Eric de Rop. Tekenaar en inkter bij Studio Vandersteen

Hoewel hij nog 65 moet worden op het moment dat we elkaar spreken, is voormalig Studio Vandersteen medewerker Eric de Rop dan al een aantal jaren met pensioen. Hoewel, pensioen… een tekenaar stopt nooit met tekenen. Zo ook Eric niet, die nog dagelijks tekent met het vulpotlood van Willy Vandersteen…
Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Volg De Perfecte Podcast ook op FacebookInstagram en Twitter

Ik wandel een woonkamer binnen die nog het meest weg heeft van een mini-museum voor strips, met Suske en Wiske als focus. De kasten verraden dat deze tekenaar niet alleen maker, maar ook een fanatiek lezer is. Het werk van Franquin (Guust Flater, Marsipulami, Robbedoes en Kwabbernoot) staat gebroederlijk naast de diverse luxe edities van Suske en Wiske albums die hij bij iedere nieuwe uitgave ontving.

Wiske bij leeuwinnenEric was voorbestemd om tekenaar te worden. Als klein kind keek hij al toe hoe zijn vader Eduard de Rop meewerkte aan de hoge productie van Studio Vandersteen. En zelf tekende kleine Eric ook dag en nacht. Hij verslond strips bij het leven en kreeg via zijn vader op zijn veertiende zelfs een originele tekening van Vandersteen in zijn poëziealbum.

Op zijn zeventiende trok hij de stoute schoenen aan en meldde zich met zijn tekenmap bij Willy Vandersteens Studio. Niet geschoten is altijd mis.

Werken als inkter bij Studio Vandersteen

De grote meester vond zijn werk beloftevol en liet hem een aantal tekeningen van Bessy (De Hertenjagers)  inkten op proef. Dat beviel en al snel werd hij op freelancebasis aangenomen. Hij werkte mee aan de Bessyreeks voor Duitsland en aan Jerom albums en werd gaandeweg ook voor andere series ingezet.

Eric de Rop Studio Vandersteen Willy Vandersteen Suske en Wiske De Perfecte Podcast
Boven de garages op het landgoed van Willy Vandersteen was Studio Vandersteen gevestigd. Eric de Rop werkte daar in zijn jonge jaren al aan diverse stripreeksen. Foto: Karel Driesen / Stripcentrum Driesen

Met een onderbreking tussen 1976 tot 1982, waarin hij werkte voor Jommeke tekenaar Jeff Nys, heeft de Rop de rest van zijn carrière voor Studio Vandersteen gewerkt. Onder andere als inkter voor de eerste drie albums van De Geuzen, maar met name als inkter van Suske en Wiske voor Paul Geerts.  Daarnaast tekende hij ook veel zelf, zoals de boeken van Schanulleke en enkele korte verhalen van Suske en Wiske.

Eric de Rop Studio Vandersteen inkter De Perfecte Podcast
Nog dagelijks tekent hij met het oude vulpotlood van Willy Vandersteen

Hij was de langstzittende medewerker, toen hij in 2015 besloot vervroegd met pensioen te gaan. Vanaf dat moment werd de digitalisering bij Studio Vandersteen verder doorgevoerd.

De podcast moet nog worden gemonteerd, dus tot die tijd kan je je vermaken met jouw Suske en Wiske collectie. Hieronder staan alvast wat aanraders die van pas gaan komen.

Leeslijst en ondersteunend beeldmateriaal

In deze aflevering komen aardig wat verwijzingen naar albums en tekeningen ter sprake.  Omdat strips nu eenmaal bestaan uit beelden en een podcast redelijk auditief van aard is, kan je ervoor kiezen om de volgende albums erbij te pakken:

Een greep uit de besproken albums

Suske en Wiske
De Kaartendans (#101)
De Wolkeneters (#109)
De Witte Uil (#134)
De Minilotten van Kokonera (#159)
De Woeste Wespen (#211)
De Rinoramp (#221)
De Blikken Blutser (#290)
De Bevende Berken (kort verhaal)
Cromimi uit 2017
Witte Zwanen Zwarte Zwanen (reclamealbum)

Van het laatstgenoemde album (dat hij tekende met Eugeen Goossens) staat er in Erics kamer een prachtige originele tekening, die ik je niet wil onthouden:

Albert Heijn album Witte Zwanen Zwarte Zwanen Suske en Wiske
Voor het 100-jarig bestaan van Albert Heijn werd het album Witte Zwanen Zwarte Zwanen gemaakt.
Eric inktte de eerste twee albums van De Geuzen en heeft de originele covertekening van Willy Vandersteen als inspiratie boven zijn bureau hangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bessy
De Hertenjagers (#92)

De Geuzen
De Ekster Op De Galg (#2)

De Rode Ridder
De Samoerai (#53)
De Verboden Berg (#57)

Robert en Bertrand
Zwarte Mie De Orgeldraaister (#12)

Vergeet niet je te abonneren op de podcast in je favoriete podcast app (Spotify, iTunes, Google Podcast) en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg ‘m ook op social media: Facebook | Twitter | Instagram

Heb je nou genoten van de podcast, dan wil ik je vragen dat ook te delen op iTunes met een korte recensie. Daardoor stijgt hij in de hitlijsten en krijgen meer mensen ‘m onder ogen / oren.

3 antwoorden op “Eric de Rop. Tekenaar en inkter bij Studio Vandersteen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *