Han Peekel over Wordt Vervolgd in De Perfecte Podcast

Dertigers en veertigers in Nederland hebben in hun jeugd hoe dan ook te maken gehad met Wordt Vervolgd. Of je nu een striplezer was of niet. Kinderen in de klas deden massaal Woody Woodpecker of Donald Duck. De snelste kinderen in de klas werden liefkozend ‘Meep Meep’ genoemd. Han Peekel was de presentator van het TV-programma. Daarom vertelt hij in De Perfecte Podcast over zijn geesteskind én over de invloed van Suske en Wiske op na-oorlogs Nederland.
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen


>> Alle afleveringen op een rij

Aan de basis van dit succesvolle AVRO programma stond de man met het herkenbare vlinderstrikje: Han Peekel. Tijdens mijn gesprek met Paul Geerts kwam hij al ter sprake en daarom besloot ik hem op te zoeken.

Han Peekel Wordt Vervolgd

Één enkele quote over Suske en Wiske halen en monteren maar. Dacht ik. Want al bij binnenkomst in zijn van muur tot muur met strips gevulde kantoor blijkt dat Wordt Vervolgd en Han zelf een eigen aflevering verdienen.

Gezegd moet wel: ik had destijds mijn opname-apparatuur nog niet geheel onder de knie. De audio is daardoor niet van een geweldige kwaliteit, maar inhoudelijk is het te leuk om niet te gebruiken. Na lang twijfelen heb ik besloten het dus alsnog online te zetten.

Leeslijst voor deze aflevering:

Wordt Vervolgd met Han Peekel

Al in een vroeg stadium kwam ik erachter dat als je een podcast maakt over een strip die floreerde in de 80s, je niet om Wordt Vervolgd heen kan. Het was groot. Niet alleen het TV-programma had een enorme impact. Er was een club met meer dan 140.000 leden, er was een tijdschrift en er was zelfs een enorme theatertour. Hier kwamen twee keer per dag honderden kinderen langs om hun imitatie van Bugs Bunny of Speedy Gonzales te tonen.

Han Peekel Wordt Vervolgd
Han Peekel voor zijn ‘wall of fame’ met tekeningen waarop hij of Wordt Vervolgd te zien is

Willy Vandersteen in Wordt Vervolgd

De band tussen de makers van Suske en Wiske en Wordt Vervolgd is goed en Han spreekt dan ook meerdere malen met Willy Vandersteen en Paul Geerts. Zo zie je in het onderstaande filmpje ook de presentatie van Paul Geerts aan het grote publiek. Hij tekende al geruime tijd de verhalen van Suske en Wiske (sinds 1972, waar Paul zelfstandig begon met ‘De Gekke Gokker’), maar dat was tot dan toe nog niet aan de grote klok gehangen.

Han Peekel over Suske en Wiske in EenVandaag

Ook de Hilversumse televisieredacties lijken het 75-jarig jubileum van Suske en Wiske in het visier te krijgen. Voor een item over onze helden vertelt Han over hun rol in het striplandschap en ook De Perfecte Podcast komt in dit item aan bod:

Volg De Perfecte Podcast ook op social media. Je vindt het op Facebook, Instagram en Twitter.

Draag bij aan De Perfecte Podcast en wordt Patron: klik hier!

4 antwoorden op “Han Peekel over Wordt Vervolgd in De Perfecte Podcast”

  1. Hey Koen,

    Als oud-medewerker van Wordt Vervolgd vind ik het natuurlijk prachtig om naar het interview te luisteren. En wat die beginnersfouten betreft. Die maken we allemaal!

  2. Wat vreemd dat dhr Peekel op die taxichauffeuze na nooit iemand is tegengekomen die liet weten een hekel aan zijn programma te hebben. Ik kan me een stripbeurs met HP herinneren waarbij een deel van de tekenaars een t-shirt droeg met het opschrift “Verkopen ze hier ook Peekelvlees?”
    Het is ook niet voor niks dat vóór Wordt Vervolgd de stripboeken 40% van de boekverkoop op hun conto konden schrijven en met het verschijnen van het programma de teloorgang inzette…
    Wordt Vervolgd is verantwoordelijk voor de debilisering van de strip in Nederland. Strips zijn sindsdien voor miepmiepende kleuters.

    1. Ik vind dat nogal een uitspraak Claus! Kun je dit onderbouwen met literatuur of onderzoek? De strip zal altijd van alle leeftijden blijven en de jeugd kennis laten maken hiermee is prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *