De Vroem-Vroem-Club van Gerben Valkema

Waar hij de tomeloze energie en tijd vandaan haalt is een raadsel. Toch weet Gerben Valkema het wederom te presteren om naast zijn eigen strips van Elsje een heel Suske en Wiske verhaal uit de  grond te stampen. En met verve, want  met ‘De Vroem-Vroem-Club’ geeft hij zijn visitekaartje af. Hij vertelt over zijn carrière als striptekenaar in De Perfecte Podcast.
Spotify openen Apple podcasts Anchor openen Google Podcasts openen>> Alle afleveringen op een rij

Wegens succes geprolongeerd? Zo kan je het omschrijven. Want het album ‘Cromimi‘, waarmee de tandem Valkema / Yann in 2017 uitkwam smaakte naar meer. En niet alleen voor de lezers, want de tekenaar en de scenarist hadden toen al een idee voor een volgend album klaarliggen. Gerben had voor de lol zelfs al een cover getekend, die de inspiratiebron van hun verhaal al aardig weggaf. Hij stuurde hem op naar de uitgeverij en Yann om hen zo te overtuigen om nog een hommage-album te mogen maken.

De Vroemvroem-Club nepcover
De voorbeeldcover die Gerben tekende om Yann en de mensen van Standaard Uitgeverij zo ver te krijgen om hem nog een hommage-album te laten tekenen.

Dat bleef enige tijd op de plank liggen, maar mocht eind 2020 onder het stof vandaan worden gehaald. Ze kregen groen licht om voor een tweede keer een Suske en Wiske hommage-album te maken. Dat is ‘De Vroem-Vroem-Club’ geworden, waarmee een stevige knipoog en diepe buiging wordt gemaakt naar ‘De Tuf-Tuf-Club’ van Willy Vandersteen.

De Tuf-Tuf-Club Willy Vandersteen Suske en Wiske Kommersbonten Gerben Valkema De Vroem-Vroem-Club

Het album ligt sinds 3 november 2021 in de winkels en is doorspekt met verwijzingen naar het oeuvre van de grote meester. Een genot om te lezen voor fans van toen én nu. Reden te meer om een podcast op te nemen met Gerben over zijn tweede avontuur met Suske en Wiske. Daarbij had hij mij gevraagd om een achtergronddossier te schrijven voor bij de hardcover versie van het album, wat het alleen maar leuker maakte om er samen op terug te blikken.

Gerben Valkema Elsje Suske en Wiske hommage-album De Vroem-Vroem-Club

Wees dus gewaarschuwd, want deze podcastaflevering bevat spoilers! Wil je nou niet verrast worden, bestel dan hier de hardcover en lees hem voordat je aan het luisteren slaat.

Leeslijstje voor de podcast

Er zijn naast De Vroem-Vroem-Club overigens nog meer albums die aan te raden zijn voor deze aflevering, dus hierbij het welbekende leeslijstje:

De Tuf-Tuf-Club
Sjeik El Rojenbiet
De Gramme Huurling
De Amoureuze Amazone
De Kadulle Cupido
De Adellijke Ark
De Perenprins

Camp David in De Perenprins van Suske en Wiske
Het plaatje uit De Perenprins, waarin Lambik in overleg is met een sjeik. Het album kwam uit in de periode dat President Carter in Camp David overleggen voerde met Egypte en Israel over een vredesverdrag. Dat resulteerde in de Camp David-akkoorden.

Jouw ‘geboorte Suske en Wiske’

We bespreken in deze podcast ook onze ‘geboorte Suske en Wiskes’; de albums die nieuw in de schappen lagen in de periode rond je geboorte. Wil je die van jou weten? Kijk dan eens in dit overzicht welke albums er in jouw geboortejaar uitkwamen.

Gerben Valkema tekening Suske en Wiske uit luik

Verschillende versies van De Vroem-Vroem-Club

Naast de softcover en hardcover is het album ook verschenen in een luxe versie, een superluxe versie én een luxe versie op groot formaat. Deze zijn verkrijgbaar bij de betere stripwinkels bij jou in de buurt. 

De Vroem-Vroem-Club deluxe editie
Er zijn in totaal vijf versies van het album, waarvan dit auteursexemplaren zijn.

Stripscenarist Yann over zijn liefde voor Suske en Wiske

Voor dit album werd the dynamic duo weer herenigd. Gerben en Yann hebben een goede verstandhouding en waren vastbesloten om nog eens samen te werken, na ‘Cromimi’. Yann vertelt erover en over zijn liefde voor het werk van Vandersteen in dit artikel.

Yann Yannick le Pennetier Suske en Wiske Bob et Bobette De Vroem-Vroem-Club hardcover Willy Vandersteen
Yann in zijn werkkamer, waar de gekste ideeën uit zijn brein opborrelen

Wat mooi is aan het verhaal is de manier waarop Gerben en Yann oude elementen uit Suske en Wiske verhalen hebben verwerkt in dit avontuur, dat zich afspeelt in de jaren zestig. Zo keert bijvoorbeeld Toverkol de heks weer terug.

Kovertol De Tuf-Tuf-Club De Zwarte Raaf Suske en Wiske

En ze heeft een nazaat van de zwarte Raaf met de bolhoed en de sigaar meegenomen. Het is echter niet zo’n krachtige tovenaar als zijn vermaarde voorvader, die tovereieren kon leggen. Hoewel zijn eieren nog wel als een stevig slaapmiddel kunnen worden ingezet…

De Vroem-Vroem-Club Suske en Wiske witte raaf Gerben Valkema Yann

Marc Verhaegen liet de Zwarte Raaf ook al eens terugkeren in ‘De Verdwenen Verteller‘, waarin zijn voorganger Paul Geerts werd geëerd. Dat verhaal begint op het moment in 1972. Het begint op het moment waarop Willy Vandersteen zijn leerling vraagt het tekenpotlood van Suske en Wiske van hem over te nemen.

De Verdwenen Verteller Marc Verhaegen Suske en Wiske

Met alweer een volgend hommage-album op komst, ‘Geduvel Op De Heide‘ van de hand van Jan Bosschaert en naar scenario van Marc Legendre, lijkt het album van Gerben en Yann naar de achtergrond te worden gedrukt. En ook door corona is er vooralsnog weinig van zijn signeertour terechtgekomen. Reden te meer om met deze podcastaflevering het album de eer te doen toekomen die het verdient.

Gerben Valkema Suske en Wiske toren Yann
De befaamde toren van Suske en Wiske door Gerben Valkema. Hij is zelf ook te zien op te tekening, samen met de druk gebarende Yann.

Eén antwoord op “De Vroem-Vroem-Club van Gerben Valkema”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *