijn vervangster heet Lieve Crauwels en zij is sinds september 2019 de directrice van het Suske en Wiske museum.

Suske en Wiske Museum Krimson Snoef en Gaffel
De boevenkamer met Krimson, Snoef en Gaffel en de Zwarte Madam in een politie line-up
Suske en Wiske museum parcours
Café Seefhoek is de eerste kamer van het parcours
Groeptekening Willy Vandersteen creaties
Een warm onthaal in de entree van het museum. Een groep oude bekenden staat al voor je klaar bij de deur.

>> Naar de website van het Suske en Wiske Museum

Leeslijst voor deze aflevering

Ook voor deze aflevering is het leuk om wat albums erbij te pakken terwijl je luistert. Dan kan je meekijken met wat er besproken wordt of je inleven in de sfeer. Hiervoor heb je de volgende albums nodig:

De Briesende Bruid (92)
De Tartaarse Helm (114)
Het Sprekende Testament (119)
De Texasrakkers (125)
De Bokkerijders (136)
De Ringelingschat (137)
De Raap van Rubens (164)
De Belhamel Bende (189)
Sooi en Sientje (331)

Prijsvraag in De Perfecte Podcast

Heb je de podcast geluisterd, dan weet je natuurlijk alle ins and outs op te noemen. Leden van de Facebook pagina en / of het instagram account én tevens geabonneerd zijn op de nieuwsbrief, maken kans op een toffe prijs.

Deze prijsvraag is gesloten. De winnaar van de gratis entree voor een gezin van maximaal 6 personen is Tommy Willems uit Mechelen geworden. Veel plezier in het Suske en Wiske Museum, Tommy! En laat hieronder vooral weten hoe je het hebt ervaren.

UPDATE: Tommy heeft een audio verslag opgestuurd!

3 antwoorden op “Het Suske en Wiske museum in Kalmthout”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *